Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir ve Özellikleri
Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?
Lazer Epilasyon, herkeste aynı etkiyi göstermiyor. Uygulamanın başarıya ulaşması için, cilt ve kıl tipine uygun lazer epilasyon çeşidinin seçilmesi gerekiyor.
Lazer epilasyonda kullanılan lazer teknolojisi ne olursa olsun, hepsinin ortak işlevi kıl köküne ve oradaki melaline etki ederek tüy çıkışını engellemesidir.
Kullanılan teknolojiye göre lazer makineleri de değişmektedir. Aralarındaki farklar, işlem sırasında kullanılan ışığın büyüklüğü ve dalga boyudur.
İşte en fazla kullanılan lazer epilasyon yöntemleri
Temel olarak 4 farklı lazer epilasyon teknolojisi vardır. Bunların her biri farklı cilt tipleri için ayrı ayrı uygulanır.
Alexandrite Lazer Epilasyon Yöntemi
Yalnız açık ten rengine sahip kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Cilt tenine 3 cm mesafeden 755 nm dalga boyu ile atışlar yaptığından, herhangi bir iz bırakmaz ve hijyenik açıdan çok iyi sonuçlar verir.
Melanin isimli renk maddesine oldukça duyarlı olduğundan, koyu tenli kişilere tavsiye edilmez. Boyun ve yüz bölgelerinde ince tüylerde artışa neden olabileceğinden, bu bölgelere uygulama yapılması önerilmez.
Çoğunlukla yüz, kol ve omuz gibi bölgelere uygulanmaz. Hem açık hem de koyu renkli kişiler için uygundur. Diğer yöntemler koyu renkli ciltlerde uygun olmadığı için Alexandrite bu kişiler için daha başarılı sonuçlar verir. Hızı sayesinde vücuttaki geniş alanlar için tercih edilir.
Diode Lazer Epilasyon
980 nm dalga boyuna kadar ulaşabildiği için, özellikle ince tüylerin giderilmesinde etkilidir. Bu sebeple yüz ve boyun gibi bölgelerde sıklıkla kullanılır.
Cilde çok yakın mesafeden atışlar yapıldığından, bölgeyi soğutmak için jel sürülür. Bu sebeple hijyenik olarak pek tavsiye edilmez.
Uygulama sonunda, yapılan bölge güzelce temizlenmelidir. Koyu renk tenlerde bile işe yaramaktadır. Fakat kalın kıl köklerinin epilasyonunda çok etkili değildir.
Diğer lazer teknolojilerine göre dalga boyu daha farklıdır. Daha yüksek lazer dalga boyu kullanılması, diğer yöntemlerden çok daha etkili olmasını ve tüm renkteki tüyler üzerinde kullanılabilmesini sağlamaktadır.
Nd:yag Lazer Epilasyon
Oldukça koyu ten rengine sahip kişiler için kullanılmaktadır. Dalga boyunun 1064nm olması, daha yüksek enerji verilmesine neden olmaktadır.
Bu enerjiyle doğru orantılı olarak, oldukça fazla bir acı hissedilmektedir. Bu yüzden seanslar genelde yarıda bırakılmaktadır. Yanık riski fazla olduğundan çok tavsiye edilmiyor.
IPL (Intense Pulsed Light) Lazer Epilasyon
Tam olarak bir lazer epilasyon çeşidi değildir. Yoğunlaştırılmış ışık sistemleri olarak adlandırılan bu yöntem, halk arasında modern ağda olarak da nitelendirilmektedir.
Yöntemin amacı, kıl köklerini zayıflatarak geçici olarak kıllanmadan kurtulmaktır. Uygulama yapılan cihaz cilde temas ettiğinden hijyenik olarak pek uygun değildir. Ayrıca zayıf ışınlar gönderdikleri için, çok sayıda seansa ihtiyaç duyulmaktadır.
Özellikle bazı güzellik salonlarında, lazer epilasyon denilerek bu yöntem kullanılarak vatandaşlar kandırılmaktadır.
IPL yönteminde ışınlar kesik bir biçimde verildiği için diğerlerine göre daha yavaş bir yöntemdir. Açık renkli kişiler için uygundur. Düzenli kullanılması halinde tüylerde azalma ve tamamen yok olma gözlenebilir.
Ruby Lazer Epilasyon Yöntemi:
Ruby daha çok kısa tüyler üzerinde etkilidir. İnce tüylere etki ettiği için çok daha az acı verir. Hem açık hem de koyu renkli ciltlere uygulanabilse de, açık renkler üzerinde çok daha etkilidir.
Dudak üstü gibi daha küçük bölgeler üzerinde kullanılır ve buralarda daha etkilidir.
Yukarıda yazılanlar tamamen bilgi amaçlıdır. Hangi lazer epilasyon çeşidini kullanacağınıza siz değil doktorunuz karar vermelidir.
Çünkü ten rengi, kıl rengi, kılların kalınlığı, kılların derinliği, cildin hassasiyeti, kullandığınız ilaçlar gibi faktörler, uygulama yönteminin ve kullanılacak dozun belirlenmesinde birinci derecede önemlidir.
Bir cevap yazın