Çocuğunuza para kavramını öğretmenin yolları

Çocuk yaşlarda başlayan hayat, ilerleyen dönemlerde çalışma hayatına döndüğü için geçim derdi ve parasal konularda yaşanan sıkıntılar baş gösterebiliyor. Para hayatın temel ihtiyacı olduğu için çocuğunuza çocukluktan itibaren paranın önemini, nasıl ve neye harcama yapması gerektiğini, tasarruf yapmanın önemini öğretmelisiniz. Ağaç yaş iken eğilir atasözünden yola çıkarak, çocuğunuza ufak yaşlardan parayı kullanmayı öğretirseniz, hayatı boyunca paranın önemini anlayarak ona göre hareket edecektir.

Para hayatımızda ne kadar istemesek de çok büyük yer tutar. Yapmak istediklerimizi yapabilmemiz, sosyal yaşam ve sağlık açısından rahat edebilmemiz için maddi yönde rahat olmamız şarttır. Çocuklarımıza küçük yaşlardan bunu aşılayabilmemiz, onların da ilerde parayı doğru şekilde kullanabilmelerini sağlar.

Çocuklarınız okul hayatına başladıklarında onlara para kullanmayı öğretmeniz için bir miktar para verebilirsiniz. Bu sayede okul kantininden istediklerini alarak para kullanmayı öğrenebilirler. Onlara tutumlu olmaları gerektiğini aşılamak için bazı taktiklerde bulunabilirsiniz ancak sürekli olarak onlara paranın olmadığından söz etmeniz onlarda kişilik bozukluklarına yol açarken kendilerine olan güveni de yitirmelerine sebep olabilir.

Parayla ilgili kavramı çocuklarınıza çok küçük yaşlardan itibaren anlatmanız gerekiyor. Ortalama olarak çocuğunuz 3-4 yaşlarına geldiğinde onlara paranın ne olduğunu, ne işe yaradığını anlatmanız gerekiyor. Parayla neleri satın alıp alamayacağını belirtirken, her şeye parayla ulaşamayacağını öğretmeniz önemlidir. Eğer ekonomik açıdan varlıklı bir aile iseniz, çocuğunuza her şeyi para ile satın alamayacağını öğretmeniz gerekiyor. Çocuğunuza harçlık vererek parayı kullanmasını öğretebilirsiniz. Ancak ilk zamanlarda verdiğiniz parayı çok düzgün şekilde harcamasını beklememelisiniz.

Çocuklarınıza harçlık vererek parayı nasıl kullanmaları gerektiğini aşılamanız mümkündür. Aynı zamanda harçlık vermek, çocuğunuzun para biriktirip isteklerini yapmasını sağlayacağı için olumlu bir şeydir. Elindeki para ile hesap yapma yeteneğini küçük yaşlarda yaparak, isteklerine ulaşabilmek için neler yapması gerektiğini öğrenecek ve buna göre davranacaktır. Ayrıca parayı kullanmayı öğrenen bir çocuk, başkalarının emeğine de saygı duymayı öğrenecektir. Ancak bunların dışında çocukların her şeyin para olmadığını öğrenmesi gerekiyor. Aksi takdirde para hırsı ile iş hayatına saldırıp her şeyi para ile satın alabileceği kavramı oluşabilir. Bu yüzden çocuklara maddi ile manevi hayatın farklılıkları öğretilmelidir. Maneviyatta neler elde edebileceği ile maddiyatla edebilecekleri farklı olacağı için, büyüdüğünde üzülmemesi açısından maddiyata dayalı bir hayat sürmemesi gerektiği öğretilmelidir.

Aile olarak yapılması gereken şeylerden biri de sürekli olarak paranın olmadığını söyletmekten kaçınmaktır. Daimi olarak paranın olmadığını çocuğunuza aktarırsanız, çocuğunuz bir süre sonra kendine olan güvenini kaybederek dış çevrede bulunan arkadaşlarını kıskanmaya başlayarak başkalarına özenir. Bu durum da kişilik bozukluğu yaratarak ona zarar sağlar. Ayrıca sürekli olarak yoksunluk bildirimleri geleceğinde başarısız olmasına neden olacaktır. Bu yüzden para olmasa bile ona bunu aktarmamalı, onun güveni sarsılmamalıdır.

Çocuklarınızı para ile hiçbir zaman ödüllendirip cezalandırmamalısınız. Örneğin derslerinde başarılı olduğu için ona para ile bir hediye sunmamalı, ya da başarısız olduğu için verdiğiniz harçlıktan mahrum bırakmamalısınız. Bu, yine ona kendine olan güvenini sarsar ve onu karanlığa sürükler. Bunu önleyebilmek adına maddiyat haricinde aktiviteler ile ödüller verilmelidir. Çocuğunuz bir yanlış yaptığı zaman onu cezalandırmak yerine herhangi bir ödül vermekten kaçmalısınız. Cezalandırmak hiçbir zaman bir eğitim tarzı olmadığı gibi ayrıyetten kişiyi umutsuz ve güvensiz hale getirir.

Paranın önemi küçük yaşlarda yapılarak çocuğa öğretilmelidir. Gerekirse anne ya da babasının yanında ona uygun işler verilerek zaman zaman çalışmayı öğretebilirsiniz. Bunun karşılığında ona harçlık verebilirsiniz. Bu şekilde küçük çocuklar çalışma hayatına adapte olarak çalışmaktan hoşnut olabilirler. Zengin ailelerin birçoğunda yapılan hata, çocuk çalışsa da çalışmasa da para sıkıntısı çekmeyeceğini ona kanıtlamaktır. Bu da çocuğun çalışmasını engeller.
(MS)