Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
3.4.5 sınıf dersi olan kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri konusunda öğreneceğimiz maddeler şunlardır; A: Kuvvet B: Kuvvetin Hızlandırıcı Etkisi C: Kuvvetin Yavaşlatıcı Etkisi D: Kuvvetin Yön Değiştirici Etkisi E: Kuvvetin Sekil Değiştirici Etkisi. Şimdi sırayla Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri maddeler şeklinde nelerdir? inceleyelim;
A- Kuvvet
Duran bir cismi hareket ettiren, hareket halindeki bir cismi durduran, cismin hızında, yönünde ve şeklinde değişiklik yapabilen etkiye kuvvet denir. Bir cismi hareket ettirebilmek için itme ve çekme kuvveti uygularız. Örneğin, oyuncak arabayı ip ile çekebiliriz. Ya da bir cismi itebiliriz
B- Kuvvetin Hızlandırıcı Etkisi
Yürüyen insanın koşmaya başlaması o insanın hızlanması anlamına gelir. Durağan bir cismi itmeye başladığımızda da cisim hızlanır. Örneğin: Durağan bir market arabasını ittiğimizde hızlanır ya da sabit sürdüğümüz el arabasına uyguladığımız kuvveti arttırırsak el arabası hızlanır.
C- Kuvvetin Yavaşlatıcı Etkisi
Sabit ya da hızlı giden bir cisme tersi yönünde kuvvet uyguladığımızda cisim yavaşlar ve durur. Ya da ileriye doğru giden bir cismi geriye doğru çekme kuvveti uyguladığımızda cisim yavaşlar ve durur.
D- Kuvvetin Yön Değiştirici Etkisi
Doğru bir yönde giden cisme önünden sağından ya da solundan kuvvet uyguladığımızda cisim yön değiştirir. Hatta hızlı bir şekilde hareket eden bir cisim önünde durağan sert bir cisimle karşılaşırsa cismin yönü değişir. Örneğin: Top sürerken bir sağa bir sola çalım attığımızı düşünelim. Topun her defasında yönü değişir. Ya da kaleye şut çektiğimizde topun direğe çarptığını düşünün. Topun hemen yönü değişir.
E- Kuvvetin Şekil Değiştirici Etkisi
Sert ya da yumuşak bir cisme kuvvet uygulandığında şekli değişir. Mesela oyun hamuruna kuvvet uyguladığımızda şekli değişir. Ya da teneke kutulara kuvvet uyguladığımızda şekli değişir.