Kestane ve Kestanenin Faydaları
Kestane, kış mevsiminde sık tüketilen, lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir yemiştir.
Kayıngiller familyasından olan bu sevilen besin, Castanea ağacının yenilebilen tohumlarıdır. Kestane kış aylarında direk yemiş olarak tüketildiği gibi, nişastalı yapısı nedeniyle yemeklerde lezzet ve kıvam artırıcı olarak da kullanılmaktadır.
Pasta ve tatlılarda da kullanılabilen yemiş, besin değerleri açısından oldukça besleyicidir.
Kestanenin Besin Değerleri
Kestane, dikenli yeşil renkte top görünümlü dış kabuğun içerisinde iki veya üçlü olarak bulunmaktadır. Hasat zamanı geldiğinde bu dikenli dış kabuk sararıp çatlamaktadır. Ağaçta yetişen bu yemiş, diğer yemiş türlerine göre protein ve yağ oranı açısından düşüktür.
Yüksek nişasta ve su içeren kestane besin değerleri, lif, potasyum, fosfor ve kalsiyum açısından besleyici, B1, B2, C vitaminleri açısından da doyurucu bir yemiş türü olarak bilinmektedir. 100 gram kestane 160 gram enerji sağlamaktadır.
Kestane Kullanım Şekilleri
Kestane, fırında veya ocakta kızartılarak kestane kebap olarak tüketilmektedir. Kış mevsiminin sevilen yemişlerinden olan kestane, tatlı, pilav ve yemeklere de eklenebilmektedir.
Bursa civarında üretilen kestane şekeri, tüm dünya çapında ünlenmiş ve sevilerek tüketilen bir tatlıdır. Çölyak hastaları, kestane unu gluten içermediği için hamur işlerinde kestane ununu tercih etmektedir.
Kestanenin sadece bu yenilebilen tohumlarından değil, kabuğu, dalları ve yapraklarından da faydalanılabilmektedir.
Kestanenin Sağlığa Faydaları
Kestane içerisinde bulunan karbonhidrat oranı yüksektir. Fakat vücutta kompleks olduğu için yavaş emilmektedir. Kompleks karbonhidratları basit karbonhidratlardan ayıran önemli özelliği, içerisinde yüksek oranda lif bulunmasıdır.
Bu da kompleks karbonhidratın kan şekerini fazla yükseltmeyi engellemekte, diyabet, kalp damar hastalıklarına yol açmadığı bilinmektedir.
Kış aylarında kestane, bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek, enerji toplamak için tüketilmesi gereken bir yemiştir. Demir kansızlığını önleyen kestane, magnezyum ve fosfor açısından zengin bir yemiştir.
Magnezyum ve fosfor da kemik metabolizmasının önemli bileşenlerindendir. Potasyum düşüklüğü olan kişilere potasyum açısından da zengin olan kestane tüketimi önerilmektedir.
Beyin Sağlığı İçin Kestane Tüketimi
Kestane aynı zamanda mide ve karaciğer de faydalı bir yemiştir. İshali önlemektedir. Unutkanlık ve Alzheimer hastalığını engelleyen kestane, beyin için oldukça faydalıdır. Hücrelerin yaşlanmasını engellemekte aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Kestaneyi şeker hastaları, damar sertliği olanlar ve yüksek tansiyon hastalarının az miktarda tüketmesi önermektedir. Herhangi bir sebepten dolayı diyet yapan kişiler de karbonhidrat açısından zengin olduğu için kestaneyi kontrollü olarak tüketmelidir.
Diyet Yaparken Kestane Tüketimi
Fazla kilo problemi olan kişiler, karbonhidrat tüketiminden kaçınmalıdır. Kestane de kompleks karbonhidrat açısından zengin bir yemiştir.
Omega 3 ve omega 6 açısından zengin olduğu için öğrenme çağındaki çocukların tüketmesine önem verilmektedir. Fakat yetişkinlerin kontrollü tüketmesi gerektiği söylenmektedir.
3 adet kestane, 1 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata eşittir. Bir kişi normalde 10 veya 15 kestaneyi tek seferde yiyebilir. Bu nedenle kilo problemi olan kişiler, kontrollü olarak, aşırıya kaçmadan kestane tüketmesi kilo kontrolü için önemlidir.
Bir cevap yazın