Medipol Sağlık Grubundan "çocuklarda ayrılma kaygısı bozukluğu"na ilişkin değerlendirme
Medipol Sağlık Grubu’ndan Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız:
- "Önceden haber vermemiz ve giderken de vedalaşmamız oldukça faydalı olacaktır"
İSTANBUKL - Medipol Sağlık Grubu Klinik Psikoloğu Kübra Ekşi Yıldız, bakım vereninden ayrı kalan çocuklarda ruhsal ve fiziksel belirtilerin ortaya çıktığını ve bu belirtilerin sıklıkla ilkokula başlamalarından sonra kendini gösterdiğini bildirdi.
Sağlık grubundan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocukların mutlaka ayrılık anlarında haberdar edilmesi gerektiğini belirtti.
Çocuklarda ayrılma kaygısı bozukluğunun çocuğun gelişim döneminde bakım vereninden ayrı kalmaya aşırı hassasiyet göstermesiyle başladığını aktaran Yıldız, "Ayrı kalma durumunda çocukta ruhsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bozukluk sıklıkla ilkokula başlamalarından sonra kendini göstermekte ve çocuk okula gitmeye direnç gösterebilmektedir. Gece yatağında ayrı yatma, ebeveyn olmadan sosyalleşme, yemek yeme, üstünü giyinme şeklinde otonomi davranışlarında yaşından daha küçük özellikler gösterme gibi özellikler tabloya eşlik edebilir." açıklamalarında bulundu.
Bu tarz bozuklukların çocuğun bireysel özellikleri kadar ailenin yetiştirme tutumlarından da kaynaklanabildiğinin altını çizen Yıldız, "Özerkliklerine müsaade edilmeyen, aşırı korumacı tutumla yetiştirilen çocuklar, mizaçları da yatkınsa, bozukluk açısından risk altında olurlar. Çocuk, okulundan ve arkadaş ortamından geri kalabilir." ifadelerini kullandı.
Öncesinde haber vermek önemli
Çocukları mutlaka ayrılık anlarında haberdar etmek gerektiğini vurgulayan Yıldız, haber vererek gidip gelinmesinin çocukların bu süreci sağlıklı atlatmalarını sağlayacağını kaydetti.
YIldız, "önceden haber vermemiz ve giderken de vedalaşmamız oldukça faydalı olacaktır. Özel öpmeler, sarılmalar, özel sözcükler olabilir. Gitmeden önce özel oyun vakitleri olabilir. Saklambaç, yakalamaca oyunları oynanabilir. Diğer bir ipucu da ebeveynin ev içerisinde gideceği yerleri haber vermesidir. 'Ben bir su içip geleceğim' diyerek güveni sağlamak ve gerçekten de gelmek istiyorsa gelmesine izin vermek. Çocukların gelişiminde çok normal bir parçadır. Bunu pekiştirmemek ve bize daha çok yapışmasına engel olmak için onların bu çağrılarına sağlıklı karşılık vermemiz çok önemlidir." açıklamasında bulundu.