Probiyotikler ve Probiyotiklerin sağlık için önemi

Yeterli miktarda yenildiği zaman insan veya hayvan sağlığını olumlu olarak etkileyen mikro organizmalara probiyotik denir .
Bağırsaktaki bazı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve/veya aktivitesini uyaran ve insan veya hayvan sağlığını olumlu olarak etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) ise prebiyotik denilmektedir.
Vücutta Kullanım alanları: Tüketilmesi bağırsak florası için yararlı etkilere sahip canlı bakteriler bileşimini içeren besinler olarak tanımlanmaktadırlar. Vücudun bağışıklık ile ilgili savunma mekanizmalarını güçlendirir.
İshali ve alerjiyi engeller.Sindirimi kolaylaştırır. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır. Probiyotik kelimesi son 5–10 yılda yaşamımıza girdi. Bu besin grubu güçlü bir bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Probiyotikler bağırsak florası için yararlı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimi ve bağırsak sistemini destekleyip hastalık yapan mikro organizmaların üremesini önlüyorlar.
Tedavide Kullanım Alanları: Probiyotiklerin kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi, oburluk ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ,özellikle immunoglobulin A'dan zengin olduğu, B grubu vitaminler ve folik asit sentezinde yer aldığı, laktozun sindirimini kolaylaştırdığı ve ishali önleyici etkisinin bulunduğu bilinmektedir.
Probiyotiklerin görevleri :

Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
Vitaminlerin (K vitamini, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçiliğini azaltmak.
Toksinlerin kan dolaşımına geçmesini önlemek.
Besin alerjilerini ve egzemayı önlemek.
Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu önlemek.
Kanseri engellemek.
Yaşlanmayı yavaşlatmak.
Depresyonu hafifletmek.
Otizm bulgularını hafifletmek.
İshali önlemek ve tedavi etmek.
İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
Kabızlığı tedavi etmek.
Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak.

Probiyotik gıdalar, 'yeterli sayıda alındığında bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunan canlı bakteriler içeren gıdalar' olarak tanımlanmaktadır.
Probiyotiklerin bağışıklık sistemini geliştirdiği ve kolon kanseri riskini de düşürdüğü belirtilmektedir. Geleneksel olarak probiyotikler yoğurt ve diğer fermente gıdalara eklenirken, son yıllarda içeceklere ve tablet, kapsül ya da dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ilave edilmiştir.
Normal Dozları: Günlük olarak ılık su ile birlikte emilimi artırmak için sabahları ya da gece yatarken alınması önerilmektedir. Bir kapsül yeterlidir.
Uyarılar: Gaz şikayeti ve hassas bağırsak sendromu olanlar ile, Crohn's hastalığı ya da romatoid ait olanlar, probiyotik almadan önce hekime danışmalıdır.