Doğru Diyeti Nasıl Seçmelisiniz
Doğru Diyeti Nasıl Seçmelisiniz Sizi sağlıklı zayıflatacak, deizi bozmayacak, doğru bir diyet nasıl olmalı?
Diyet deyince pek çok kişinin aklına uzun uzun diyet reçeteleri, sabahları yenen bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir, birbiri ardına sıralanan yasak yiyecekler, tartının değişmeyen ibresi ve moral bozukluğu gelebilir. Ancak artık ideal kiloya ulaşmak, onu korumak ve en önemlisi sağlıklı beslenmeyi öğrenmek bu kadar da zor değil.
Doğru diyeti seçmek, beslenme kurallarını öğrenmek ve yiyecekleri tanımak için ilk adımı atmalısınız. Sizi sağlıklı zayıflatacak, deizi bozmayacak, doğru bir diyet nasıl olmalı?
AÇ KALARAK ZAYIFLANABİLİR Mİ ?
Pek çok kişi kilo verme konusunda sabırsız davranarak şok diyetlere yönelir. Oysa tıptaki adı ketojonik diyetler olan şok diyetlerle kilo kaybeder ancak yağlardan kurtulamazsınız.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Acımış Koçak bu konuda şunları söylüyor;
' Terazi ibresinin inmesi için 24 saat aç kalmanız yeterli. Ne var ki bu sahte bir zafer. Çünkü bu yöntemle vücut su kaybına uğruyor, kaslar küçülüyor ama yağlar erimiyor. Bu aşamada organizma kendisine gerekli olan enerjiyi yakalamak için kaslar ve karaciğerde bulunan glikojen denilen bir tür şekeri yakıyor. Sonra kasları enerjiye dönüştürüyor. İşte bu nedenle gün boyunca yemek yemeyen kişi kendini güçsüz hissetmeye başlıyor. Çünkü karbonhidrat almadan veya çok kısıtlı beslenilen bir diyetle gün içinde tüm karbonhidrat depoları boşalır, kan şekeri düşer, tatlı isteği artar, güçsüzlük hissi, baş ağrısı oluşabilir'
KENDİNİZİ KANDIRMAYIN
Yüksek protein içeren, karbonhidrat içermeyen düşük kalorili diyetler metabolizmayıhızlandırdığı için kilo kaybı sağlar fakat tartıda görülen yağ kaybı olmayıp sadece kas ve su kaybıdır. 1 gr. kas kaybettiğinizde yaklaşık 2,7 gr. sukaybedersiniz ve böylece hızla zayıfladığınızı zannedersiniz. Bunu anlamak için en kolay yol aynaya bakmaktır. Eğer tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın kalça bölgesi incelmiyorsa yağ kaybetmiyor ve
zayıflamıyorsunuz demektir.
DİYETİNİZ SİZE UYGUN MU?
Bunu anlayabilmek için kendinize şu soruları sorun ve cevapları verirken gerçekçi olun
- - Bir gün içinde tüm besin gruplarından içeriyor mu?
- - İçindekiler marketinizde, bakkalınızda var mı?
- - Yaşam tarzınıza ve bütçenize uygun mu?
- - Sevdiğiniz yiyecekleri yemenize izin veriyor mu?
- - Gerçekçi hedefler içeriyor mu?
Eğer bu sorulara doğru cevap veremiyorsanız, o zaman uygulayacağınız diyetin de bir anlamı kalmaz. Bir süre sonra günlük yaşamınıza uymadığını görür ve uygulamakta zorlanırsınız. Oysa doğru bir diyet sizin yaşam tarzınıza uygun olmalıdır.
HIZLI KİLO VERMENİN RİSKLERİ
Kilo vermek için acele ederek, sağlığınızı tehlikeye atmayın. Bunun yerinesağlıklı zayıflamaya çalışın. Ne yazık ki diyet yapanlar sonuca hemen ulaşmak istiyor ancak bu sırada yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle metabolizma bozuluyor, ciddi sağlık problemleri ortaya çıkıyor.
YÜKSEK PROTEİN
Hızlı kilo kaybıelde düşük kalorili ve proteini yüksek diyetlerle sağlanıyor. Çünkü proteini yüksek karbonhidratı düşük diyette ekmek ve benzerleri kısıtlanır yerine tavuk, balık, süt, et ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinler daha fazla verilir. Bu diyetler sadece hızla eski kiloya dönmeye neden olmakla kalmaz, organların çalışmasını da bozar. Bu bozuklukların neler olabileceğine göz atalım
BUNLARI UNUTMAYIN!
- - Protein oranı yüksek diyetler kolesterol açısından da zengindir. Bu yüzden kalp hastalığı açısından büyük risk taşır.
- - Baş ağrısı, bulantı, ishal, halsizlik yapar.
- - Safra kesesi problemleri oluşabilir.
- - Kişi kilo koolü sağlayamaz, bir süre sonra verdiği kiloları geri almaya başlar.
- - Özellikleç kızlar bu tür diyetleri uyguladıklarında saç dökülmesi, tırnak kırılmaları, depresyona eğilim şikayetleri ortaya çıkar.
KETOJENİK DİYET NE DEMEKTİR?
Çok düşük kalorili olup protein oranı yüksek diyetlerdir. Vücut dokularından kayıp ile kilo vermeyi sağlarlar. Bu diyetlerde kişinin kas ve su kaybetmesi vücut ağının yükselmesine neden olur. Metabolizmanın dengesini bozduğu için uzun süre kullanıldıktan sonra hızlı kilo almalara neden olur.
Sağlık açısından uygun olmadığı gibi besin öğeleri açısından yetersiz ve dengesiz olması nedeniyle hastalıklara daha kolay yakalanmaya neden olur.
Bir cevap yazın