Merak edilen bütün yönleriyle Botoks

Son yıllarda özellikle kırışıkların giderilmesinde sıkça duyduğumuz Botoks, acaba gerçekten söylendiği kadar var mı yoksa bir aldatmaca mı?

Uygulamanın faydaları kadar zararları da var mı?

Botoks, tam anlamıyla nasıl etki ediyor? İlk olarak 1977'de şaşılık tedavisi için Amerika'da uygulanmaya başlanan Botoks, 1987 yılında Kanada'da göz tiklerini düzeltmek amacıyla kullanıldı. 1995 yılından itibaren ülkemize getirildi. Kaş arası kırışıklıkların tedavisi amacıyla 15 Nisan 2002'de FDA onayı aldı.

Protein esaslı bir ilaç

Botoks yılan zehiri değil, bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.

Yüz ifadesi değişmez

Botoks yaptırıldığında yüz ifadesi değişmez. Bu, hekimin elinde olan ve hastanın arzusuyla gerçekleşen bir olaydır. Sanıldığının aksine Botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmiyor. Botoks yaptıran birçok tiyocu var.

Dolgu değil

Botoks uygulanınca yüz şişmez. Yüze yapılan dolgu uygulamaları Botoks zannedilmektedir. Botoks bir dolgu maddesi değildir, yüzü şişirmez. Estetik operasyonlarda, dudak ve yanakları dolgunlaştırmak için bazı dolgu maddeleri kullanılmaktadır.

Botoks serum fizyolojik ile seyreltilerek enjekte edilir. Enjeksiyonun yapılmasından sonra kas içine yayılarak dağılır.

İlk etki 3 gün içinde

Uygulama 10-15 dakika sürer ve 3-7 gün içerisinde ilk etkisini gösterir. Anlık bir etki söz konusu değildir. 18-65 yaş aralığı içerisinde herkese uygulanabilen Botoks'un etkisi, 4-5 aya kadar sürmekte. Uygulama sonrası ağrı kalmaz.

Nereye uygulanır?

Özellikle mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan alın bölgesi, kaş arası ve göz kenarı çizgileri Botoks tedavisine son derece iyi cevap vermektedir.