Tırnak Batmasına Cerrahi müdahele

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tahir Sarıçam, aşırı tırnak batması, doku ilerlemesi ve enfeksiyon varlığında cerrahi müdahalenin gerekli olduğunu söyledi.

TEKİRDAĞ - Tırnak batması ve tedavileri konusunda bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarıçam, cerrahi tedavi yöntemin derece ve şekline göre kişiden kişiye değişiklik gösterdiğine dikkat çekti. Tırnak batmasında tırnağın bir kısmının çekilmesi veya tüm tırnağın çekilmesinin gerekebileceğini dile getiren Op. Dr. Sarıçam, "Tırnağın çekilmesi yanında ilerlemiş dokunun da alınması, tırnak yatağının revizyonu çok önemlidir. Çok dönük tırnaklarda tırnağın yapıldığı germinal matriksin kenar kısımları bazı ilaçlarla, koterle veya lazerle tahrip edilerek o kısımlardan tırnağın yeniden büyümesi engellenebilir. Çok ileri vakalarda tüm germinal matriks tahrip edilerek tırnak tümüyle iptal edilebilir" dedi.

Op. Dr. Sarıçam, ayak tırnaklarının hatalı ve derinden kesilmesi, iyi uymayan dar ve sivri burun ayakkabılar, devamlı darbelere maruz kalma, hamilelik ve doğum sonrası dönem, şişmanlık ve tırnaklarda mantar enfeksiyonu gibi durumların tırnak batmasına sebep olduğunu kaydetti.

Tırnak batığında yapılan cerrahi müdahalenin lokal anesteziyle acısız ve ağrısız olarak gerçekleştiğini ifade eden Op. Dr. Sarıçam, "Hastalar işlem sonucu yürüyerek evlerine gidebilirler. Tırnak çekiminden çok daha önemli olan nokta yeni büyüyen tırnağın bakımı ve normal büyümesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle yeniden normal tırnak oluşana kadar doktor takibi önemlidir. Eğer tırnak batması yanında mantar hastalığı da varsa bu da mutlaka tedavi edilmelidir. Yanlış ayakkabı seçimi varsa bu da doktor tavsiyesine göre düzeltilmelidir" ifadelerini kaydetti.

Cerrahi müdahale gerektirmeyen tırnak batması tedavisinde ise tırnağın sıcak tuzlu su banyosuyla yumuşatılması, ufak bir gazlı bez parçasının antibiyotikli kremle birlikte batık kısmın altına yerleştirilmesi, ayakkabı giymekten kaçınılarak, sandalet veya açık terlikle tırnak üzerine olan baskının azaltılması, fazla enfeksiyon varsa antibiyotik kullanılması, ayak temizlik ve bakımı gibi yöntemlerin uygulandığını belirten Op. Dr. Sarıçam, "Doktor hastaya steril bir gazlı bez parçasına antibiyotik kremle birlikte yerleştirmeyi ve bunun ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini hastaya öğretecektir. Erken başvuran vakalarda cerrahi dışı tedavi yeterli olmaktadır. Tırnakların düz olarak kesilmesi, köşelerinin içe kıvrık olmaması önemlidir. Tırnak batması tedavisindeki ana ilke tırnağın bir kez batmadan parmak boyunu geçecek şekilde uzamasının sağlanmasıdır, bunun için tırnak kenarıyla parmak arasındaki doğal oluğun oluşturulması ve tırnağın düzgün büyümesi için yol verilmesi önemlidir" dedi.(İHA)