Ozon Tedavisi Özellikleri ve Etkisi
Ozon Tedavisi
Tıbbi (medikal) ozon, virüs ve bakterilerin sebep olduğu hastalıklardan dolaşım bozukluklarına ve romatizmaya kadar bir çok hastalıkta yardımcı olarak kullanılmakta olan bir tedavi yöntemidir.
Anti-aging (yaşlanmayı geciktirici) amacı ile de kullanılan ozon tedavisi, kurallara uygun olarak uygulandığı zaman tamamen güvenli ve etkili bir tamamlayıcı tıp yöntemidir ve 100'den fazla hastalıkta etkinliği kanıtlanmıştır.
Kural olarak hastalıkların tedavisi için ozon diğer tedavilere ilave olarak uygulanır, tamamlayıcı tedavi grubuna girer.
Ozon gazı üç oksijen atomundan oluşan kimyasal bir bileşiktir (O3). Yani atmosferde bulunan oksijenin yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Medikal ozon %0.5 ozon ve %99.5 oksijen ya da %5 ozon ve %95 oksijen karışımından oluşmaktadır.
Tedavi başarısı uygulanan duruma, hastalığın ve hastanınel sağlık durumuna bağlı olduğu gibi uygulanan yönteme, konsaasyona ve sıklığına da bağlıdır.
Medikal Ozon Tedavisinin Özellikleri ve Etkisi
Medikal ozon bakteri ve mantar öldürücü, virüs çoğalmasını önleyici özelliği nedeniyle, enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda ve ayrıca bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Kan dolaşımını arttırma özelliği sayesinde, dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde organik fonksiyonların yeniden canlandırılmasında etkilidir.
Düşük dozlarda kullanıldığında, vücudun direncini arttırır, diğer bir deyişle ozon bağışıklık sistemini harekete geçirir.
Ozon tedavisi vücutta hastalıklara yol açan mikro-organizmaları ve toksinleri yok ederek vücudun arınmasına yardımcıdır. Ozonun kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin metabolizma aktivasyonu etkisi ile iş hayatındaki es, yoğun çalışma temposu, zihinsel ve bedensel yorgunluk ozon (O3) tedavisine çok iyi cevap verir.
Ozon Tedavisinin Kullanıldığı Medikal Durumlar
Ozon tedavisinin uygulama alanı çokiştir. Herhangi bir şikayeti olmayan kişiler de ozon alabilirler. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden ve hücrelerin oksijenlenmesini artırdığından dolayı yaşlanmayı geciktirir ve kişileri hastalıklara karşı kuvvetli kılar.
Bu sebeple hiç bir sağlık sorunu olmayan kişilere senede 10 seans (bir kür) ozon almaları önerilir. Tamamlayıcı ozon tedavisiyle bir çok hastalık iyileşebilmektedir.
Ozon tedavisinin kullanıldığı medikal durumlar :
Dolaşım bozuklukları (diyabet, sigara içimi vb. bağlı)
Virüslerin sebep olduğu hastalıklar (hepatitler, uçuklar, zona gibi)
Zor iyileşen enfekte yaralar, örneğin bacaklardaki açık yaralar, yanıklar, mantar enfeksiyonları vb.
Bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, proktit ve chron)
Kanser tedavisinde tamamlayıcı tedavi
Kronik yorgunluk sendromu
Akne, sedef, egzama ve mantar gibi cilt hastalıkları
Yaşlanmaya karşı koruyucu tedavi
Migren ve multiple skleroz gibi sinir sistemi hastalıkları
Göz hastalıkları (yaşa bağlı göz hastalıkları)
Ağrı tedavisi
Diş eti hastalıkları
Romatizmal hastalıklar
Kronik bronşit, astım ve alerji gibi bazı hastalıklar (ilaç kullanım sıklığı ve miktarını azaltıcı etkisi sebebiyle)
Uygulama Yöntemleri
Medikal ozon, saf ozon ve saf oksijenin karışımı şeklinde kullanılır. Uygulamaya bağlı olarak ozon konsaasyonu 1-100 µg/ml arasında değişir. Ozon tedavisi konusunda eğitimli bir doktor, hastanın durumu ve tıbbi gereklerine göre hastanın alacağı komple dozu belirler.
Son yapılan klinik çalışmalar ışığında ozon tedavisinde kullanılan uygulama şekilleri şöyle sıralanabilir:
Damar yoluyla (majör otohemoterapi) ozon uygulaması: Hastadan belirli bir miktarda kan alınarak ozon-oksijenle karıştırıldıktan sonra hastaya tekrar geri verilir.
Minör otohemoterapi: Hastadan belirli bir miktarda kan alınıp ozon-oksijenle karıştırıldıktan sonra hastaya iamusküler (kas içine) yolla verilir.
Topikal uygulama (torbalama ve kupa yöntemi): El ve ayaklar özel bir torba içine sokulur, nemlendirildikten sonra tedavi cildin ozonu emmesi sağlanarak uygulanır.
Rektal ve vajinal yolla ozon uygulaması: Bu yöntemde ozon gazı direkt olarak hassas barsak duvarı tarafından emilir.
Lokal uygulama: Fibromyalji noktalarına cilt altı ve kas içine ozon enjeksiyonu uygulanır.
Eklem içine enjeksiyon uygulaması: Bu uygulama şeklinde ozon gazı yavaşça eklem içine enjekte edilir.
Ozon Sauna ve Ozonlu su: Buhar ile beraber ozonun kullanılması, buharın vücudu sarmasıyla birlikte ozonun deri yolundan emilimi şeklinde uygulanır. Ozonize su yeni veya yakın zamanda yapılmış cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere enfekte olmuş her tür yaraya karşı topikal uygulama veya ozonize su kompresleri biçiminde uygulanabilmektedir.
Hastaların Bilmesi Gerekenler
Ozon tedavisinin herhangi bir şekli uygulanmadan önce ozon terapi uygulayacak doktora kullanılan ilaçlardan ve uygulanan özel diyetlerden yakın zamanda bitmişse bile bahsedilmelidir. Doktor ayrıca kalıtımsal hastalıklardan, alerjilerden ve diğer şikayetlerden ve geçmişte nasıl tedavi edildiğinden veya edilmekte olduğundan haberdar edilmelidir.
Bir çok ülkede ozon terapisi, özellikle Avrupa'nın dışında, her zaman, sağlık sigorta poliçeleri ya da işyerlerinin tıbbi destek programları ile karşılanmaz.
Ozon terapi yapan merkezlerin nerelerde bulunduğu, uygulayanların uzmanlığı ve tedavi ücretleri de araştırılmalıdır.
Bir çok ozon uygulaması, 10 seans kadar uygulanır. Ama bazı durumlarda ikinci veya hatta üçüncü bir 10 seanslık tedavi zorunlu olabilir.
Buna rağmen, şu anda alınacak küçük bir önlemin ilerde çok daha fazla pahalı tam ölçekli bir tedavi masrafından kurtarabildiği unutulmamalıdır.
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz ?
Aşağıdaki durumların varlığında ozon tedavisi uygulanmamalıdır.
- Doğumsal Glikoz 6 Posfat Dehidraz enzimi Eksikliği - Favizm Hastalığı
- Ağır kanamalar
- Myokard enfarktüsünün akut devresi
- Sık sık kramp oluşması
-ombositopeni, pıhtılaşma bozuklukları
- Sık tekrarlayan pankreatit
- Ozona karşı alerjik reaksiyon ?
Dikkat: Ozon gazının solunması akciğerlerde tahrişe sebep olduğundan sakıncalıdır.
Bir cevap yazın