Sedefe Ne İyi Gelir

Bu yazımızda sedefe ne iyi gelir konusunu işleyeceğiz. Sedef hastalığı çoğunlukla saçlı deri, dirsek, diz ve alt sırt civarındaki gümüş renkli kabuklanmalar olarak başlayan iltihaplı, kırmızı, kabarık bölgeler ile karakterize kronik bir cilt rahatsızlığıdır.

Sedef hastalığı çoğunlukla 15 ve 25 yaşları arasında rastlanır ancak herhangi bir yaşta da meydana gelebilir. Bulaşıcı olmayan hastalık ırsi bir özellik gösterir.

Sedef hastalığının kesin sebebi bilinmiyor. Fakat deri hücrelerinin normalden hızlı büyümesi ve deri hücrelerinde dökülmeye neden olduğu düşünülür.

Cilt hücreleri her 3-4 günde bir dökülme suretiyle cildin yenilenmesine sağlamaktadır. Bunu çok hızlı bir şekilde çoğalarak yapar. Hekimler sedef hastalığının, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi sağlıklı hücrelerine saldırması neticesinde olduğunu düşünürler.

Sedefe ne iyi gelir sorusunun cevabına geçmeden evvel belirtileri hakkında birkaç bilgi vermekte fayda vardır. Sedef hastalığının göstergesi pullu beyaz lekeler ve kırmızı cilttir.

Çeşidine göre, sedef hastalığında kabarcıklar, pembe noktalar ya da beyaz pul pul dökülen cilt sorunları da görülür. Dirsek, diz ve gövde en çok rastlanan bölgedir. Eğer sedef hastalığı varsa, herhangi bir belirti olmayabilir. Tetikleyici etkenler denilen durumlar sedef hastalığının alevlenmesine ya da aniden ortaya çıkmasına yol açabilir.

Sedef hastalığı sık tekrarlayan ve değişen oranlarda görülebilir. Diskoid sedef, guttat psoriasis ve püstüler psoriasis gibi değişik sedef türleri bulunur.

Ayrıca plak psoriasis olarak isimlendirilen, diskoid sedef en sık görülen çeşididir. Guttat psoriazis çoğunlukla çocuklarda görülen ender bir türüdür; özellikle strep boğaz enfeksiyonu sonrası hızlı bir şekilde karşılaşılır.

Sedefe Ne İyi Gelir?

Sedef hastalığı için net bir tedavi bulunmaz. Ancak tedavi, meydana gelen belirtilerin hafifletilmesinde yardımcı olur. Tedavide amaç inflamasyonu azaltmak ve deri hücrelerinin hızlı büyüme ve dökülmesini yavaşlatmaktır.

Bu nedenle sedefe ne iyi gelir sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Bir hekim kontrolünde yapılan güneş ışığı veya ultraviyole ışığa maruz bırakılma; kortizonlu kremler gibi steroidler; D vitaminli kremlerin kullanımı faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Bütün bu ilaçların yanı sıra salisilik asit veya kömür katranı içeren kremler önerilebilir.