Tıbbi Onkoloji Uzm. Dr. İrfan Buğday, erken dönemde teşhis edilen kanser hastalığın iyileşme oranın yüksek olduğunu söyledi.
Erzurum - Kanser tedavisinde, kanserli dokunun cerrahi operasyonla ya da diğer tedavi yöntemleriyle yok edilerek nüks etmemesi amaçlandığını ifade eden Tıbbi Onkoloji Uzm. Dr. İrfan Buğday, "Kanserde tedavi yöntemleri, teknolojinin ilerlemesi ve bilimsel çalışmalar ile birlikte hızla gelişmektedir. Uygulanan başlıca tedavi yöntemleri şunlardır: Cerrahi operasyon (ameliyat), Kemoterapi (ilaç tedavisi), Radyoterapi (ışın tedavisi), İmmünoterapi (bağışıklık tedavisi), Kök hücre ve kemik iliği nakli, Hormon tedavisi." dedi.
"Tedavi yöntemi değişken olabilir"
Kanserde tedavi planının hastaya ve kanser türüne özel olduğu için tedavi yöntemlerinden biri veya birkaçı birlikte kullanılabildiğini ifade eden Buğday, "Bu tedavi planı onkoloji hekimi, cerrah, radyasyon onkolojisi hekimi, patoloji hekimi, nükleer tıp hekimi ve radyoloji hekiminden oluşan bir ekibin çalışması ile yapılmaktadır. Kemoterapinin kanser hücrelerini yok etmek amacıyla hastaya kanser karşıtı ilaçlarının çeşitli yollardan (ağız yoluyla, damardan veya ameliyat esnasında doğrudan) verilmesidir. Kemoterapi kanser hücrelerinin bölünmesini, çoğalmasını ve yayılmasını engellemek amacıyla uygulanır; ancak bu işlem hızla çoğalan kanser hücrelerine etki ettiği gibi, hızla büyüyen normal hücrelere de etki eder. Bu nedenle bağırsak, saç, cilt gibi hızlı çoğalan normal vücut hücreleri de kemoterapiden olumsuz etkilenir." şeklinde konuştu.
Işın tedavisi nasıl yapılır?
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni'nde konuyla alakalı açıklamalar yapan Uzman Doktor İrfan Buğday, ışın tedavisi olarak da bilinen yöntemde kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon kullandığını hatırlatarak, "Bu yöntemle kanser hücrelerinin yapısı bozularak bu hücrelerin yok edilmesi amaçlanır. İmmünoterapide hastanın kendi bağışıklık sistemine kanser hücreleri tanıtılarak kendi vücudunun kanserle savaşması ve bu kanserli hücreleri öldürmesi amaçlanır. Kanserde Tedavi Başarısı Kanserde tedaviye cevap alınması tümörün büyüklüğü ve yayılımı (evresi) ile ilişkilidir. Tümör vücuda yayılmadan önce (erken evrede) tedaviye başlandığında büyük ölçüde başarıya ulaşılır. Erken dönemde teşhis edilen hastalığın iyileşme oranı %80-90 arasında iken, ilerlemiş olan kanser hastalığının iyileşme oranı % 40-50 civarındadır." diye konuştu.
"Düzenli kanser taraması yapılmalı"
Bazı kanser türlerinde erken evrede tespit edilerek sadece ameliyatla kanserli dokunun vücuttan çıkarılması yeterli olabilirken daha ileri evrelerde tespit edilen kanserin tedavisinde ameliyatla birlikte kemoterapi, radyoterapi veya immünoterapi gibi diğer tedavilerin de uygulanması gerektiğini anlatan Buğday, sözlerini şöyle sürdürdü "Bu tedaviler ise hem hastanın yaşam kalitesini bozmakta hem de maddi olarak birey ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Tüm bu saydığım nedenlerle genetik yatkınlığı, ailesinde kanser hastası ve zararlı alışkanlıkları (sağlıksız beslenme, tütün ve tütün ürünü kullanımı, alkol, düşük fiziksel aktivite gibi) olan kişiler başta olmak üzere taramaya uygun herkese, düzenli olarak kanser taramasını yaptırmayı öneriyorum."
- Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Erzurum'un dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Doktor, Erzurum, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Operasyon gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
- Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
- Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
- Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.