Ekonomi

Oskar Lojistik'ten taşımacılık, depolama ve dağıtım sektörüne ilişkin açıklama

Oskar Lojistik Kurucusu Mehmet Caner Bilgin:
- "Geçen yıl elde edilen gelirler baz alındığında Türkiye'nin ihracatının yüzde 55,8'i deniz yoluyla gerçekleştirilirken, yüzde 32,7'si kara yoluyla, yüzde 10'u hava yoluyla yapıldı"

İSTANBUL (AA) - Taşımacılık, depolama ve dağıtım sektöründe 31 yıldır faaliyet gösteren ve yıllık 7 milyon ton ticari ürünün sevkiyatını ve gümrük işlemlerini yapan Oskar Lojistik'in kurucusu Mehmet Caner Bilgin, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, geçen yıl 262 milyar doları mal, 115 milyar doları da hizmet olmak üzere toplamda 377 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, bu yıl için çıtayı daha yükseğe koyarak 390 milyar dolar hedefi belirledi.

Son yıllarda Türkiye'nin büyümesine doğrudan katkı yapan ve ülkenin 17 çeyrektir kesintisiz büyümesini sağlayan ihracat, lojistik sektörünün de ekonomik hacmini artırıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bilgin, lojistik sektörünün önde gelen firmaları arasında yer aldıklarını ve uluslararası taşımacılıkta faaliyetlerini her geçen gün artırdıklarını belirterek, sahip oldukları tecrübeyle müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tuttuklarını bildirdi.

Türkiye'nin farklı noktalarında şubelerinin ve depolarının bulunduğunu kaydeden Bilgin, 24 saat hizmet verdikleri birimlerle ekonomiye katkı sağladıklarını anlattı.

Bilgin, Türkiye'nin bu yıl ihracat hedefinin 390 milyar doları geçmek olduğuna, bunun 280 milyar dolarını mal ihracatının oluşturacağına dikkati çekerek, "Geçen yıl elde edilen gelirler baz alındığında Türkiye'nin ihracatının yüzde 55,8'i deniz yoluyla gerçekleştirilirken, yüzde 32,7'si kara yoluyla, yüzde 10'u hava yoluyla yapıldı. Demir yolunun ihracatımızdan aldığı pay ise düşük kaldı. İhracatımızdaki yüksek başarı taşımacılıkta da etkisini gösterdi." ifadelerini kullandı.

Geçen hizmet ihracatının, 115 milyar dolar olduğunun düşünüldüğünü belirten Bilgin, bunun en az 15 milyar dolarının taşımacılık sektöründen geldiğini tahmin ettiklerine değindi.

Bilgin, sadece yük taşımacılığından böyle bir gelir elde edilmesinin büyük başarı olduğuna işaret ederek, "2024'te hizmet ihracatı gelirleri içerisinde lojistik ve taşımacılığın toplam payı 39 milyar doları aştı. Bu yıl hem hizmet hem de mal ihracatının artması bekleniyor. Bu durum bizim lojistik gelirlerimizi de artıracak. Lojistik ve taşımacılık hizmetleri ihracatında gelirin 2025'te 40 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Lojistik sektörünün geçen yıl jeopolitik değişimlerin, sürdürülebilirlik gerekliliklerinin ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini vurgulayan Bilgin, sektörünü Türkiye'nın stratejik konumu ve güçlü altyapısıyla bu dönüşümde kilit bir rol oynadığını bildirdi.

Bilgin, Basra'yı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir dönüm noktası olacağına dikkati çekti.

Türkiye'nin katma değerli üretimini artırırken, lojistik sektöründe de önemli dönüşümler elde ettiğini aktaran Bilgin, "Yeni kara yolu ve altyapı projeleri ile dijitalleşme uygulamaları taşımacılık sürelerinin kısalmasını sağlarken, operasyonel verimlilik kazandırdı. Türkiye, sahip olduğu avantajlar ve bulunduğu konum nedeniyle lojistikte uluslararası yatırımcıların da sürekli radarında." açıklamasını yaptı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI