EY, Avrupa İkinci Çeyrek Özel Sermayenin Durumu Raporu'nu yayımladı
EY Türkiye Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Musa Gezer:
- "Belirsizliklerle baş edebilmek ve başarılı çıkışlar sağlayabilmek için yatırımcıların erken, kapsamlı ve stratejik planlamaya her zamankinden daha fazla önem vermesi gerekiyor"
İSTANBUL - Ernst&Young (EY), Avrupa İkinci Çeyrek Özel Sermayenin Durumu Raporu'nu paylaştı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, raporda, belirsiz makroekonomik koşullara rağmen özel sermaye sektörünün toparlanma yolunda ilerlediği, özel sermaye şirketlerinin başarıya ulaşmak için stratejik hazırlığa daha fazla odaklanmaları gerektiği vurgulandı.
Aynı zamanda rapor, sektörün karşılaştığı zorlukları ele alırken, özel sermaye liderlerine stratejik hazırlık ve planlamanın, başarının anahtarı olduğunu hatırlatıyor. Özel sermaye şirketlerine, satış değerlemelerini en üst düzeye çıkarmak ve zorlu piyasa koşullarında başarılı bir çıkış gerçekleştirmek için stratejik rehberlik sağlıyor.
- Avrupa özel sermaye sektörü toparlanmaya başlıyor
Son 18 ay boyunca Avrupa özel sermaye sektörü dalgalı bir ekonomik iklimin içinde önemli belirsizliklerle karşı karşıya kaldı. Sektör, şu anda da zorluklar yaşarken toparlanma belirtilerinin de başladığı ifade ediliyor.
Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran 2022 den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürmesi, daha öngörülebilir bir yatırım ortamı sağlarken, rekor seviyelere ulaşan kullanılmayan sermayenin devreye girmesiyle 1,7 trilyon avro değerindeki yatırım fırsatlarının hızla değerlendirileceği öngörülüyor.
Bununla birlikte, 2024'ün ilk yarısında yalnızca 606 satın alma işlemi gerçekleştirilmesi, işlem akışını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birinin hala değerleme farkı olduğunu ortaya koyuyor. Satıcılar ve alıcılar arasındaki fiyat beklentilerinin yakınlaşmasına rağmen, piyasa belirsizlikleri bu farkın kapatılmasını zorlaştırıyor. Ancak, satıcıların değerleme beklentilerini değiştirmesiyle birlikte işlem aktivitesinde yüzde 10'luk kademeli bir artış bekleniyor.
- Erken planlama ve stratejik çıkışlar başarı getiriyor
Raporda, yatırımların başarıyla tamamlanmasında stratejik hazırlığın önemi vurgulanıyor ve yatırımın yapılması sürecine erken başlanmasının, detaylı iş planlarının hazırlanmasının kritik olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, değer yaratma planlarının somut kanıtlarla desteklenmesi gerektiği vurgulanırken, yatırımcıların portföy şirketlerinde sabit giderlerini daha verimli yöneterek karlılığı artırma, maliyet optimizasyonu ve dijital dönüşüm gibi stratejilere odaklanması gerektiği belirtiliyor.
Rapora göre, satıcılar genellikle iş planlarını yeterince detaylandırmıyor ve bu durum, süreçlerin uzamasına veya başarısız olmasına neden olabiliyor. Değer yaratma planlarının stratejik derinliğe sahip olması gerektiği ve her önlemin somut bir etkisinin plan içinde net bir şekilde gösterilmesi gerektiği belirtiliyor. Özellikle üst ve alt seviye önlemler arasında bir denge kurulmasının önemi vurgulanıyor.
Her adımda derinlemesine ve titiz bir hazırlık yapılması şart
Özel sermaye sektöründeki şirketlerin piyasa koşullarını daha iyi yönetebilmek için kapsamlı hazırlık yapmaları ve bu hazırlıkların somut başarı kanıtlarıyla desteklenmesi gerekiyor. İş ve değer yaratma planlarının, satış süreci başlamadan en az iki ila üç ay önce tamamlanmış olması gerekiyor ve bu süreçte operasyonel başarıların da gösterilmesi gerekiyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Musa Gezer, Avrupa özel sermaye sektörünün, son birkaç yıldır derin makroekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin etkisi altında kaldığını belirtti.
Gezer, "Bu belirsizliklerle baş edebilmek ve başarılı çıkışlar sağlayabilmek için yatırımcıların erken, kapsamlı ve stratejik planlamaya her zamankinden daha fazla önem vermesi gerekiyor. EY'ın Avrupa İkinci Çeyrek Özel Sermayenin Durumu Raporu, bu süreçte stratejik hazırlığın önemini net bir şekilde ortaya koyuyor. Değer yaratma planlarının detaylıca geliştirilmesi, somut başarı kanıtlarının ortaya konması ve iş modellerinin dayanıklılığının ispatlanması, bu zorlu piyasa koşullarında bile sürdürülebilir başarı elde etmek için kritik adımlar. Başarıya ulaşmak için yalnızca doğru zamanlama yeterli değil, her adımda derinlemesine ve titiz bir hazırlık yapılması şart."