Erzurum'da kurulan müzede tarım ekipmanlarının dönüşüm yolculuğu anlatılıyor
Bağışlanan 400'e yakın ekipmanla Atatürk Üniversitesinde açılan müzede, 1800'lü yıllardan bugüne ulaşan traktör çeşitleri, kağnılar, Anadolu sabanı, tahıl ekim makinası, taş değirmen ve rüzgar gülü gibi tarım aletleri bulunuyor - Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur:
- "Çevre köylerden, kırsaldan ellerinde bulunan aletleri bize bağışlamaları yönünde ricada bulunduk. Ben de köyümüzde bulunan dedem, babamdan kalma bazı alet ve ekipmanları buraya getirdim"

Erzurum - AYŞE NUR ERDOĞDU - Atatürk Üniversitesi'nde, Erzurum kırsalı ve çevre illerdeki köylerden toplanan tarım aletleriyle oluşturulan müzede tarım ekipmanlarının dönüşüm yolculuğu sergileniyor.
Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümünce tarım aletlerindeki değişimin ve kültürel ögelerin ele alındığı "Tarım Müzesi" oluşturuldu.
İlin kırsal kesimlerinden ve çevre kentlerin köylerinden toplanan 400'e yakın ekipmanla fakültede 600 metrekare alanda açılan müzede, tarım aletlerinin 1800'lü yıllardan bugüne dönüşümü anlatılıyor.
Müzede traktör çeşitleri, kağnılar, Anadolu sabanı, tahıl ekim makinası, namlu yapma tırmıkları, taş değirmen ve rüzgar gülü gibi tarım aletleri bulunuyor.
Kentin turizmine de katkı sağlaması beklenen müzenin, özellikle Ziraat Fakültesi öğrencileri için de eğitim alanı olması amaçlanıyor.
- "Kırsaldan ellerindeki aletleri bağışlamaları yönünde ricada bulunduk"
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, AA muhabirine, müzenin gelecek nesiller için önemli bir değer olduğunu söyledi.
Tarımın gelişim safhalarının müzede görsel olarak aktarıldığını ifade eden Çalmaşur, şöyle konuştu:
"Tarım ve çiftçilik ile hala uğraşan birisi olarak böyle bir yapının oluşturulup geçmişte kullanılan bu tarımsal aletlerin gelecek nesillere tanıtılması, aktarılması düşüncesi hep aklımdaydı. Önce bu mekanı oluşturduk, sonra düzenlendi. Çevre köylerden, kırsaldan ellerinde bulunan aletleri bize bağışlamaları yönünde ricada bulunduk. Ben de köyümüzde bulunan dedem, babamdan kalma bazı alet ve ekipmanları buraya getirdim."
Müzede yaklaşık 400 tarım malzemesi olduğunu anlatan Çalmaşur, "Tarihi geçmişine bakacak olursak 1800'lü yıllarda kullanılan aletlerden, hala günümüzde kullanılanlara kadar değişik konseptte alet ve ekipmanlarımız var." diye konuştu.
Prof. Dr. Çalmaşur, birkaç ay içinde dışarıdan da ziyaretçi kabul edeceklerini belirtti.

- Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Erzurum'un dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, PTT gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
- Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
- Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
- Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.