Malatya'da konteyner kentte kalan çocuklara "Karagöz ve Hacivat" gösterisi
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden akademisyenler, kentte 8 bin kişinin yerleştirildiği konteyner kentte sergiledikleri gölge oyunuyla afetin çocuklarda oluşturduğu travmayı azaltmaya çalışıyor - Karagöz ve Hacivat oynatıcısı Kenan Özsever:
- "Çocuklara hayatın devam ettiğini, yeniden yaratıcı düşünülebileceğini sanatla kazandırmaya çalışıyoruz"
Malatya - HAYATİ AKÇAY - Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da konteyner kentte kalan çocuklar, afetin olumsuz etkilerinden "Karagöz ve Hacivat" gösterisiyle uzaklaşıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden akademisyenler, "Hepimiz Çocuktuk" projesi kapsamında, 6 Şubat'taki depremlerden en çok etkilenen illerden Malatya'ya geldi.
İnönü Üniversitesi Teknopark bahçesindeki 2 bin 122 konteynerin kurulduğu geçici barınma merkezindeki çocuklarla buluşan akademisyenler, alanda kurulan çadırda çocuklara eğlenceli gösteriler sunuyor.
Afetin çocuklarda oluşturduğu travmayı azaltmaya yönelik etkinlikler yapan akademisyenler, depremzede çocuklar için "Karagöz ve Hacivat" gölge oyununu sundu.
Karagiz ve Hacivat oynatıcısı Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi araştırma görevlisi Kenan Özsever, AA muhabirine, depremin ardından bölgeye geldiklerini, çocuklar için burada olduklarını ve bilim sanat etkinlikleri yaptıklarını söyledi.
Birkaç haftadır çocukların yaşadıkları tramvayı atlatmalarına yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini aktaran Özsever, bu kapsamda "Karagöz ve Hacivat" gösterimi yaptıklarını belirtti.
Özsever, "Bu oyun bir gölge oyunudur. Hem Türk toplumunun hem de Osmanlı'nın geleneksel Türk tiyatrosundaki üç ana figürden birisidir. Oyunu ışıkla birlikte perdeye yansıtıp seyir halinde sunuyoruz." dedi.
Bu oyunun kültürel bağlamda çok önemli yeri olduğu için eskimediğine işaret eden Özsever, "Ancak Karagöz ve Hacivat oyununu oynatabilen çok ustamız kalmadı. Yetişmesinin ve bu oyunun sürmesinin en büyük destekçisiyiz." diye konuştu.
Çocuk yaşlarda tiyatroya başladığını anlatan Özsever, "Oyunculuk bölümünü bitirdikten sonra yaklaşık 8 yıl devlet tiyatrolarında oyunculuk yaptım. Ardından gölge oyunu Karagöz ve Hacivat'ı oynatıyorum. Bunu yaparken de büyük keyif alıyorum." ifadelerini kullandı.
- Çocuklar gösteriden memnun
Böyle bir zaman ve ortamda çocuklarla buluşmanın çok kıymetli olduğunu vurgulayan Özsever, şunları kaydetti:
"Çünkü çocuklar çok hassas bir dönemden geçiyor. Tiyatronun tüm sanatlar arasında buluşturucu ve birleştirici özelliği var. Bu yönden baktığımız zaman çocuklara doğrudan ulaşabiliyoruz. Onların psikolojik rehabilite unsuru olarak sanatla buluşmalarını sağlıyoruz. Bu yüzden de çok olumlu dönüşler alıyoruz. Her oyunumuzda bunu görebiliyoruz. Amacımız, çocukların depremin izlerini az da olsa silmeleri ve unutmalarını sağlamak. Yaşadıkları psikolojiden uzaklaştırmak ve az da olsa kendilerini rahatlatabilmek. Çocuklara hayatın devam ettiğini, yeniden yaratıcı düşünülebileceğini sanatla kazandırmaya çalışıyoruz."
Özsever, Malatya'daki etkinliklerin tamamlanmasının ardından diğer illerde de çocuklara yönelik gösterilerin devam edeceğini sözlerine ekledi.
- Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Malatya'nın dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Deprem, İnönü Üniversitesi, Malatya, Tiyatro gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
- Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
- Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
- Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.