Nar ve Narın Faydaları

Nar; Kolesterolü, şekeri dengeler, ishali keser, bağışıklık sistemini güçlendirir Uzmanlara göre C vitamini deposudur, bu sebeple kış mevsiminde bolca tüketmekte yarar vardır.

Yaz aylarında serin meyve suyu veya ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkan nar, sağlık açısından da özellikle kış mevsimin bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Çünkü insan sağlığı için olan yararlarını saymakla bitmiyor. Adeta bir ilaç, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek bir çok hastalıktan koruyor.

İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeliyor. Nar kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmelerini engelliyor

Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini kuvvetlendiriyor. Tane olarak tüketilebildiği gibi, suyu da sıkılıp içilebiliyor.

Son zamanlarda nar suyu ile ilgili yapılan araştırmalarda, cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu görülmüştür.

Nar Faydaları
Kış aylarında portakal, mandalina ve limonun yanında narı da taze olarak ya da suyunu sıkarak içmek önemlidir.

Narın en önemli özelliklerinden birisi deel damar sağlığını, özellikle de kalbi korumasıdır. Nar, damar tıkanıklıklarını da % 44 oranında geriletmektedir.

Narın, ACE denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü etkisinin de olduğu ortaya konmuştur. 1 bardak nar suyunun, 2 kadeh kırmızı şaraba, 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde içerdiği görülmüştür.

Bu bağlamda, günlük bir bardak nar suyu tüketmenin koruyucu etkisinin olduğu söylenebilir.

Narın adeta bir ilaç olduğunu söyleyen uzmanlar, bu doğal antibiyotik'in sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyorlar.

Nar Suyunun Faydaları
Nar suyunun özellikle damar sertliğine karşı güçlü etkisinin olduğunu bilimsel çalışmalarla gösterildi. Nar tanelerinden daha çok, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya oranla üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu tespit edildi.

Nar çiçeği (Gülnar), Hindistan'da şeker hastalığında kullanılıyor, soğukta sıkılmış nar çekirdeği yağında en az % 70 oranında punisik asit ve türevleri bulunuyor, bu yağın da güçlü antioksidan özelliği bulunuyor.

Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur.

Narın Faydaları

Nar Faydaları

Narın faydaları ile ilgili bir çok bilimsel çalışmanın olduğunu açıklayan bilim adamları, özellikle de enfeksiyon hastalıkları bakımından risk altında olduğumuz kış aylarında bol bol nar tüketmeyi öneriyorlar.

Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna oranla 3 kat daha fazladır. Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini bakımından da zengin bir meyvedir.

Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir. Nar; Çok Güçlü Antioksidandır.

Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de vardır. İshale karşı da tüketilebilir. Nar mevsiminde suyu sıkılarak salataya sos olarak kullanıldığında nefis tat ve renk verir.

Nar aynı zamanda bağırsak paraziti tenyanın da baş düşmanıdır. Bu amaçla yenildiğinde bir kaç saat sonra müshil de alınması gerekir.

Nar pekmezi (ekşisi) yapmak için 2 kg nar sıkılır. 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon karıştırılarak kaynatılırsa nefis bir salata ya da kısır sosu elde edilmiş olur.

Nar Faydaları Nelerdir ?

Nar Faydaları

Nar yeryüzünde bulunan en faydalı meyvelerden biridir. Uzmanlar da sık sık tüketilmesini önerir. Sıkarak suyunu tüketmek de tanelendirelerek yemek de vücut için son derece faydalıdır. Pek, narın faydaları nelerdir?

Bol miktarda potasyum ve C vitamini içeren nar kansere karşı güçlü bir silahtır. Nar suyundaki antioksidan, yeşil çaydan, kızılcık ya da portakal suyundan kat kat daha fazladır.

Nar vücudu ve özellikle de kalbi güçlendirir, mide ve bağırsak sorunlarına yarar sağlar, kabuğunun kaynatılıp çayının içilmesi bağırsaktaki kurtların düşmesini ve ishalin düzelmesini sağlar.

Vücut direncin artırır ve bir bardak suya konulan iki kaşık nar ekşisi, tüketildiğinde mide ve bağırsak sorunlarını da çözecektir.

Narın besin değerinden bahsetmek gerekirse; yağ ve protein narda hemen hemen hiç bulunmamaktadır. Nar tam bir potasyum kaynağıdır. 100 gr narda 250- 300 mg. potasyum bulunmaktadır. Ayrıca protein, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, A vitamini, B1, B2, B3 vitaminleri ve C vitamini bulunur.

İçeriğindeki bu maddelerle nar mideyi kuvvetlendirip vücuttaki toksinlerin atılmasını da sağlar. Meyvenin kabukları kaynatılıp balla tatlandırılarak tüketildiğinde vücutta var olan parazitlerin ölmesini de sağlar.

Mide bulantılarını ve kusmayı önler, ağız yaralarına, mide iltihaplanmasına karşı iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, çarpıntıları önler ve prostatın kansere dönüşmesini engeller, gribe karşı doğal olarak bağışıklık sistemini güçlendirir, demir eksikliğini gidererek zeka gelişimine yardımcı olur.

Nar görüldüğü gibi gerçek bir şifa kaynağıdır ve pek çok şekilde tüketilmesi mümkündür. Özellikle de kış aylarında her gün düzenli tüketmek, etkisini göstermesini sağlayacaktır.