Anason ve Anasonun Faydaları
Anason: Haziran-Ağustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açar,yaklaşık 50-60 cm yüksekliğinde, bir senelik bitkidir. Gövdesi dik, silindir biçimindedir, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir.
Alt yaprakları uzun saplı, oval ya da kalp şeklindedir. Çiçekleri bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü,ve yeşilimsi sarı renklidir.
Anasonun Faydaları
Anason tıpta midevi, bağırsak gazlarının teşekkülünü engelleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Anne sütünü arttırır.
Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir. Anason yüksek dozda alındığında baş ağrısı, uyuşukluk, görme zorluğu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastalığına sebep olur.
Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden Gazlarını gidermek için çok yararlıdır. Bebekler için bir çay kaşığı anason tohumu bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazırlanır.
Yemeklerden önce ya da süte katılarak bir kaç çay kaşığı verilir. Büyükler % 1-2'lik çayını günde 2-3 bardak tüketebilir.
Anason Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Hem meyvesi, hem çiçeği hem de yaprağı kullanılabilen bir bitki olan anason, yumurtaya benzer meyvesi, beyaz çiçeği ile bir metre kadar uzayabilir.
Esanslı, leziz ve yakan bir meyvesi vardır. Bu bitkinin çekirdeği de kullanılır. Kışın kullanabilmek için yazın toplanması lazımdır. Kek türü hamur işlerine farklı bir koku sağlaması için kullanılmaktadır.
Su ile yapılan haşlama anason, mide ekşimesi problemi veya hazımsızlık problemi olanlara faydalı olur. Midesi ağrıyan veya kolit rahatsızlığı olanlar da kullanmaktadır. Midedeki ve bağırsaktaki gazları çıkartması açısından rahatlatıcı etkisi büyüktür.
Rahimdeki, mesanedeki, böbreklerdeki, dalaktaki ve ciğerlerdeki tıkanıklıkları açabilen bir özelliği vardır. İdrarı sökebilen yapısı ishale de iyi gelir.
Adet düzensizlikleri için kullanılır. Anne sütünün artması, beyin yorgunluğunun gitmesi ve gergin sinirlerin gevşemesi için yararlıdır.
Baştaki migren ağrısını bitirerek kişinin rahat uyumasına vesile olur. Bronşit ve nefes almada darlık çekenlere iyi gelir. Öksürük şikayeti olanlar kullanabilir.
Yakılarak ortaya çıkarılan kokusu baş dönmesine ve ağrısına iyi gelerek insanı huzura erdirir. Kaynamış hali göğüste yumuşamayı sağlayarak, susuzluğu da giderici bir özellik yaratır.
Kaynamış şekli şurup gibi içilecek olursa sarılığa iyi gelir ve yüze farklı bir renk sağlar. İç organlardaki fiziksel ağrılara da iyi geldiği bilinmektedir.
Kadınlarda memelerin aşağı doğru sarkmasına engel olur. Ayrıca yeni doğan çocuklarda rezene ile birlikte gaz çıkarmak ve çocuğu rahatlatmak için kullanılır. Bağırsak ve midesinde sıkıntı olan çocuklara da içirilebilir.
Kuru halini gülyağı ile karıştırırsanız kulak damlası görevi üstlenir. Siyatik ağrıları iyi ederek iştahı da kabartır. Kanın akışını hızlandırır, ağzın kokmasını engeller.
Kadınların gebelik ve adet dönemlerinde kullanmamaları gerekir. Aşırı miktarlarda alınırsa vücudu iyice uyuşturabilir.
Bir cevap yazın