Akne ve akne izlerinin tedavisi
Akne, deri altındaki kıl kökü ve yağ bezi ünitesinin iltihaplanmasıdır. Bu kitlelerin en yoğun olduğu yerler yüz, alın, burun çevresi, çene, göğüs arası ve sırttır.
Aknenin nedenleri
1. Yağ bezleri tarafından salgılanan sebumun miktarında artış
Sebum miktarında artış yapan nedenlerin başında hormonal bozukluklar ve özellikle adet düzensizliği ve tüylenmeye neden olan polikistik over sendromu gelir.
2. Siyah noktalarında artış (Kıl ve yağ kanalın tıkanması)
Sebum salgısındaki artış gözeneklerin tıkanması, gözeneklerinişlemesi ve koyu siyah renkli bir görünüm almasına neden olur. Bu oluşuma siyah nokta ve ya komedon denilir ve aknenin en önemli nedenlerinden biridir. Zamanla siyah noktalar patlar ve içindeki yağlar dışarıya çıkar).
3. Enfeksiyon kaynakları (yağ kanalı içindeki mikro organizmaların çoğalması)
4. Enflamasyon belirtilerinde artış (kızarıklık, iltihaplanma, şişme)
5. Gik, kalıtım faktörü en önemli nedenlerden biridir. Anne ve babada akne sorunu yaşamış birçlik hikayesi varsa çocuklarda da görülme olasılığı artar.
6. es,yağ bezlerin aktivitesini artırır.
7. İlaçlar (kortikooitler, lityum, anabolik oitler…)
8. Yanlış kullanılan kozmetikler (özellikle çene ve saç çizginde bölgesel olarak görülen aknelerde yanlış kullanılan kozmetikler, şampuan ve saç kremi sorumlu tutulabilir.)
9. Isı değişiklikleri ve nem faktörü
Akneler güneşli mevsimlerde azalırken,nem ve ısının arttığı dönemlerde ve mekanlarda artış gösterebilirler.
10. Mesleki nedenler (kimyasal maddeler, oto tamirhane ve boya ile uğraşan kişilerde artış görülebilir.)
Akne hangi yaş grubunda görülür?
Akneler birçok zaman elik döneminde görülmesi ile birlikte bazen çocukluk ve yetişkin dönemlerinde de görülebilirler. Elik döneminde hormonlar yükselir, özellikle androjen hormonların düzeyinde oldukça artış görülür ve bu olay akne oluşumunu tetikler. Bazen elikte görülen diğer belirtilerden önce görülebildiği gibi bazen 18 yaştan sonra daha şiddetli bir alevlenme gösterebilir. Hangi yaş grubu ve hangi çeşit akne olursa olsun akneler kesinlikle tedavi edilmeli yoksa aknelere ait akne izleri ilerde daha yoğun sorunlara yol açabilir..
Akne tedavileri
İlaçla akne tedavileri topikal ve ağızdan alınan ilaçlar diye 2 gruba ayrılır.
Topikal ilaçlar:
1. Hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit ve salisilik asit) hassas ciltlerde ve koyu tenlerde bile oldukça iyi sonuç verirler, hafifçe bir peeling etkisi göstererek cildin yenilenmesi ve tıkanan gözeneklerin açılmasına sağlarlar.
2. Benzoil peroksit, hidroksi asitlerle sonuç alınmazsa benzoilperoksit kombinasyonları devreye girer. Ciltte kızarıklık, soyulma ve kaşıntı görülebilir, reaksiyonlar çok şiddetli ise ilaçlar kesilir.
3.etinoin: A vitamin türevidir, cildin en üst tabakasına soyarak etki eder, soyulmanın sonucunda hücrenin yenileme hızı artar, kılcal damar dolaşımı düzenlenir ve akne tedavisinde önemli bir yol kat edilmiş olur.
4. Antibiyotikli kremler (kremlerden çok ağızdan alınan ilaçlar tercih edilir)
Ağızdan alınan ilaçlar
Antibiyotikler: Kullanım süresi lezyonların yoğunluğu ve hastanın tepkisine göre değişir.
Hormon tedavisi: Hormonal bozukluk ve polikistik over sendrom olan durumlarda hormonal tedavi gerekebilir.
Retinoitler(izetinoin): Özellikle şiddetli akne, kistik akne ve tekrarlayan akne durumlarında tercih edilen bir A vitamin türevidir. (Roacuttane) Sadece doktor tavsiyesi ve koolünde kullanılabilen bu ilaç, tedavi süresi boyunca tamamen geçici birkaç yan etki gösterebilir ve oldukça başarılı sonuçlar verir ve tedaviden sonra sivilcelerin tekrarlama riskleri oldukça düşer. (En çok görülen yan etki dudakta kuruma, ciltte kuruluk, konjuktivit, hafif burun kanama…)
Ea tedavi yöntemleri
1. Ağızdan alınan vitamin ve çinko, sebum salgısını dengeler.
2. Yüze uygulanan mezoterapi (antibiyotik, A, C, E vitaminler çok ince üçlü bir iğne ile cilde enjekte edilir, enjekte edilen bu ilaçlar sayesinde sivilceler kurur ve hücre yenilenmesi hızlanır.)
3. Kriyoterapi, kimyasal peeling, cerrahi yöntemler
4. Lazer tedavileri (sivilce konusunda photo rejuvunation dediğimiz ışık tedavisi akne tedavi konusunda gelişen en son tedavi şekillerinden biri, bu yöntemle kollojen dokusu artar ve sivilceye oluşturan mikroplara karşı savunma sistemi provake edilmiş olur, var olan sivilceler geçer ve sivilce izlerinde azalma görülür.)
Akne, akne izleri, çukurlar
Hafif akneler iz bırakmadan geçerken,orta ve şiddetli akne vakalarında orta ve derin sivilce izleri görülebilir. Bu sivilce ve sivilce izlerin tedavisinde değişik tedavi yöntemleri uygulanabilir, dermabrazyon, peeling çeşitleri, lazer ve mavi ve sarı ışık photorejuvenation bu yöntemlerden birkaç tanesi. Hangi tedavi şeklinin uygun olduğunu ancak bu konuda yeterince bilgisi olan uzman hekiminizle görüşebilirsiniz.
Mikrodermabrazyon: Üst deriyi soyarken, alt derideki kollojen sentezini aktive eder ve çukurları yüzeyselleştirir.
Photorejuvenation, Ipl, ışık tedavisi ile sivilce ve iz tedavisi
Bu cihazlar kollojen sentezini aktive ederek,cildin yenilenmesi,çleşmesini sağlar,iz ve sivilce izlerini azaltır ve cildi soymadan cilt üzerindeki leke ve kılcal damarların geçmesini neden olur,leke ve kılcal damarlardaki azalma nedeni ile da cilt daha pürüzsüz görülür.
Kimyasal peeling
Yüzeysel, orta ve derin peeling guruplarına ayrılır. Yüzeysel ve orta peeling muayenehane şartlarında uygulanır, uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık veya kabuklanma görülebilir, ama kişinin sosyal hayatı ve işe gitmesini hiçbir şekilde etkilemez. Seans sayısı ortalama 5-10 arası ve seanslar ilerledikçe sivilce izlerde oldukça iyileşme ve cildinelindeçleşeme görülür.
Lazer
Cildin üst tabakasını soyarak hem sivilce izlerinde azalma, hem de kollojen sentezinde artmaya neden olur, bu yöntem tamamen uzman hekimler tarafından ve uygun cilt tiplerinde uygulanmalıdır.
Aknelerde dikkat edilmesi gereken noktalar
- Cildinizin temizliğini önem verin, PH 5.5 civarında jel şeklinde temizleyicileri tercih edin.
- Cildi tahriş edecek etkenlerden kaçının. Siyah noktalar sivilce kaynağı oldukları için uzman kişiler yardımı ile onları temizletin.
- Aknelerle bilinçsiz bir şekilde oynamak ve onları sıkmak ilerde akne izlerde artışa neden olduğundan bu konuda dikkatli olmanız gerekir.
- Özellikle kistik akne sorunu olan erkekler jilet yerine eleikliaş makinesi tercih etmelidir. Bu işlem kuru ciltte uygulanmamalı ve tıraştan sonra su bazlı nemlendiriciler kullanılmalı.
- Akneli ciltlerde ilaçlarla birlikte makyaj malzemesi kullanmak istiyorsanız ilaç sürdükten sonra en az 15 dakika beklemeniz gerekir. Kullanılacak makyaj malzemeleri yağsız ve hypoallerjik olmalı.
En çok sorulan sorular
- Akne tedavisi ne kadar sürer?
Tedavi süresi sivilcelerin yoğunluğuna göre değişiyor,hafif ve orta düzeydeki sivilceler 1-2 ayda tamamen geçerken, çok yoğun ve şiddetli kistik aknelerde tedavi daha uzun sürebilir.
- Aknelerim bir daha tekrarlar mi?
Aknelerin nedenleri tespit edilip tedavi edilirse tekrarlama riski düşük oluyor, ara sıra çıkan sivilceler içinse topikal ilaç kullanılabilir.
- Bir tek cilt temizleme yaptırarak sivilcelerim geçer mi?
Sivilcelerde sivilcelerin nedenlerini araştırarak onları tedavi etmek daha bilinçli bir yaklaşım,sivilceler tamamen geçtikten sonra cildin onarılması açısından cilt temizleme yaptırılabilir.
-Sivilce izlerim ne kadar sürede geçer? Hepsi geçer mı?
Süre ve tedavi başarı şansı sivilcelerin derinliklerine göre değişiyor, yüzeysel ve orta sivilce izleri tamamı ile geçerken, derin sivilce izleri da oldukça yüzeyselleşiyor.
- Hangi mevsimler tedavi için daha uygun?
Güneş ışıklarının çok yoğun olmadığı mevsimleri tercih etmek gerekir.
- Tedavi süresince sosyal hayatım etkilenecek mi?
Sosyal hayatınız hiçbir şekilde etkilenmez, kolaylıkla işe gidebilirsiniz (Merkezde uyguladığımız yöntemler için geçerli.
Bir cevap yazın