Menopoz ve İleri Yaşlarda Kalp Sağlığına Dikkat

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, "Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalp hastalığı riski herkeste artmaktadır fakat kadınlarda bu risk artışı özellikle menopozun başlamasıyla daha belirgin olmaktadır" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, menopoz ve ileri yaşlarda kalp sağlığı hakkında merak edilenleri açıkladı.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalp hastalığı riskinin herkeste arttığına dikkat çeken Uzman Dr. Serkan Duyuler, kadınlarda bu risk artışının özellikle menopozun başlamasıyla daha belirgin olduğunu belirterek,

"Kadınlar lehine olan kadın-erkek kalp hastalığı farkı menopoz ile birlikte azalmaktadır. Menopoz bir hastalık değildir, yaşam döngüsünün doğal bir safhasıdır. Menopozun kendisi kalp hastalığına sebep olmamaktadır ancak daha öncesinden kalma yağlı beslenme, sigara ve diğer sağlıksız alışkanlıkların ceremesi menopozla gün yüzüne çıkmaktadır. Önemli olan menopoza yaklaşan kadınların durum değerlendirmesi yapması ve daha sağlıklı bir yaşam için gerekli önlemleri almasıdır" diye konuştu.

Adet döngüsünün kalıcı olarak durmasıyla başlayan menopozun ortalama olarak 50-55 yaşlar arasına denk geldiğini ifade eden Uzman Dr. Serkan Duyuler,

"Kadınlar da kalp krizi en sık menopozdan yaklaşık on yıl sonra gözlenir. Bu yaşlarda kadın ve erkekler için kalp hastalığı riski eşitlenmektedir. Ayrıca erken menopoza giren kadınlarda risk artışı da daha erken yaşlarda olmaktadır" dedi.

NEDEN RİSK ARTIYOR?

Menopozla birlikte vücutta çeşitli değişiklikler olduğunu, kan basıncında yükselme, kötü kolesterolde yükselme eğilimi, iyi kolesterolde düşüş, trigliseridde yükseliş gözlenebileceğini kaydeden Uzman Dr. Serkan Duyuler, şöyle devam etti:

"Hipertansiyon ve şeker hastalığı gelişiminin de menopozla birlikte arttığı gözlenmiştir. Bu değişiklikler damar sertliği riskini arttırmaktadır. Bu bahsedilenlerin hepsi kalp hastalığı gelişimi kolaylaştırıcı faktörlerdir. Menopozla birlikte vücuttaki östrojen miktarı da azalmaya başlar ve bu durum menopoz sonrası artan kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Östrojen endotel olarak adlandırılan damar duvarının iç yüzeyine koruyucu etkisi vardır, damarın esnekliğini sağlar bu da kan akımını düzenlemeye yardım eder. Ancak büyük ölçekli çalışmalar, menopoz sonrası kadınlarda östrojen takviyesinin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmadığı göstermektedir. Yani menopoz öncesi koruyucu olan östrojen menopoz sonrası pek işe yaramıyor. Bu da kadınlarda menopozla birlikte tek risk artış sebebinin östrojen düşüşü olmadığını gösteriyor."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Sağlıklı bir yaşam tarzı takip edildiğinde ve bu yaşam tarzına menopoz sürecinde de devam edildiğinde kalp hastalığı ve inme riskinin düşük olacağını vurgulayan Uzman Dr. Serkan Duyuler,

"Ailede kalp hastalığı öyküsü olması ayrıca riskte etkili olacaktır. Sigara alışkanlığının olması kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırması, damar sertliğine yol açması ve iyi kolesterol düzeyini düşürmesi nedeniyle menopoz döneminde ciddi risk artışına neden olmaktadır. Kadınlar benzer yaşlardaki erkekler ile karşılaştırıldıklarında fiziksel olarak daha az aktif oldukları gözlenmektedir. Bu nedenledir ki kadınlarda düzenli egzersiz daha önem arz etmektedir. Sigarayı bırakmak kalp sağlığının yanında birçok kanser ve inmenin önlenmesinde etkili olacaktır. Düzenli egzersiz kalbin yanı sıra kemiklerin güçlü kalması için de önemlidir. Yağdan fakir beslenmek, sebze ve meyve tüketimine önem vermek kilo kontrolüne ve kan yağlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.(İHA)