Saça İyi Gelen 8 Besin

Gür ve sağlıklı saçların sırrı "mutfakta" saklı. Işıl ışıl parlayan, gür saçlar... Her kadının hayalini oluşturuyor kuşkusuz.

Ancak hatalı beslenme alışkanlıkları veya saçlara uygulanan bazı işlemler; dökülmesine, kırılmasına ve mat bir görünüme bürünmesine neden olabiliyor.

Örneğin dengesiz beslenmek veya çok düşük kalorili diyetler uygulamak saç kalitesini düşürüyor ve uzama hızını yavaşlatıyor.

Uzun süre çok kısıtlı diyetler yapan kadınlarda saç dökülmesi veya renkte matlaşma, en sık rastlanan sonuçlardan birini oluşturuyor.

Bununla birlikte, yetersiz protein alımı, biotin, çinko, demir yetersizliğine bağlı olarak da saçlar dökülmeye başlayabiliyor.

Işıl ışıl parlayan, sağlıklı ve gür saçlara tekrar kavuşmak ise aslında çok da zor değil. Üstelik bunun için gün içerisinde her bir besin grubuna yer vermek ve bazı besinleri sofradan eksik etmemek, çoğu zaman yeterli geliyor.

Işıl Işıl Parlayan Saç İçin 8 Besin

Saça iyi gelen besinler

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, güçlü ve sağlıklı saçlar için düzenli olarak tüketmeniz gereken besinleri sıraladı.

1. Yumurta

Saça iyi gelen besinler Yumurta

Yumurta, eşsiz protein içeriğinin yanında B12, biyotin, çinko ve demir gibi kaynaklardan da oldukça zengin olması nedeniyle sağlıklı saçlar için çok önemli bir besin kaynağı.

Protein, B12, çinko ve demir, doku onarımı ile saçların sağlıklı uzamasına yardımcı oluyor. Sağlıklı saçlar için yumurtayı haftada 3-4 kez, 1 adet haşlanmış olarak veya omlet şeklinde yemeye özen gösterin.

2. Havuç

Saça iyi gelen besinler Havuç

Saç derisinin sağlığını destekleyen A vitamini açısından oldukça zengin bir besin. Saç derisi desteklendiğinde zarar görmüş saç yapısı onarılıyor ve esneklik sağlanıyor. Gün içerisinde yemeklerde veya salatalarda düzenli olarak kullanmanızda fayda var.

3. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Saça iyi gelen besinler Yeşil Sebze

Lahana, brokoli, ıspanak, nane, roka, tere ile maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit saçlara canlılık ve parlaklık kazandırmaya yardımcı oluyor.

Bu sebzeler folik asidi en fazla, çiğ olarak tüketildiklerinde barındırıyorlar.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerde folik asidin aşırı kaybını önlemek için pişireceğiniz zaman çok az su ilave edin, mümkünse kendi suyu ile pişirin. Her gün düzenli olarak bu besinlerden birini, salata veya yemek olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

4.Yağlı Tohumlar

Saça iyi gelen besinler Kuruyemiş

Fındık, ceviz, badem ile kaju, fıstığı gibi yağlı tohumlar içeriklerinde yüksek oranda barındırdıkları E vitamini sayesinde kan dolaşımını hızlandırıyor ve saçların beslenmesine katkı sağlıyor.

Her gün düzenli olarak tüketeceğiniz 10-15 adet badem veya fındık veya kaju fıstığı veya fıstık ya da 2 adet tam ceviz saçlarınızın beslenmesine katkı sağlıyor. Bu sayede saç nemini koruyor ve matlaşmanın önüne geçiliyor.

5. Avokado

Saça iyi gelen besinler Yağlı Tohumlar

B5 vitamininden oldukça zengin bir kaynak olan avokado bu içeriği sayesinde saçların güçlenmesini ve daha kolay uzamasını sağlıyor.

Ancak avokadonun yağ oranı yüksek bir meyve olduğunu unutmayın ve günlük olarak ½ avokado tüketiminin üzerine çıkmayın.

6. Kuru Baklagiller

Saça iyi gelen besinler Kuru Fasuyle

Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller içeriklerinde barındırdıkları demir, çinko ve biyotinle saçların güçlenmesine yardımcı oluyor, yağ üretimini dengeleyerek saçların dökülmesini önlüyor. Haftada 2-3 kez, 6-8 yemek kaşığı kadar kuru baklagiller tüketmeyi ihmal etmeyin.

7. Tam Tahıl Ekmeği

Saça iyi gelen besinler Kuruyemiş

Folattan oldukça zengin bir kaynak olan tam tahıllı ekmeği her gün enerji ihtiyacınıza göre düzenli olarak tükettiğinizde saç kökleri besleniyor ve saçlarınız daha sağlıklı bir şekilde uzamaya başlıyor.

8. Kırmızı Et

Saça iyi gelen besinler Kırmızı Et

Kırmızı et içeriğindeki demir sayesinde saç köklerinin beslenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede saç dökülmesi engelleniyor, saçlardaki kuruluğun ve matlığın önüne geçiyor.

Saçlarınız için haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmenizde fayda var. Ancak kırmızı et yağ oranı yüksek bir hayvansal kaynak olduğu için et içeren yemeklere yağ ilave etmemeye dikkat edin.