Doğum Kontrolünde Doğru seçim

Günümüzde gerek cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi, gerekse istenmeyen gebeliklerin önüne geçilmesi bakımından, kişinin yaşam tarzına en uygun doğum kontrol yönteminin seçimi büyük önem taşıyor.

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Opr. Dr. Altuğ Semiz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, cimsel ilişkilerde sağlık ve gebelik açısından doğum kontrolünün önemli yer tuttuğunu belirterek, doğum kontrolünde en doğru yaklaşımın, kişinin hayat tarzına en uygun yöntemi seçmesi olduğunu bildirdi.

Opr. Dr. Semiz, başlıca doğum kontrol yöntemlerini belirterek, bu yöntemler hakkında bilgi verdi.

Prezervatif: Opr. Dr. Semiz, klasik doğum kontrol yöntemleri arasında kondomun (prezervatif), cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyucu olması avantajından dolayı, özellikle çok partnerli kişilerce tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Spiral: Rahim içi araçların (spiral), kadınlara uzman doktorlar tarafından uygulanan, belli aralıklarla kontrolü zaruri olan doğum kontrol araçları olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Altuğ Semiz, uzun süre kullanım ve ilişki öncesi uygulama ihtiyacının ortadan kalkması gibi avantajları yanında jinekolojik iltihabi hastalıklara eğilimi arttırması, uygulama sırasında uzman olmayan kişilerce yapılan yanlışlarla sorunlar yaşanması gibi riskleri bulunduğuna dikkat çekti.

Kadın Prezervatifleri: Opr. Dr. Semiz, doğum kontrol yöntemleri arasında kadın prezervatiflerinin (femidom), özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma görevini kendi üzerine almak isteyen bayanların tercihi olduğunu ve kadın doğum uzmanının vereceği kısa bir eğitim ile kolaylıkla uygulanabileceğini kaydetti.

Doğum Kontrol Hapları: Özellikle doğum kontrol haplarının, modern çağın kadınlarında en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden birisi olduğunu ifade eden Opr. Dr. Altuğ Semiz, "Özellikle genç bayanlarda, yoğun stres altında çalışan iş kadınlarında görülebilen adet düzensizliklerinde tercih edilerek, hem bu problem çözümlenmiş, hem de aktif yaşayan kadınların doğum kontrolünde ideal olan korunması sağlanmış oluyor" dedi.

Opr. Dr. Altuğ Semiz, doğum kontrol hapları kullanımının, içerdikleri hormon miktarları yüzünden düzenli kontrollerle kullanılması gerektiğini belirterek, "İlaç kullanımı öncesi, rahim ağzı ve yumurtalıklar kontrolden geçirilmeli ve ilaç kullanımı sırasında düzenli olarak bu kontroller tekrar edilmelidir" diye konuştu.

Ertesi Gün Hapları: 'Ertesi gün hapları' olarak bilinen acil doğum kontrol yöntemlerinin, güvenilirliği diğer yöntemlere göre daha zayıf olan, ancak önceden doğum kontrolü sağlanmamış, gebelik riski oluşmuş durumlarda tercih edilen yöntem olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Semiz, "Korunmadan ilişki sonrası gebelik oluşmasını engellemek için bu haplar dışında başka bir takım yöntemler de mevcut olup, cinsel yönden aktif bütün bireylerin bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla bu konuda eğitim verebilecek merkezlere danışması en doğru yaklaşım olur" önerisinde bulundu.
iha