Lens Kullanımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Efekan Coşkunseven, travma, çeşitli enfeksiyonlar, göz kuruluğu ve hatalı kontak lens kullanımının kornea hastalıklarına sebep olduğunu bildirdi.
Korneanın, vücuttaki sinir dokularının içerisinde hassasiyeti en güçlü olan dokulardan biri olduğunu belirten Opr. Dr. Efekan Coşkunseven, dolayısıyla, göze bir şey kaçtığında, ilk korneanın çok hafif çizilmesiyle dahi bunun hissedilebildiğini söyledi. Coşkunseven, her gece çıkartılması gerektiği halde, kontak lensle uyunulduğunda enfeksiyon vakalarıyla karşılaşıldığını da anlattı.
Korneaya zarar veren hastalıklardan birisinin de 'herpes enfeksiyonu' olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Efekan Coşkunseven, Herpes virüsünü, 'kalıcı gizlenme kabiliyeti olan' bir virüs olarak nitelendirdi. Hastalığın teşhisi konulduğu andan itibaren çok süratle tedavisi gerektiğini ifade eden Dr. Coşkunseven, "Maalesef kalıcı hasar verebilen bir hastalık. İyi bir göz doktoru, iyi bir tedaviyle bunu kısa sürede tedavi edebilirse, kalıcı hasar vermeden kapanması mümkün. Ancak, Herpes virüsünün en kötü yönü ise tekrarlama riski. Bu riski de engelleyecek çok fazla bir şey yok. Çok iyi tedavi edilmesi lazım" dedi.
Kornea nakli için gelen hastaların ilk önce çok iyi bir teste tabi tutulduğunu kaydeden Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Efekan Coşkunseven, "Korneada kesilecek tabakanın çapı belirlendikten ve iyi bir plan program yaptıktan sonra, hastayı genel anestezi altında ameliyata alıyoruz. Kesici bir aletle kornea tabakası daire tarzında kesiliyor ve çıkartılıyor. Buraya yine, ölüden alınan kornea tabakası aynı boyutta, biraz daha büyük kesilmiş şekilde yerleştiriliyor. Ve düzgün şekilde bitiriliyor" diye konuştu.
Dr. Coşkunseven, kornea nakli ameliyatından sonra hastanın, enfeksiyon ve çeşitli reaksiyon ihtimaline karşı doktor tarafından çok iyi kontrol edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.(iha)
Bir cevap yazın