Kadınların Korkulu Rüyasi endometriyozis

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, "Kısırlık problemi olan kadınların yüzde 15 ila 40'ında endometriyozis saptanmaktadır. Ailesinde endometriyozis olan kadınlarda bu hastalığın gelişme riski 6 kat daha fazladır" dedi.

Normalde rahim iç yüzeyini örten dokunun, rahim iç yüzeyi dışında bulunmasına endometriyozis denildiğini söyleyen ve hastalık hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, üreme çağındaki kadınların yüzde 10 ile 20'sinde endometriyozis hastalığının görüldüğüne dikkat çekti. Sıklıkla 25 ila 35 yaş arasında tanı konulduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, "Endometriyozis üreme çağına özgü bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte, her yaş kadında görülmesi mümkündür. Hiçbir şikayeti olmayan bir kadında tesadüfen saptanabileceği gibi en sık gebe kalamama, kronik pelvik ağrı ve yumurtalık kisti tanısı nedeniyle araştırılma yapılan kadınlarda saptanır. Endometriyozisin oluşturduğu belirtilerin niteliklerinin ve şiddetinin en önemli belirleyicisi hastalığın bulunduğu yer, diğer belirleyicisi ise hastalığın yaygınlığıdır. Endometriyozis en sık olarak hiçbir şikayeti olmayan bir kadında tesadüfen saptanan bir hastalıktır. Bu nedenle endometriyozisin sıklıkla belirti vermediğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Çikolata kisti olarak da bilinen endometriyoma hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, "Birikmiş kan kalıntılarının rengi zaman geçtikçe kırmızıdan kahverengiye ve siyaha doğru dönüşüm gösterir. Çikolata kisti yumurtalık dokusu içinde bu eski kanın birikmesi ile oluşur ve bu kistin içinde bulunan sıvı görünüm olarak sıvı çikolatayı andırır. Belirti ve bulgular hastalığın yerleştiği yere göre değişiklik gösterebilir. Endometriyozis saptanan bayanların tipik özellikleri arasında adet kanamasının fazla miktarda olması, adet dönemlerinin kısa olması, bayan bir akrabasında da endometriyozis olması, ağrılı adet görme, adet öncesi başlayan adet görme ile azalan kuyruk sokumu bölgesinde ağrı olması, ağrılı cinsel ilişki, tutulum yerine bağlı olarak idrarda kan, dışkıda kan, dışkılama sırasında ağrı, idrar yapma sırasında ağrı gibi belirtileri vardır. Belirtiler hafifse ve kısırlık yoksa hasta sadece takip ve kontrol edilir, aspirin ve benzeri ilaçlarla ağrı giderilebilir. 6 ay süre ile doğum kontrol hapı kullanılır. 10. ve 20. günler arasında 1'er tane alınır, kanama devam ederse doz 2 katına çıkarılır. Tekrar kanama olursa doz yine 2 katına çıkarılır. Diğer doğum kontrol hapı kullanma şekli 5. ve 25. günler ilaç alınmaktadır. Endometriyozise bağlı oluşmuş karın içi yapışıklıkların ve çikolata kistlerinin tedavisi ameliyatla sağlanır. Ameliyat için öncelikle laparoskopi yöntemi tercih edilmekle beraber özellikle ileri derecede karın içi yapışıklık durumunda karnın açılarak ameliyat edilmesi gerekebilir. Çikolata kistlerinin tedavisinde temel amaç kistin içinin boşaltılması ve kist cidarının çıkartılmasıdır. Özellikle laparoskopi esnasında kist cidarının tümüyle çıkarılması zor olabilir ve nüks olasılığı artabilir. Bazı durumlarda kistin sağlıklı yumurtalık dokusundan ayrılması mümkün olmayabilir ve bu nedenle hastalıklı yumurtalığın tümüyle alınması gerekebilir. Ailesini tamamlamış bir kadında özellikle ağır ve nükslerle seyreden endometriyozis durumlarında rahimin ve yumurtalıkların tümüyle alınması kesin tedavi sağlanması açıdan avantajlı olabilir" şeklinde konuştu.

Dr. Canbaz, korunma yollarını ise şu şekilde açıkladı: "Endometriyozis hastalığından korunmak için bilinen etkili bir yol, şu anda mevcut değildir. Doğum sonrası hastalığın gerileme eğiliminde olduğu bilinmektedir. Herhangi bir nedenle endometriyozis tanısı almış kadınların ameliyatla tedavi sonrası nüksleri önlemek amacıyla verilen ilaç tedavisini uygulamaları, nüksleri geciktirmek ve hatta tümüyle önlemek açısından önemlidir. Herhangi bir nedenle yumurtalık kisti ameliyatı olmuş kadınların doktorlarından kistin özellikleri hakkında bilgi istemeleri ve patoloji raporlarını daha sonra muhtemel bir doktor değişikliğinde yine doktora sunmak açısından saklamaları çok önemlidir. Endometriyozis nükslerle seyredebilen bir hastalık olduğundan bu tanıyı alan ve çocuk arzusu olan kadının tedavinin tamamlanması sonrasında gebe kalma girişimlerine başlaması çok önemlidir. Bu durum hem gebelik ve doğumun nüksleri geciktirici etkisi nedeniyle, hemde endometriyozis hastalığının gebe kalamama riskini artırması nedeniyle önemlidir. Endometriyozos tedavisi sonrası kendiliğinden gebe kalmayı denemek uygun bir yaklaşım olmakla beraber, doktorun çeşitli nedenlerle önerdiği direkt tüp bebek tedavisinin kabul edilmesi zaman kaybedilmemesi açısından önemlidir."