Ekonomi

İKV Başkanı Zeytinoğlu, Brexit sürecinde sağlanan anlaşmayı değerlendirdi:

"Anlaşmanın sağlanması, özellikle Türk ihracatçılar açısından büyük bir rahatlama anlamına geliyor" - "AB ile Birleşik Krallık arasında anlaşmaya varılması sonrasında Türkiye ile Birleşik Krallık arasında yeni anlaşmanın da hızla yürürlüğe girmesi mümkün olabilecek. Bu şekilde ticari kayıpların önüne geçilmiş olacak"

İSTANBUL - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İngiltere ile AB arasında anlaşma sağlanmasının, özellikle Türk ihracatçılar açısından büyük bir rahatlama anlamına geldiğini belirtti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Brexit sürecinde sağlanan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anlaşmanın sevindirici olduğunu aktaran Zeytinoğlu, aylardır birkaç konu üzerinde devam eden tartışmaların uzlaşı ile sonuçlanmasının Türkiye açısından da olumlu olduğunu belirtti.

Anlaşmasız Brexit tehlikesinin bu şekilde önlenmiş olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Birleşik Krallık, 31 Aralık 2020 itibarıyla AB üyeliğinden ayrılmış olacak. AB ile yeni ilişkisinin biçimlendiği müzakereler oldukça zorlu geçti ve aylar sonra nihayet uzlaşı sağlandı. 4 yıldan fazla bir süredir devam eden Brexit ve sonrasında AB ve Birleşik Krallık'ın yeni bir anlaşma imzalaması süreci nihayet tamamlanmak üzere. Aylardır devam eden müzakerelerde 3 konuda anlaşma sağlanamamıştı; balıkçılık hakları, adil rekabet kuralları, anlaşmanın uygulanması ve uyuşmazlıkların çözümü. Son ana kadar balıkçılık konusundaki pazarlıklar devam etti. Birleşik Krallık kara sularında AB balıkçılarının avlanmaya devam etmesi talebine karşılık Birleşik Krallık, bu hakkı sınırlandırmak istiyordu. Sonunda mal ve hizmet ticaretini içeren bir anlaşmaya varılması sevindirici. Karşılıklı olarak sıfır tarife ve sıfır kota üzerinden tam serbestliğin sağlanması yıllık yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticareti güvence altına alıyor. Ancak buna rağmen sınır kontrolleri, regülasyon farklılıkları, bürokratik prosedürlerden doğan bazı ticari zorluklar, gecikmeler ve yığılmalar yaşanabilir."

Zeytinoğlu, artık AB ve Birleşik Krallık pazarının farklı olduğuna işaret ederek, Birleşik Krallık'ın artık kendi ticaret anlaşmalarını müzakere edip sonuçlandıracağını, regülasyonlarda AB'den farklı norm ve standartları uygulamaya koyabileceğini aktardı.

İki taraf arasındaki ilişkileri düzenleyecek yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var

Varılan anlaşmanın Türkiye için önemine değinen Zeytinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Anlaşmasız Brexit olsaydı en fazla etkileyeceği tarafların başında AB'den sonra Türkiye gelecekti. Bu bakımdan anlaşmanın sağlanması özellikle Türk ihracatçılar açısından büyük bir rahatlama anlamına geliyor.

Birleşik Krallık, AB üyeliğinden ayrılması ile birlikte Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği'nin temelini oluşturan Ankara Anlaşması'ndan da ayrılmış oluyor. Bu sebeple iki taraf arasındaki ilişkileri düzenleyecek yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var. Ticaret Bakanlığımız, Birleşik Krallık ile bu yeni anlaşmanın müzakerelerinde önemli ilerleme kaydetmiş ve sona yaklaşmıştı. Şimdi AB ile Birleşik Krallık arasında anlaşmaya varılması sonrasında Türkiye ile Birleşik Krallık arasında yeni anlaşmanın da hızla yürürlüğe girmesi mümkün olabilecek. Bu şekilde ticari kayıpların önüne geçilmiş olacak. İhracatın devamı açısından bu yeni anlaşmanın hızla onaylanarak en kısa zamanda yürürlüğe girmesini ümit ediyoruz."Kaynak:AA