Ekonomi

EY "Vergi ve Finans Operasyonları 2024 Araştırması" yayımlandı

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Ersin Erdem:
- "GenAI'ın doğru bir şekilde entegrasyonu, vergi ve finans fonksiyonlarının daha stratejik, verimli ve uyumlu hale gelmesini sağlayarak iş dünyasında yeni fırsatlar yaratabilir"

İSTANBUL - Ernst&Young (EY), 2024 Vergi ve Finans Operasyonları Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, araştırma, üretken yapay zeka (GenAI) teknolojisinin vergi ve finans işlevleri üzerindeki dönüştürücü etkilerini gözler önüne seriyor.

Küresel çapta birçok farklı sektörden 1600 vergi ve finans liderinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, işletmelerin GenAI'yı artık daha verimli, etkili ve stratejik bir araç olarak benimsemeye başladığını ortaya koyuyor.

Katılımcıların yüzde 87'si, GenAI entegrasyonunun vergi ve finans süreçlerinde önemli bir verimlilik artışı sağlayacağını belirtirken, bu oran önceki yıllara göre büyük bir artışı ifade ediyor. Araştırma, maliyet baskıları, yetenek zorlukları ve giderek karmaşıklaşan raporlama yükümlülükleriyle karşı karşıya olan vergi ve finans işlevlerinin, GenAI ile bu zorluklara çözüm bulabileceğini gösteriyor.

Buna göre, GenAI'ın sunduğu çözümler, işletmelerin uzun süredir karşı karşıya kaldığı maliyet, yetenek ve veri yönetimi sorunlarını hafifletmede kritik rol oynuyor. Özellikle bütçe kısıtlamalarının en büyük zorluk olarak ortaya çıkması, işletmelerin yeni teknolojilerle operasyonel modellerini yeniden değerlendirmeye yönelmesine neden oluyor.

Katılımcıların yüzde 54'ü, mevcut bütçe baskıları sebebiyle operasyonel modellerini yeniden yapılandırmayı düşündüklerini ve dış kaynak kullanımına dayalı çözümleri değerlendirdiklerini belirtiyor.

Katılımcıların yüzde 41'i, GenAI'ın yetenek açığını kapatmaya yardımcı olacağını, vergi ve finans fonksiyonlarının amaçlarına ulaşmalarını kolaylaştıracağını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 83'ü, BEPS 2.0 gibi vergi reformlarına uyum sağlamak için kaynak verilerinde önemli değişiklikler yapmaları gerektiğini ifade ediyor.

Vergi fonksiyonlarının, özellikle e-fatura gibi gerçek zamanlı dosyalama gerekliliklerine uyum sağlama konusunda da zorlandığı araştırma sonuçları arasında yer alıyor. Katılımcıların yüzde 34'ü, bu taleplerle başa çıkmak için veri sistemlerinde önemli değişiklikler yapmaları gerektiğini belirtiyor.

Vergi ve finans dünyasını yakından ilgilendiriyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Ersin Erdem, GenAI'ın, iş dünyasının geleceğini şekillendiren güçlü bir teknoloji olarak öne çıktığını belirterek, bunun vergi ve finans işlevlerinde yalnızca verimliliği artırmakla kalmadığını, aynı zamanda işletmelerin stratejik karar alma süreçlerini de desteklediğini aktardı.

Özellikle maliyet baskıları, yeni vergi reformları ve yetenek eksiklikleri gibi büyük zorluklarla karşılaşan şirketlerin GenAI'ı doğru bir stratejiyle uyguladıklarında, bu sorunlara etkin çözümler bulup operasyonel süreçlerinini iyileştirebileceğini kaydeden Erdem, "GenAI'ın etkileri henüz tam anlamıyla hissedilmese de bu teknolojinin finans alanını dönüştürmede potansiyelinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla, GenAI'ın doğru bir şekilde entegrasyonu, vergi ve finans fonksiyonlarının daha stratejik, verimli ve uyumlu hale gelmesini sağlayarak iş dünyasında yeni fırsatlar yaratabilir." ifadelerini kullandı.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Uluslararası Vergi Hizmetleri Lideri Ateş Konca da günümüzde vergi ve finans fonksiyonlarının karşılaştığı yeni raporlama gerekliliklerinin ortaya çıktığına dikkati çekerek, "Özellikle, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) Matrah Aşındırması ve Kar Aktarımı (BEPS) projesi kapsamındaki 'Sütun 1' ve 'Sütun 2' düzenlemeleri vergi ve finans dünyasını yakından ilgilendiriyor. Küresel Asgari Kurumlar Vergisi uygulamasını öngören 'Sütun 2' düzenlemesi, son dönemde uluslararası vergi gündemindeki en önemli gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkıyor." açıklamasını yaptı.

Bu noktada, şirketlerin küresel vergi reformlarına uyum sağlamak için doğru stratejileri uygulama konusunda zorlandığını vurgulayan Konca, "Şirketlerin, yeni reformlara uyum sağlamak için kaynak verilerinde bazı güncellemeler yapmaları ve gerçek zamanlı dosyalama taleplerini karşılamaları gerekiyor. Bu doğrultuda, teknolojinin faydalarından yararlanarak GenAI'ın vergi ve finans fonksiyonlarına entegre edilmesiyle, operasyonel süreçler daha hızlı, verimli ve uyumlu hale getirilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: ANADOLU AJANSI