Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Evde yapılan hamilelik testleri, idrarda hamilelik hormonunun (hCG) olup olmadığını tespit edilmesi mantığına dayanır. Hamilelik hormonu olarak bilinen hCG, sadece hamile kadınlarda bulunur.

Hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen bayanlar, hamilelik testini eczanelerden satın alabilirler. Evde yapılan hamilelik testlerinin nasıl kullanıldığını yazımızın devamında detaylı bir şekilde öğrenebiliriz.

Hamilelik Testi Öncesi Yapmanız Gerekenler

Hamilelik Testi Öncesi 1. Aşama :Eczanelerde farklı markalar adı altında hamilelik testleri satılmaktadır. Ancak eczaneden hamilelik testi alırken, markasının ne olduğunun pek de önemi yoktur.

Eğer hangi marka hamilelik testini satın alacağınız konusunda kararsız kaldıysanız, eczacınızın size tavsiye ettiği hamilelik testini satın alabilirsiniz.

Hamilelik testi alırken, kutu üzerinde yazan son kullanma tarihinin geçip geçmediğini kontrol edin. Kutuda hiçbir aşınma ve hasar olmadığına ve sağlam olduğuna da emin olun.

  • Hamilelik testini henüz bir hamilelik belirtisi olmadığı erken dönemlerde alan bayanlar; içerisinde iki adet test çubuğu bulunan hamilelik testlerini alabilirler. Bu şekilde, hamilelik testiniz ilk seferde negatif çıktığında, bir hafta sonra ikinci çubuğu deneyebilirsiniz.
  • Bazı uzmanlar, daha işlek caddelerde bulunan ve sürekli müşterisi olan eczanelerden hamilelik testi alınmasını savunmaktalar. Müşterisi bol olan eczanelerde satılan hamilelik testleri, aylarca rafta beklememektedir. Aynı şekilde, birkaç haftadır evinizde bekleyen hamilelik testlerini kullanmanız sizlere yanlış sonuç verebilir. Hamilelik testi saklama talimatlarına uymayarak, sıcak ve rutubete eğilimli bir yerde saklarsanız; bu durum testin sonuçlarını etkileyebilir.
  • Bazı hamilelik testi markaları; hamile olup olmadığını geciken regl döneminin başlarında tespit edebileceklerini iddia ediyorlar. Bu testlerin idrarda yüksek hCG düzeylerini algılayabilecek kadar hassas olabildikleri doğru veya yanlış olsa da; çok erken gebelikte vücut hCG hormonunu yüksek seviyede üretmiş olabilir. Aynı zamanda, bu testlere güvenen bayanlar, hamile oldukları takdirde bile testin negatif çıkması sonucu hayal kırıklığına uğrayabilirler. Testi ilerleyen haftalarda tekrar denemenizde fayda vardır.
  • Eczanelerde satılan ve jenerik marka ismine sahip hamilelik testlerinin çoğu aslında aynı fabrikada ve aynı teknoloji kullanılarak üretilir. Eğer bütçenize uygun bir hamilelik testi aldıysanız, marka kalitesi hakkında endişelenmeyin.

Hamilelik Testi Öncesi 2. Aşama: Hamilelik testini, size en doğru sonucu vereceği zamanda alın. Uzmanların çoğu, evde yapılan hamilelik testlerini almadan önce, regl gecikmesinin en az bir gün daha beklenmesini öneriyorlar.

Tahmin ettiğiniz regl tarihinde gecikme varsa, hamile olup olmadığınızı heyecanla öğrenmek isteyebilirsiniz. Hamile kadınlarda hGG seviyeleri hızla yükselmeye başladığından; birkaç gün daha bekleyip, sabırlı olmak, hamilelik testinin size daha doğru sonuç vermesini sağlayacaktır.

  • Rahim içinde döllenmiş yumurta implantları sonrasında kadınlarda hCG hormonu gelişir. Döllenmiş yumurtanın implantasyonu, sperm ve yumurtanın birleşmesinden 6 gün sonra oluşur. Eğer testi regl gecikmesinin ilk gününde alırsanız; hamile olsanız bile vücudunuzda hGG hormonu gelişmeye başlamadığı için negatif sonuç alabilirsiniz.
  • Sabahları, idrarın en yoğun ve hGG seviyesinin en yüksek olduğu süredir. Hamilelik testinizi sabah uyandıktan sonra yaparsanız, daha doğru bir sonuç verebilir.

Gebelik testi nasıl yapılır

Hamilelik Testi Öncesi 3. Aşama: Satın almış olduğunuz hamilelik testi kutusunun üzerinde yazan talimatları dikkatlice okuyun.

Evde yapılan hamilelik testlerinin çoğu, hemen hemen aynı talimatlara sahiptir. Ancak, markalar kutu üzerinde farklı talimatlar da belirtilebilirler ve idrar toplama yöntemi gibi detayları değiştirebilirler.

Gebelik testi sonuçları nasıl anlaşılır

  • Hamilelik testini yaptıktan sonra, üzerinde yer alan sembollerin ne anlama geldiği konusunda endişeye kapılmak istemiyorsanız, talimatları testi yapmadan önce okuyun.
  • Eğer satın almış olduğunuz hamilelik testinin üzerinde yer alan talimatlara dair aklınıza bazı sorular takılıyorsa, kutu üzerinde yer alan danışma hattını arayarak, ürün hakkındaki sorularınızı danışabilirsiniz.

Hamilelik Testi Öncesi 4. Aşama: Sonuca kendinizi hazırlayın. Evde yapılan gebelik testleri, bazen sinir bozucu bir deneyim olabilir ve bu testi uygularken endişeye kapılabilirsiniz.

Testi yaparken, arkadaşınız veya eşiniz banyo kapısı önünde sizleri beklerse, test sonrası endişelerinizi onlarla paylaşabilirsiniz. Hamilelik testini yapmadan önce ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayınız. Test çubuğunu ambalajından dikkatlice çıkarınız.

Hamilelik Testi Nasıl Kullanılır?

Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır

1. Aşama: Hamilelik testi çubuğundaki idrar bölmesine idrarınızı yapın. Bazı hamilelik testlerinin içerisinde küçük plastik idrar toplama kapı bulunmaktadır ve bu kaptan idrar testine idrarı dökmek daha kolay bir yöntemdir. İdrar örneği kısmına idrarınızı akıtmadan önce, biraz idrarınızı yapın.

  • Eğer idrar testinin yanında küçük bir kap yoksa idrar örneği talimatlarını çok iyi yapmalısınız. Bazı hamilelik testi talimatlarında, idrar bölmesine idrarınızı 5 saniyeden ne daha fazla, ne de daha az yapmanız yazar. Bu talimatı uygulamak için kronometre kullanabilirsiniz.
  • İdrarınızı test çubuğuna yaparken çok dikkatli olun ve çubuk üzerindeki sembolleri yukarı bakacak şekilde çevirdiğinize emin olun.

2. Aşama: İçerisinde plastik bir kap bulunan hamilelik testlerini uygularken; test çubuğunun içerisine az miktar idrar akıtmak için damlalık kullanabilirsiniz. İdrarı 5 ila 10 saniye hamilelik testine akıtın. Bazı markaların talimatlarında süre daha farklı olabilmektedir.

gebelik-testi-damlalık

3. Aşama: Evde yapılan hamilelik testi üzerinde yazan talimatlarda belirtilen süre kadar sonucu bekleyin. Sonuç penceresi yukarı bakacak şekilde düz bir yüzeye test çubuğunu yerleştirin. Bazı testlerden doğru sonuç almak için 10 dakika beklemek gerekebilir. Standart süre ise; 1 ila 5 dakika arasıdır.

  • Hamilelik testi sonucunu beklerken, zaman daha yavaş akıyor gibi gelebilir ve daha çok huzursuz olursunuz. O nedenle, bekleme süresince test çubuğuna bakmamaya çalışın. Bu bekleme süresinde dikkatinizi dağıtacak şeylerle meşgul olun. Örneğin; kendinize bir fincan çay yapın veya egzersiz yapın.
  • Bazı hamilelik testleri üzerinde küçük bir zamanlayıcı sembol veya çizgi bulunur. Eğer hamilelik testiniz bu özelliğe sahipse ve zamanlayıcı sembolde hiçbir şey görünmüyorsa, test düzgün çalışmıyor olabilir. Farklı bir hamilelik testi denemeniz gerekebilir.

4. Aşama: Sonuçları kontrol edin. Hamilelik testi üzerinde belirtilen talimatları uyguladıktan sonra, test sonucu süresine de dikkat edin ve süre dolduğunda test çubuğunu kontrol edin. Hamile olup olmadığınızı anlamanız için, çubuk üzerindeki sembollere bakın.

gebelik-testi-sonuç

Sonucun negatif veya pozitif olduğu konusunda emin değilseniz, talimatları tekrar okuyun ve hangi sembolün pozitif anlama geldiğini kontrol edin. Çoğu hamilelik testinin üzerinde sonucu öğrenmek için artı ve eksi sembolleri, renk değiştiren kimyasal şerit veya dijital gösterge bulunur.

  • Bazen hamilelik testi çubuğu üzerindeki sembol veya şeritlerdeki renkler çok hafif şekilde görünür. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, testin hGG hormonunu algıladığını gösterir ve doğru sonuç alınabilir. Hamile olmadığınız halde pozitif sonuç almanız nadir rastlanan bir durumdur.
  • Evde uyguladığınız hamilelik testi sonucu pozitif çıkarsa, hekiminizden randevu alarak, hamile olup olmadığını doğrulayabilir ve endişenizi giderebilirsiniz. Sizlerden alınan kan örneği ile kandaki hGG seviyesine bakılır ve hamile olduğunuz doğrulanır.

Evde uyguladığınız hamilelik testi sonucu negatif çıkarsa; bir hafta daha regl olmayı bekleyin ve regl olmazsanız hamilelik testini tekrar yapın.

Hamilelik testinin negatif çıkması, regl tarihinizi yanlış hesaplamanızdan kaynaklanabilir. İkili şekilde satılan hamilelik testlerinden alarak; sonuç negatif çıkarsa, ikinci testi bir hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ve ikinci testiniz de negatif çıkıyorsa; hekiminizden randevu alarak, regl gecikmesini etkileyen ve hamilelik semptomlarına neden olan unsurları öğrenebilirsiniz.