Gebelik Süreci

NORMAL GEBELiK ve GEBELiKTE ORTAYA çIKAN DEğişiKLiKLER

insan gebeliği döllenmeden doğuma kadar 266 gün sürer. Döllenme, tüp içerisinde spermin yumurta ile birleşmesi ile gerçekleşir. Yumurtlama, adetin yaklaşık 14. gününde gerçekleştiğinden gebelik süresi son adet tarihinden itibaren 280 gündür. Döllenmiş yumurta tüpü geçip, rahim içerisine gelir ve döllenmeden yaklaşık 7 gün sonra rahimiçine yerleşir. Döllenmeden sonraki 2-8 hafta arasında EMBRYO, daha sonra da doğuma kadar da FETUS olarak adlandırılır.

Organ gelişimi asıl olarak, döllenmeden 17 gün sonra başlar. Organogenez olarak adlandırılan bu dönemde en önemli günler, döllenmeden 21 gün sonra kalb atımlarının ortaya çıkması ve 28 gün sonra omurganın kapanmasıdır. Döllenmeden 57 gün sonra damağın orta hatta birleşmesi ile bu dönem tamamlanmış sayılır. Bir başka deyişle organ gelişiminin olduğu bu dönem döllenmeden 8 hafta veya son adet tarihinden 10 hafta sonra biter. Bu dönemde fetusu etkileyen maddeler, hastalıklar doğumsal anomalilere yol açabilir. Annenin şeker hastalığı, ilaç kullanımı gibi zararlı etkiler bebekte doğumsal anomali riskini arttırır.

çoğu organ embryonik dönem olarak adlandırılan bu dönemde oluşmasına karşın, gelişme ve olgunlaşmaları fetal dönem, yenidoğan dönemi ve erken çocuklukta da devam eder. Bu dönemdeki olumsuz etmenler fonksiyon kaybına neden olabilir.

Annenin gebeliğe uyumu için birtakım değişiklikler gerçekleşir. örneğin kalbin pompaladığı kan miktarı artar, dolaşan kan hacmi artar. kanda hemoglobin ve hematokrit değerleri düşer. Sindirim sistemindeki hareketlerin yavaşlaması sonucunda mide yanması ve kabızlık ortaya çıkar.

Gebelikte ortaya çıkan normal değişiklikler

Memeler Dolgunluk, hassasiyet
Kalb Ayak bileklerinde ödem
Solunum Burunda akıntı, burun kanamaları
Sindirim Tükrük salgısında artma
Bulantı, kusma
Mide yanması
Kabızlık
Hemoroid
Safra taşı oluşumu
Kan Hemoglobin ve hematokritte azalma
Lökosit artışı
Deri Meme başı ve karında renk koyulaşması
Karında çatlaklar
Saç artışı
Akne ve kıllanma