Çalışan hamileler için öneriler
Bebek bekleyen bayanlar, aynı zamanda yoğun iş temposuna sahip oldukları için gebelikleri boyunca yeterli beslenme imkânı bulamayabiliyor. İş yerinin yoğun çalışma temposu beraberinde stresi getiriyor. Tüm bu olumsuzluklar, gebeliği olumsuz yönde etkiliyor.
İş yerlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmek, beslenmeye çalışmak oldukça zor bir durumdur. İş yerleri, çalışanlarının sağlığını düşünerek hareket etse dahi, çalışan kişi sayısının fazla olması bunu geri planda bırakabiliyor. Durum böyle olunca, tabldot tarzı hazır yemek firmalarının sağladığı ürünler tüketiliyor. Ancak bebek bekleyen anne adaylarının beslenmelerine önem göstermesi, dünyaya gelecek olan bebeğin sağlıklı olmasına fayda sağlar. Kalıtımsal hastalıkların dışında, bağışıklık bozukluklarının ve bir takım hastalıkların sebebi, anne karnında geçirilen olumsuz gelişmden dolayıdır. Bunun yanı sıra sağlıksız ya da yetersiz beslenmek bebeğin gelişimi konusunda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebepten ötürü, anne adaylarının, hamilelikleri boyunca vücudun ihtiyacı olan tüm besin kaynaklarıyla beslenmesi önem taşır. Dengesiz, sağlıksız ya da yetersiz beslenmek bebeğin gelişimini olumsuz etkileyip sağlıksız doğmasına sebebiyet verdiği gibi, beslenmelerde aşırıya kaçmak da bebeğin normal sınırların dışında, kilolu doğmasına yol açacağından, doktor kontrolünde beslenmeye özen gösterilmesi gereklidir.
Gebelik boyunca anne adaylarının dengeli beslenmesi için öneriler aşağıdaki gibidir:
Hamilelik dönemi olmasa bile, insan hayatının en önemli ve en zengin besin kaynağı kahvaltıdır. Yoğun iş temposu nedeniyle günümüzde birçok kişi işe yetişme telaşından ötürü kahvaltı yapmadan evden çıkıyor. Vücudun ihtiyacı olan, doktorların tavsiyesi altın olarak sayılan kahvaltı öğününü atlamamak, gebelik döneminde de son derece önemlidir. Yine hekim önerisiyle birlikte kahvaltıda neler yenmesi gerektiği öğrenilebilir.
Birçok kişi sabah ve akşam yemeği yiyerek dengesiz ve sağlıksız beslenmiş oluyor. Doktorların tavsiyesi, ana öğünlerde atlama olmaması, sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde en az 3 kere beslenilmelidir. Bunun yanı sıra ara öğün diye adlandırılan, ana öğünlerin aralarında atıştırmalar olmalıdır.
Bir öğünde çok fazla beslenip tıka basa doyulması, sağlıksız beslenmeye işarettir. Bunun yerine, öğünlerin aralarında az miktarda atıştırmalar yapılmalıdır. Sabah kahvaltısından sonra elma yenmesi, öğlen yemeğinden sonra akşamüzeri bir tabak yoğurt yenilmesi gibi. Yani çok fazla yemek yemek yerine, sık ve az yemek yenilmesi sağlık açısından önemlidir.
Ara öğünlere önem vermeyen kişilerde kan şekeri düşüklüğü yaşanabileceğinden, anne adaylarının da bu konuya dikkat etmeleri son derece önemlidir. Kan şekeri düştüğü zaman, vücutta baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk gibi olumsuz belirtiler oluşabilir. Bu da bebeğin sağlığını tehlikeye atar.
Herkesin sebze ve meyve tüketimine önem göstermesi, sağlıklı beslenmesi açısından önemlidir. Anne adayları da aynı şekilde, öğünlerin arasında bir kaç porsiyon meyve tüketebilirler.
Hamile bayanlarda kalsiyum eksikliği oluşabileceği için, bol bol süt ve süt ürünleri tüketmeleri gerekiyor. Süt içmeyen anne adayları, günde 2 kâse yoğurt tüketebilir.
Aynı şekilde yumurta da protein açısından son derece önemli bir besin kaynağıdır. Haftanın 2-3 günü gebelik dönemindeki bayanlar, yumurta tüketmeliler.
Vücudun temel ihtiyaçlarından biri de sıvı tüketmekten geçtiği için, gebelik dönemindeki bayanlar buna özen göstermeye devam ederek günde 2-3 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Sıvı alımını sadece su ile değil, çorba, çay gibi sıvı içeren yiyecek içeceklerle de giderebilirler.
Gebelik dönemindeki bayanlar bebeklerinin gelişimi açısından çift can taşıdıklarını unutmamalı, sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermeliler. Böylece sağlıklı bebekler dünyaya gelecek, gelecek nesillerde gebelik döneminin yarattığı olumsuzluklar kalıcı hastalıklara dönüşmeyecektir.(MS)
Cok doğru calisan anne olmak çok zor..doğum izinleri umarım artar