zayıflamanın altın kuralları

Alkolde de kalori var
Bütün gün boyunca sıkı diyet yapıp, aldığınız her kaloriyi ince ince hesaplarken, akşam içmeyi düşündüğünüz birkaç kadeh içkinin fazladan kalori anlamına geldiğini unutmayın. 125 miligramlık küçük bir kadeh şarapta 85 kalori bulunuyor.

Her gün tartılmaktan vazgeçin
Bütün gün boyunca diyetinize harfiyen uysanız bile sabah basküle çıktığınızda kendinizi önceki güne göre 1 kilo ağırlaşmış görebilirsiniz. Bu moralinizi bozmasın. Çünkü günden güne birkaç kiloluk dalgalanmalar normaldir. Örneğin tartılmadan önce tuvalet ihtiyacınızı gidermiş olmanız bile sonucu etkiler. Haftada 1 kez tartılarak daha doğru sonuçlar elde etmek mümkün.

Hem diyet hem egzersiz
Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir şekilde zayıflayanların yüzde 70'inin diyetle birlikte spor yaptığını gösteriyor. Günde 15 dakika yürümek bile işe yarıyor. Günde sadece 600 kalori az alıp spor yaparak haftada 1 kilo verebilirsiniz. Spor yapmadan aynı sonuca ulaşmak içinse günde 1000 kalori az almanız gerekiyor.

Düşük yağa da dikkat
Az yağlı besinler tüketerek diyetin gereklerini yerine getirdiğinizi sanmayın. Bu tür gıdalardaki şeker oranı yüksek olduğu için kalorileri de diğerlerine oranla sadece biraz düşük oluyor. Düşük yağlı besinler, diyet yapanlarda 'sahte bir güvenlik hissi' uyandırıyor ve daha fazla yemek yediriyor.

Kahvaltıyı atlamayın
Kahvaltı yapmak metabolizmayı harekete geçirerek, günün geri kalan kısmında aşırı yemenizi engellemeye yardımcı olur. Kahvaltı için yağsız sütle karıştırılmış tahıllı kahvaltılıklar önerilirken, tahıldan hoşlanmayanlar için de tost, yoğurt ve taze meyve tavsiye ediliyor.

Açlıkla iştahı karıştırmayın
Gerçek açlık hissi yemekten birkaç saat sonra, mideniz boşken, kan şekerinizin düşmesi üzerine ortaya çıkar. Gerçekten aç mısınız bunu anlamak için yeme isteğinize 20 dakika kadar dur deyin. Bu sürenin sonunda hala dayanamıyorsanız açsınız demektir. Çünkü hissettiğiniz şey iştahtan kaynaklansaydı bu süre içinde kendiliğinden zaten geçmiş olacaktı.

Yemekten zevk alın
Aşırı yemeye neden olan bir unsur da yemeği adeta yutar gibi, hızlı hızlı tüketmektir. Bu durumda tadı pek alınamayacağı için yemeğin zevki de olmaz. Yavaş yiyin ve her lokmanın keyfini çıkarın. Böylece doyduğunuzu da anlayıp masadan kalkabilirsiniz

Kaçamaklar yıldırmasın
Diyet sürecinizde yapacağınız yemek ya da abur cubur kaçamakları sizi yıldırmasın. Bunlar sadece gelip geçici isteklerdir. Kendinizi toparlayıp diyete devam edin. Yapmamanız gereken en önemli şeylerden biri de 'Ben asla zayıflayamayacağım' diye düşünmektir. Neden böyle bir 'zayıflık' gösterdiğinizi düşünüp olaydan ders çıkarın.

Siz yemeğe hükmedin
Cips ya da kek gibi yağlı, şekerli yiyecekleri 'kötü' olarak nitelendiren kişiler bunları daha fazla tüketme eğilimindedirler. 'Kötü' şeyleri yemeye başladığınız anda, örneğin sadece birkaç bisküvi ile yetinmeyip, 'artık fark etmez' diyerek bütün paketi bitirirsiniz. Yemeğe bakış açınızı değiştirin ve onların sizin üzerindeki egemenliğini sona erdirip siz yiyeceğiniz şeye hükmedin.

Yeterince yiyin
Az yemek, normal sağlığınızı devam ettirebilmek için gereken vitamin ve mineralleri yeterince alamamanıza neden olur. Böylece enerjiniz azalır. İlk aşamada, yediğiniz meyve ve sebzelerin çeşidini artırın.