GÜBRETAŞ, salgın döneminde ürün ve hizmetleriyle üreticinin yanında
GÜBRETAŞ Genel Müdür İbrahim Yumaklı:
- "Tarım alanlarında mayısa kadar devam eden ekim
-bakım aşamalarında gübre üretim ve sevkiyatlarını sürdürerek, sözümüzde durduk. Üreticilerin de GÜBRETAŞ markasına olan güven ve teveccühü sayesinde yılın ilk yarısında operasyonel yönden başarılı sonuçlara ulaştık”
- "Sonbaharda çiftçilerin ihtiyaç duyacağı her türlü gübre çeşidinin bulunurluğu ve zamanında tarlaya ulaşması için bize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışıyoruz. Hem katı hem de sıvı
-toz gübrelerle sektörün en geniş ürün portföyüne sahibiz"
- “Salgın döneminde üreticilerin dijital kanallarımıza ilgisi geçen yılın aynı dönemine oranla 3 kat arttı"
İSTANBUL - Salgın sürecinde tarımsal üretimin devamlılığı için önemli bir girdi olan bitki besleme ürünlerini kesintisiz olarak çiftçiye ulaştıran GÜBRETAŞ, bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik tarımsal danışmanlık faaliyetlerini de planlandığı şekilde sürdürüyor.
GÜBRETAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, tarımsal verimliliğin sağlanmasında en önemli girdilerden biri olan bitki besleme sektörünün öncü şirketi GÜBRETAŞ, salgın sürecinde daha da arttırdığı temposuyla 2020 yılı için belirlediği hedeflerin üzerinde bir performans ortaya koymaya devam ediyor.
Mart ayında gübre tedariki konusunda üreticilerin içini rahatlatan bir açıklama yapan şirket, ilkbahar ekim sezonunda tüm birimlerin yoğun çabasıyla her zaman ürün ve hizmetleriyle çiftçinin yanında oldu.
Üretim ve ürün sevkiyatlarını aralıksız sürdürerek yılın ilk yarısında satış miktarlarını geçen yıla oranla artırmayı başaran GÜBRETAŞ, sonbahara yönelik hazırlıklarını yaz aylarında tamamlayarak yeni sezona hızlı bir tempoyla başladı.
Çiftçilere verdiğimiz sözü yerine getirmeyi sürdüreceğiz
Açıklamada görüşlerine yer verilen GÜBRETAŞ Genel Müdür İbrahim Yumaklı, sonbahar tarım sezonuyla ilgili faaliyetlerine ilişkin şunları kaydetti:
"Mart ayında salgın önlemlerinin alındığı hafta kamuoyuna bir açıklama yaparak, ülkemize de yansıyan koronavirüs salgınında sürdürülebilir gıda erişimi için tarımsal üretimin devamlılığına dikkati çekmiş ve bu süreçte çiftçilerimizin tarladaki emeklerinin hasada dönüşmesi için ihtiyaç duyulan her türlü gübrenin temininde herhangi bir kesinti ve aksaklık yaşatmayacağımızı duyurmuştuk. Tarım alanlarında mayısa kadar devam eden ekim-bakım aşamalarında gübre üretim ve sevkiyatlarını sürdürerek, bu sözümüzde durduk. Üreticilerin de GÜBRETAŞ markasına olan güven ve teveccühü sayesinde yılın ilk yarısında operasyonel yönden başarılı sonuçlara ulaştık."
GÜBRETAŞ'ın kurum içinde oluşturduğu çalışma ekibi tarafından hazırlanan Enfeksiyonel Hastalıklar Eylem Planı ile salgına karşı erkenden önlem alıp aksiyona geçen ilk şirketlerden biri olduğunu aktaran Yumaklı, "Bu süreçte tüm çalışanlarımızın ve temasta olduğumuz tüm paydaşlarımızın virüs salgınına karşı alınan tedbirlere titizlikle uymasına ve sağlıklarının korunmasına öncelik verdik. Tüm lokasyonlarımızda gerekli uyarıları ve önleyici ekipmanları tesis ederek salgın risklerinden korunmayı sağladık. Yaz döneminden bu yana da yeni normale geçişle ilgili adımları atarken, virüse karşı tedbirlerimizi aynı hassasiyetle uygulamaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Yumaklı, bu vesileyle öncelikle tarıma emek veren üreticileri minnet ve saygıyla anmak gerektiğini belirterek, "Üreticiler, bu zorlu dönemde tarımsal üretimi sürdürmek için büyük fedakarlıklar yaptılar. İnsanların evden çıkamadığı günlerde bile tarla, bağ ve bahçelerinde çalıştılar. Hasat zamanı bu fedakarlığın karşılığını almak isteyen üreticilerin birkaç ürün dışında genelde yüzleri güldü. Buğday, arpa, mısır, çay, şeker pancarından bekledikleri geliri elde eden üreticiler, ayçiçeği ve fındık getirisinden ise fazlasıyla memnun oldular. Salgına rağmen meyve ve sebze üreticileri ihracat nedeniyle gelir açısından olumlu bir dönem geçirdiler." değerlendirmesinde bulundu.
Yumaklı, Türkiye'de tarımsal üretim faaliyetlerinin hareket kazandığı sonbahar sezonu için gerekli hazırlıkları da yaz aylarında tamamladıklarını belirterek, "Sonbahardaki ekim sezonu için gerekli üretim ve tedarik planlamalarımızı tamamlayarak, Eylül itibarıyla yoğun şekilde Tarım Kredi Kooperatifleri ve bayi sevkiyatlarına başladık. Sonbaharda çiftçilerin ihtiyaç duyacağı her türlü gübre çeşidinin bulunurluğu ve zamanında tarlaya ulaşması için bize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışıyoruz. Hem katı hem de sıvı-toz gübrelerle sektörün en geniş ürün portföyüne sahibiz. Bu ürünlerimizin içinde bitkiye ve bölgeye özel ürünler de tarımda yüksek verimlik için Türkiye genelindeki çiftçilerin kullanımına sunulmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Üreticiler nezdinde GÜBRETAŞ kalitesine yüksek bir güven duyulduğu için tüm gübre gruplarında yoğun bir taleple karşılaştıklarını ifade eden Yumaklı, bunu karşılayacak üretim ve lojistik aksiyonlarını aldıklarını bildirdi.
İbrahim Yumaklı, sektörün, pandemi başlangıcından itibaren tedbirlere uyarak bu sancılı süreci başarıyla yönettiğini aktararak, "Biz de her türlü kısıttan bağımsız olarak ürün bulunurluğunu sağlama misyonumuz gereği, geçtiğimiz 9 aylık sürede üreticilerin ihtiyaç duyduğu her türlü kimyevi gübreyi sezonunda bulundurup tedarikini sağladık. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda tedarikinin devamlılığı için yılın son çeyreğinde de tüm operasyonel imkanlarımızı seferber ederek, ilkbahar döneminde olduğu gibi çiftçilerimizin gübre ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
GÜBRETAŞ'ın yıllardır tarımsal üreticilere bilinçli gübreleme ve iyi tarım uygulamaları konusunda rehberlik eden çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Yumaklı, şunları kaydetti:
"Şirket olarak kuruluşumuzdan beri sürdürdüğümüz tarımsal verimliliği arttırma ve topraklara değer katma misyonu doğrultusunda, ürünlerimizin yanı sıra Ar-Ge çalışmalarımız ve bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetlerimizle de tarıma katma değer sağlıyoruz. Bu çerçevede son yıllarda saha ekiplerimiz Türkiye'nin dört bir yanında üreticilerin arazilerine kadar giderek farklı yöntem ve kanallarla ücretsiz tarımsal danışmanlık hizmeti vermektedir. Bilinçli tarımın yaygınlaşması için yaptığımız çiftçi eğitim toplantıları, etkili gübreleme reçetesi oluşturma, mobil uygulama, danışma hatları ve model üretim alanları gibi çalışmalarla her zaman ve her yerde üreticinin yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz."
Bu yıl Türkiye genelindeki 29 noktada fındıktan ayçiçeğine, patatesten mısıra 17 farklı tarımsal ürün için model üretim alanları kurduklarını hatırlatan Yumaklı, bu deneme arazilerinde üreticilerin yüzünü güldüren hasatlar yapıldığını belirtti.
Bu kapsamda ilgili lokasyonlarda Türkiye ve bölge verim ortalamasının üzerinde sonuçlar alındığını aktaran Yumaklı, "Türkiye'nin farklı illerinde belirlenen bazı üreticilerle el ele vererek yaptığımız bu çalışmalarda, ekim öncesinden başlayıp hasada kadar devam eden süreçte GÜBRETAŞ saha ekipleri tarafından arazideki bitkinin gelişimi her adımda yakından takip edildi ve üreticiyle danışmanlık verildi." ifadelerini kullandı.
Yumaklı, bu uygulamalar sayesinde bilinçli ve dengeli gübrelemenin üreticiler arasında yaygınlaşmasını sağladıklarını vurguladı.
- Salgın döneminde danışma kanallarına ilgi katlanarak arttı
Yumaklı, GÜBRETAŞ'ın yaygın saha faaliyetlerinin yanı sıra uzun süredir güncel teknolojinin imkanlarını kullanarak da üreticilere tarımsal danışmanlık hizmeti verdiğini belirterek, "Bu kapsamda şirket olarak bilinçli gübrelemeyle ilgili sektördeki ilk mobil uygulamayı ve çağrı merkezi şeklinde işleyen danışma hatlarını hayata geçirip tarımın hizmetine sunmuştuk. Ülkemizde yetiştirilen 50'den fazla tarımsal bitki için ziraat mühendislerimiz tarafından hazırlanmış bitki besleme önerilerini içeren GÜBRETAŞ EGP (Etkili Gübreleme Programı) mobil uygulaması, kolayca cep telefonlarına indirilip her zaman erişilebiliyor.
Bilinçli tarımla ilgili video galerisi ve çiftçilerin sorularını paylaşabildiği Uzmana Sorun bölümleri içeren EGP mobil uygulamamız dinamik bir içeriğe sahip. Üretici Danışma Hattı ve Whatsapp Danışma Hattı sayesinde de tarımsal üretimle ilgili sorularını telefon aracılığıyla bize ileten çiftçilerimize, alanında uzman ziraat mühendislerimiz tarafından danışmanlık veriliyor." ifadelerini kullandı.
Yumaklı, koronavirüs nedeniyle salgın tedbirleri kapsamında yüz yüze iletişimin zorlaşmasıyla tarımsal üreticilerin sosyal medya ve dijital kanalları kullanımının katlanarak arttığına dikkati çekerek, "Salgın döneminde üreticilerin bu dijital kanallarımıza ilgisi geçen yılın aynı dönemine oranla 3 kat arttı. Şirket olarak yıllardır altyapı yatırımı yaptığımız dijital kanalları, bu süreçte etkin şekilde çiftçinin faydasına kullandık. Uzman ziraat mühendislerimiz mart-mayıs döneminde gece yarılarına kadar üreticilere tarımsal üretimle ilgili bilgilendirmeler yaptılar. Saha ekiplerimiz evden çalışma zorunluluğu olduğu dönemlerde bile Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına ve diğer üreticilerimize programlı şekilde telefonla ulaşıp danışmanlık hizmeti verdiler." ifadelerini kullandı.
Bu süreçte bazı eğitim ve bilgilendirme etkinliklerini dijital ortama taşıyarak üreticilere ulaştırmaya devam ettiklerini belirten Yumaklı, "Sosyal medya hesaplarımızdaki ve Youtube kanalındaki içeriklerimizle çiftçilerin gündeminde olan konularla ilgili yayınlar yaptık. Bu yıl salgın tedbirleri nedeniyle model üretim alanlarımızın hasat zamanında tarla ve bahçe günü etkinlikleri yapmadık. Ama bunun yerine arazide yapılan ekim süreçlerini ve hasat sonuçlarının video çekimlerini alarak, bu örnek uygulamaları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıp dijital ortama taşıdık. Bu içerikler yoğun ilgi görmeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada, bu yıl küresel salgına rağmen GÜBRETAŞ, çiftçilere yönelik operasyonel faaliyetlerin yanı sıra yatırım çalışmalarını da sene başında belirlenen hedeflere uygun şekilde sürdürüyor.
Sektöre değer katacak ve üreticilere sunduğu hizmet kalitesini güçlendirecek tesis yatırımlarını planlanan şekilde gerçekleştirmeye devam eden şirket, bir yandan da Ar-Ge alanında geliştirdiği projelere yeni adımlar ekliyor.
Son yıllardaki operasyonel ve finansal başarısı Borsa İstanbul'daki hisse performansına yansıyan GÜBRETAŞ, 1 Ekim'den itibaren borsadaki şirketler arasında işlem hacmi ve piyasa değeri en yüksek 30 şirketin ortak performansının ölçümlenmesi amacıyla oluşturulan BIST-30 endeksinde işlem görmeye başladı.Kaynak:AA