Baş ağrısından korunma yolları

Yoğun iş temposu yada trafikte bitmek bilmeyen bekleyiş gibi bizleri stres altına alan durumların faturası çoğu zaman yaşam kalitemizi etkileyen gerilim tipi baş ağrısı oluyor. Tabii uykusuzluk veya su içmemek, sigara içmek, öğün atlamak gibi yanlış alışkanlıklarımızın tetikleyici rolünü de unutmamalıyız.

Önemli: Baş ağrısında şakaklarınıza ılık havluyla kompres yapın. Faydasını göreceksiniz. Gerilim tipi baş ağrısı genellikle hafif veya orta şiddette tüm baş bölgesinde gerginlik, ağırlık olarak hissedilen ağrı tipidir.

Yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyen ve toplumda en sık görülen gerilim tipi baş ağrısından aslında gerek koruyucu ilaçlarla gerekse günlük yaşam alışkanlıklarında düzenlemeler yaparak korunmamız mümkün. Baş ağrısından korunmak için yaşam alışkanlıklarımızda almamız gereken önlemler:

Baş ağrısından korunmanın 12 yöntemi

baş ağrısından korunma yolları
  1. İstirahat edin
  2. Bol bol su için
  3. Soğuk - sıcak uygulaması yapın
  4. Gevşeme terapilerinden faydalanın
  5. Uykunuz ne az, ne de fazla olsun
  6. Duruşunuza dikkat edin
  7. Masaj yaptırın
  8. Sigara içmeyin
  9. Düzenli egzersiz yapın
  10. Öğün atlamayın
  11. Ilık duş alın

Baş ağrısını geçirme yöntemleri

1. İstirahat edin

İstirahat özellikle aşırı egzersiz ya da yorgunluğa bağlı baş ağrısını önlemek için gerekiyor. Kan dolaşımını düzenleyerek tüm organlara ve özellikle de beyne oksijen girişini artırarak ağrıdan koruyucu etki gösteriyor.

baş ağrısı korunma yolları

2. Bol bol su için

Su, kan dolaşımını kolaylaştırdığı ve gerekli elektrolit ile minerallerin dengesini sağladığı için baş ağrısından koruyucu etki gösteriyor. Bu nedenle her gün 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin. Ayrıca yoğun alkol, kafein ve şeker alımı da baş ağrısını tetikliyor. Bunların alımını kısıtlamak kan dolaşımını rahatlatarak ağrı yapıcı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırıyor.

su içmek baş ağrısını geçirir mi

3. Stresten arının

Günlük yaşam fonksiyonlarını zorlaştıran depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar baş ağrısını tetikleyen ve uzman hekime başvurulmasını gerektiren hastalıklar. Ancak özellikle yoğun stres altında olduğunuz dönemlerde belki günü basitçe planlayıp organize etmek ya da gün içinde kendinize ait serbest zamanı uzatmak, baş ağrısından korunmak için de işe yarayabiliyor.

baş ağrısından kurtulma

4. Soğuk - sıcak uygulaması yapın

Sıcak veya soğuk uygulaması özellikle gerilim tipi baş ağrısında gergin kasları gevşetmek üzere uygulanabilen bir yöntem. Ilık havlu ya da bir beze sarılmış buz kalıpları alın, şakak ile boyun bölgesine yerleştirerek bir süre bu şekilde tutun. Ardından aynı işlemi 20 dakika arayla 3 kez tekrarlayın.

baş ağrısını geçirme yöntemleri

5. Gevşeme terapilerinden faydalanın

Gevşemek demek, televizyon karşısında koltuğa uzanmak değildir. Gevşeme terapileri normal koşullarda hayatımızın içinde olmayan, ancak öğrenip çaba göstererek çok yararını görebileceğimiz çeşitli tekniklerdir. Derin nefes alma, yoga, davranış terapileri ile akupunktur gibi gevşeme terapileri beyindeki serotonin düzeyini artırıyorlar. Bu sayede baş ağrısından korunmada etkili oluyorlar. Bu terapilerden size uygun olanları tercih edebilirsiniz.

baş ağrısına yoga

6. Uykunuz ne az, ne de fazla olsun

Uyku vücudun kendini onarması ve yeniden yapılandırması için en önemli süreçlerden. Bu nedenle uyku eksikliği her türlü ağrı için tetikleyici oluyor. Düzenli ve aynı saatlerdeki uyku ile esas olarak beynin biyoritmimizi sağlama görevi uygun bir şekilde gerçekleşmiş oluyor.

baş ağrısı uyku

Calışmalar 1-3 gece süren 1-3 saatlik uyku azalmasının ağrıyı tetiklemeye yeteceğini bildiriyor. Uyku öncesi alışkanlıklarınız ve uyku ortamınız da uyku kalitesini belirlemede önemli rol oynuyor. Uyku düzeninizi; vücudun ihtiyacı olan bir erişkin için günde ortalama 6 saatten daha az uyumamak ve 10 saati de aşmamak şeklinde düzenleyin. Çok geç saate kalmadan aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmanız da ağrıdan koruyucu etki gösterecektir.

7. Duruşunuza dikkat edin

Düzgün bir duruş özellikle kasların gerginliğini alarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ayakta iken omuzlarınızı geriye ve yukarıya doğru itip, karın ile kalça kaslarınızı içe çekerek bu postürü sağlayabilirsiniz. Otururken de vücudunuzun dik olmasına ve başınızı öne doğru eğmemeye özen gösterin.

dik duruş

8. Masaj yaptırın

Masaj hem stresin, hem de kas gerginliğinin azalmasında oldukça etkili bir yöntem. Baş ağrısından korunmak için özellikle boyun ve omuz bölgesi kaslarına masaj yaptırmanızda fayda var.

baş ağrısı masajı

9. Sigara içmeyin

Sigara gerek kokusu, gerekse vücutta yarattığı kan dolaşımı değişiklikleri ve ağrıyı uyaran toksik kimyasal maddeler içermesi nedeniyle baş ağrısını tetikliyor. Sigara içiyorsanız bu sağlıksız alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin.

baş ağrısı sigara

10. Düzenli egzersiz yapın

Egzersiz mutluluk hormonunun salınmasını sağlıyor, kan dolaşımını düzenliyor ve kasları gevşetiyor. Bu özellikleri sayesinde baş ağrısından koruyucu etki gösteriyor. Haftada 3 gün en az 30'ar dakika vücudunuzu yormayan yürüyüş, jogging gibi sporları yapmaya özen gösterin.

yürüyüş baş ağrısı

11. Öğün atlamayın

Alınan gıdaların türünden çok, öğün atlamak, bir başka deyişle uzamış açlık baş ağrısını tetikleyebiliyor. Bu nedenle ara öğünlerle birlikte günde 5-6 öğün beslenmeyi ihmal etmeyin.

öğün atlamak baş ağrısı

12. Ilık duş alın

Ilık duş kasları gevşeterek baş ağrısından koruyabiliyor. Fazla sıcak ya da soğuk duş ise kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyerek baş ağrısını artırıcı etki gösterebiliyor.

baş ağrısı duş

Dr. Aylin Öztürk Yavuz
Acıbadem Bakırköy Hastanesi
Nöroloji Uzmanı