Karaciğer yağlanmasını önlemenin 5 yolu

Beslenmeye dikkat: Düzenli beslenme ve fast-food tarzı yiyeceklerden uzak durmak karaciğer yağlanması oranını belirgin bir şekilde azaltır. Günlük taze sebze-meyve, beyaz et ve lifli gıdaların tüketimi de son derece önemli. Özellikle karaciğerden toksik maddelerin atılımına yardımcı olduğu için mevsiminde enginar tüketmek oldukça faydalı. Soğan, lahana ve brokoli de karaciğere destek sağlar.

Alkolden kaçının: Alkol, karaciğere en çok zarar veren etmenlerden biri. Alkol sonucu vücutta biriken toksinler, karaciğer yağlanmasının ortaya çıkışına neden olduğu gibi bu zeminde ortaya çıkacak karaciğer sirozu gelişimini hızlandırır. Ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle alkolden kaçınmak ya da en az seviyeye indirmek gerekir.

Düzenli egzersiz şart: Gün aşırı en az 30 dakika süreyle yapılan spor ve egzersiz kan dolaşımını artırarak insülin direncini ve karın bölgesinde biriken yağ kütlesini azaltır. Böylece karaciğerde biriken yağ miktarı geriler. Bu nedenle siz siz olun, günlük yaşam alışkanlıklarına mutlaka düzenli tempolu yürüyüşü ekleyin.

Doktora gitmeye üşenmeyin: Diyabet, hipotiroidi ve kolesterol yüksekliği olan hastaların 6 aylık aralıklar ile düzenli bir şekilde doktor kontrolünden geçmeleri önemli. Bu hastalıkların tedavi edilmesi karaciğer yağlanmasını ve bu hastalığın hızlı ilerleme oranını azaltır.

Günde bir fincan kahve!: Kafeinin karaciğer yağlanmasına iyi geldiği dünyanın saygın karaciğer hastalıkları dergilerinde bilimsel çalışmalar ile kanıtlandı. Her gün bir fincan kahve içenlerde, içmeyenlere oranla daha az yağlı karaciğer hastalığı görülür.

Karaciğer sirozu ve kalp hastalığına zemin hazırlar: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik başta olmak üzere obezite, diyabet, alkol kullanımı, tiroid bezinin az çalışması gibi nedenlerle karaciğer yağlanması sorunu giderek yaygınlaşıyor. Karaciğerde biriken aşırı yağ, karaciğer sirozundan kalbe birçok ciddi hastalığa zemin hazırlar. Oysa karaciğer yağlanmasını yaşam tarzımızda yapacağımız bazı değişiklikler ve yaptıracağımız düzenli takipler ile önlemek mümkün.