Jokey Nedir, Ne İş Yapar, Nasıl Olunur?
Jokey, belirli bir mont karşılığı anlaştığı ekürinin yarış atını antrenörün verdiği taktiğe göre maharetle koşturur. Yarış atlarına binen, yetenekleri bu amaca göre geliştirilmiş kimseye Jokey denilmektedir. Jokeyler, yarış atları üzerinde parkuru en hızlı şekilde tamamlamak için yarışırlar. Genelde belirli kilolarda olan jokeyler, yarışlarda oldukça yetenekli bir şekilde atları kontrol altında tutarlar.
Jokey Neler Yapar?
- Form ve kilosunu korumak için hipodromda koşu ve kültür fizik hareketleri yapar,
- Bağlı olduğu ekürinin atlarını yarışa hazırlayıp, çalıştırarak, atın kusurlarını antrenöre bildirmek,
- Yarış günü hipodromdaki soyunma odasında özel kıyafetini giyip, gerekirse mahmuz takarak padokaya gelmek,
- Antrenöründen talimat alıp ata binmek,
- Atı sırasına göre startboxa sokmak,
- Yarışın başlaması ile rüzgar tutmayacak şekilde atın üzerine eğilip atı koşturmak,
- Atın hızını verilen taktiğe göre ayarlamak,
- Yarışın sonlarında atı kamçı ve mahmuzla uyarmak,
- Yarış da yaptığı dereceye göre atı padoka getirmek,
- Derecesine göre anlaştığı yüzdeyi almak
Jokey Nasıl Olunur?
Ülkemizde jokey olmak için öncelikle apranti (jokey çırağı) olmak ve 150 yarış kazanmanız gerekmektedir. Apranti olmak için öncelikle 13-17 yaş aralığında olmak gerekir. Ortaokul mezunu olmak ve 130-165 santimetre boy uzunluğu şartlarını karşılamaları gerekiyor. 35 - 45 kg arasında olan kimseler apranti olmak için uygun olarak kabul edilmektedir.
Eğitimlere kabul edildikten sonra düzenli olarak vücut yağ oranları ölçülen aprantiler, kilo ve boy standardını aştıklarında kariyerlerine antrenör olarak devam edebiliyor.
İki yıllık yatılı eğitimlerde başarı elde ederek apranti lisansı almaya hak kazanan kursiyerler, 150 yarış kazandıktan sonra jokey olabiliyor.
Apranti Eğitimi Nerede Verilir?
Eğitim, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde verilmektedir. Başvurular, haziran ve temmuzda alınıyor. Ağustosta yapılan yazılı ve sözlü sınavlarda başarı elde edenler eylülde eğitim öğretime dahil oluyor. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm masrafları TJK tarafından karşılanıyor. Eğitim süresi 2 sene ve yatılı olarak planlanmıştır. Gerekli olan tüm teknik ve teorik bilgiler bu okulda verilmektedir. Erkekler gibi kadınlar da apranti okullarına müracaat ederek, başvuruda bulunabilir.