Emzirme Süresi? bebek ne kadar emzirilmeli, Emzirme sıklığı
Emzirme Süresi ve sıklığı Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ile anne sütünün temeli doğru olarak atılmış olur.
Bebek ne kadar emzirilmeli: Bir emzirmenin ne kadar sürede tamamlanması gerekliliğine ait kesin bir kural yoktur. Bebeğin ihtiyacına göre bir süre ayarlanmalıdır. Unutmamalıdır ki bebek sadece süt ihtiyacını gidermek üzere emmeyecektir.
Emmek bir tür haz duygusunun tatmin yoludur. iyi bir emmenin ardından bebek hala memeyi bırakmıyorsa meme bebeğin ağzından çekip alınabilir.
Emzirme süresi ne kadar olmalı?
Memenin uzunca süre emilmesi ağrıya yol açmaz. Ağrıya neden olan yanlış tutturma ve yanlış emzirme teknikleridir. Bu nedenle emzirme süresi bebeğin keyfine bırakılmalıdır.
Sonraki haftalarda her iki memeden yaklaşık yarım saat boyunca emzirme yapacaktır. Burada önemli bir durum şudur ki bebeğin düşük doğum ağarlığı, dudak damak problemleri, annenin meme başı yetersizlikleri veya herhangi bir sebep ile bebek çok kısa emme yapar, memeyi yetersiz emer ise emzirmenin başlatılması ve devamlılığı için sütün kiralanabilecek elektrikli pompa yardımı ile sağılması yararlı ve önemlidir.
Emzirme sıklığı ne kadar olmalı
Emzirme sıklığı konusunda kesin bire rakam verebilmek zordur. özellikle yeni doğan bebekler her ağlayışında meme ile buluşmalıdır. Böylece süt verimliliği artıracaktır. Bebek ne kadar fazla emer ise süt o kadar fazla, ikiz bebeklerine de yetecek kadar süt üretebilir.
Emzirme bebek ile annesi arasında yakın, sevgi dolu bir ilişkinin kurulmasının temelidir.
Eğer bebek herhangi bir nedenden dolayı annesinden ayrılır ise annenin memeleri elektrikli bir pompa yardımı ile sağılır. Sağılan sütler biriktirilir ve bebek bu süt ile beslenir. Böylece sütün devamlılığı sağlandığı gibi bebek de annesinin sütünden mahrum kalmayacaktır.
Yeni doğan emzirme sıklığı
Yeni doğmuş bebeğin midesi çok küçük olur ve anne sütü de çok kolay sindirildiği için ilk haftalarda 1-2 saate boşalır. Bu nedenle bebek sık, sık emzirilmelidir.
Bu şekilde bebeğin kilo alması ve süt yapımı devam edecektir. Bunlara dayanarak yeni doğmuş bir bebek günde en az 8-12 kez, her ağladığında emzirilmelidir. Emmenin süresine ve sıklığına bebek kendi karar verir. Bebek büyüdükçe her emzirmede daha fazla süt tutacak böylece bebek daha seyrek emecektir.
Yeni doğan emzirme süresi
Emzirme sırasında anne memesinde kalma süresi bebekten bebeğe değişir. Genelde yeni doğmuş bir bebek en az 15 dakika emer. Emzirme süresinin sınırlandırılması memelerin şişmesine, sütün azalmasına neden olacağından bebeğin uzun süre memede kalmasına izin verilir. Ancak emzirme bir saatten fazla sürüyor, annenin meme uçları sızlıyor ise doktordan veya emzirme uzmanından yardım istenmeli.
Bebek en az ne kadar süre emzirilmeli
Emmenin süresine ve sıklığına göre de bebek kendi karar verir. Yeni doğmuş bir bebeğin midesi çok küçük olur. Anne sütü de çok kolay sindirildiği için ilk haftalarda bir - iki saatte boşalır. Bu nedenle bebek sık sık emzirilmelidir.
Bu şekilde bebeğin kilo alımı ve süt yapımı devam edecektir. Bebek büyüdükçe midesi de büyüyecek ve her emzirmede daha fazla süt tutacaktır. Öylece daha seyrek emecektir.
Yine de yeni doğmuş bebek en az 15 dakika emer. Bebek emmeye ilk başladığında sütün sulu kısmını alır. Emzirmenin sonlarına doğruda sütün yağlı ve kilo yapıcı kısmını alır. Bu yüzden efektif olarak bebeğin yutkunma seslerini duyduğu 15 dakikalık süre son sütün alındığını gösterir.
Bebeği hangi sıklıkla emzirmeli
- Bebek her istediğinde emzirilmelidir.
- Bebek ağzını açarak, aranarak, sonunda da ağlayarak açlığını belli eder.
- İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister.
- Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır.
- Bebeğiniz ilk günler 2-3 saatte bir, ilk aya kadar ise 3-4 saatte bir yani 24 saat içinde 7-8 kez beslenme ihtiyacı duyar. İlk aydan sonra emzirme sıklığı günde 5-6 defaya düşer.
- Bir emzirmede bir meme tamamen boşalana kadar emzirilmelidir. Bebek ikinci memeyi de emmek isterse o meme de verilebilir. Fakat bir sonraki emzirmede yarım kalan meme verilerek tamamen boşalması sağlanmalıdır.
Bebeği emzirmenin püf noktaları
Hem anneye hem bebeğe sayısız faydası olan emzirme, doğru yapılmadığında yarar yerine zarar getirebilir. Uzmanlar, emzirmenin bebekle anne arasında sağladığı yakın temas nedeniyle özel bir bağ oluşmasına neden olduğunu ve bu sebeple ciddiye alınması gerektiğini belirtip, iyi emzirmenin püf noktalarını söyle sıralıyor.
- Bebeğinizi her ağladığında emzirin.
- Bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu bir çizgide, sizin vücudunuza paralel ve yakın olacak şekilde memenize yaklaştırın.
- Bebeğinizin burnunu meme ucu hizasında getirin.
Memeyi yakaladığında ağzını kocaman açmış olması ve yalnızca meme ucunu değil çevresindeki kahverengi alanı da mümkün olduğunca alttan ağzına almasını sağlayın.Bebeğiniz memeden, kendiliğinden ayrılana kadar emzirin.
Bir cevap yazın