Anne Sütü Nasıl Arttırılır
Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, anne sütü ile beslenmeyen çocukların daha fazla hasta olduğuna dikkat çekerek, özellikle ilk altı ay anne sütünün çocukların dirençlerini arttırdığını söyledi.
Anne sütünün bebekler için yaşama en iyi başlangıç olduğunu vurgulayan Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, anne sütünün önemi ve doğru emzirme tekniklerini anlattı.
Dünyada her sene 1 milyondan fazla bebeğin anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi geliştiremeyerek hayatını kaybettiğine dikkat çeken Güler,
"Özellikle ilk altı ay anne sütünün çocukların dirençlerini arttırdığını vurgulayan uzmanlar, anne sütü ile beslenmeyen çocukların sık rastlanmayan hastalıklara yakalandığını gözlemlediklerini iletiyor. İshalli hastalıkları kontrol programı yöneten hekimler, anne sütünü ishali önlemek için kullanmaktadır. Hekimler son yıllarda yaptıkları incelemeler sonrasında anne sütüyle beslenmenin ishal tedavisinde dehidratasyonu önlemede ve iyileşmeyi hızlandırmada önemli olduğunu açıklamışlardır. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, her bebeğin ek gıda olmaksızın ilk altı ay anne sütü ile beslenmesini, ilk altı aydan sonra ek gıdalar desteği ile emzirmenin 2 yıl sürmesi gerektiğini çocuk sağlığı açısından için önemli olduğunun özellikle altını çizmektedir" şeklinde konuştu.
ANNE SÜTÜ VE DİĞER SÜTLERİN FARKLILIKLARI
"Anne sütünün bebeklerin kolaylıkla hazmedebileceği besin içeriği açısından çok zengin olduğu, çeşitli hastalıklardan koruyacak mineraller içerdiği bilinmektedir" diye Güler, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Anne sütü ile diğer sütleri ayrıştıran en önemli özelliklerin başında protein oranları gelmektedir. Anne sütünde uygun miktarda protein değeri bulunurken; hayvan sütünde gereğinden fazla protein bulunmakta olup bu da bebeğin sindirimini zorlaştırmaktadır. Demir açısından vücuda direkt etki edebilen demir değerlerine sahip anne sütü hayvan sütü ile karşılaştırıldığında hayvan sütünün demir açısından yeterli olmadığı gözlenmektedir. Hayvan sütü A ve C vitamini olarak yetersizken, anne sütünde bebeğin fiziksel faaliyetlerine ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yetecek kadar vitamin değeri bulunmaktadır. Vücudun en temel ihtiyacı olan su oranının tamamının anne sütünden karşılanabilirken hayvan sütünde ek olarak su takviye edilmelidir."
EMZİRMENİN PSİKOLOJİK YARARLARI
Emzirmenin psikolojik yararlarına da dikkat çeken Güler, "Emzirme anne ile bebek arasında yakın, sevgi dolu bir ilişki kurulmasını kolaylaştırır. Bu da anneyi duygusal olarak tatmin eder. Doğumdan sonraki ilk temas ilişkinin gelişmesine yardımcı olur ve bu durum duygusal bağlanma (bonding) olarak adlandırılır. Bebekler doğumdan hemen sonra annenin yakınında kalıp emzirilirse daha az ağlarlar ve daha çabuk gelişirler. Emziren anneler bebeklerine daha şefkatli davranırlar. Bebeklerinin onları çok meşgul ettiğinden ve gece uykusuz bıraktıklarından daha az bahsederler. Bu annelerin çocuğu terk etme veya ihmal eme olasılıkları daha azdır" ifadelerini kullandı.
ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMA YÖNTEMLERİ
Su içerek anne sütü arttırabilirsiniz. Anne sütünü arttıran tek şey su'dur. Günlük en az 2-3 litre kadar su içilmesi gerekir.
Sezaryen doğumlarında ilk saatlerde annenin sütü gelmeyebiliyor, böyle durumlarda anne malt içeceğini içebilir.
Bazı annelerin sütleri az olabiliyor. Bundan dolayı da emzikli oldukları dönem boyunca malt içeceği alabilirler. Sütü arttıran bitkisel ürünler de vardır. Bunlar ısırgan, rezene ve çemen otudur.
Bunlar hem sütü arttırır hem de anne ve bebeğin gazını alır. Özellikle de gece içilen rezene bebeğinizin rahat uyumasını sağlar. Hurma ve helva da anne sütünün artmasına yardımcıdır. Ancak önemli olan her şeyden tüketebiliyor olmamızdır. Asla tek yönlü beslenmemeliyiz.
Anne sütünün kalitesini protein arttırır. Gebelikte olduğu gibi emziklilikte de protein alımına dikkat etmeliyiz. Kahvaltıda mutlaka yumurta ve peynir yemeli, öğlen veya akşam yemeklerinin birisinin de et ağırlıklı olmasına dikkat etmeliyiz" dedi.(İHA)
Bir cevap yazın