Enerji sektörünün "dinamik" girişimcileri ödüllendirildi
ANKARA - Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'nin (ÇEDAŞ) desteğiyle hayata geçirilen,"Dinamik Hızlandırma Programı'"nda finale kalan 9 proje arasında ilk 3'e giren projeler toplam 1,5 milyon liralık ödülün sahibi oldu.
ANKARA - Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'nin (ÇEDAŞ) desteğiyle hayata geçirilen,"Dinamik Hızlandırma Programı'"nda finale kalan 9 proje arasında ilk 3'e giren projeler toplam 1,5 milyon liralık ödülün sahibi oldu.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 3 bölgesindeki 7 ilde, 8,4 milyondan fazla aboneye elektrik dağıtım hizmeti sunan BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ ile Viveka İnkübasyon Merkezi'nin iş birliğiyle hayata geçirilen Dinamik Hızlandırma Programı'nın Demo Day etkinliği, 2 Ekim Çarşamba günü İstanbul'da gerçekleştirildi.
Elektrik dağıtım sektörü ve dağıtım teknolojileri konularında yenilikçi, teknolojik, ekonomik ve çevresel açıdan çözümler üreten akademisyen, öğrenci ve start-up'ların prototip seviyesindeki Ar-Ge projelerini hayata geçirmelerine destek olmayı amaçlayan "Dinamik Hızlandırma Programı" Demo Day etkinliğinde sahneye çıkan 9 proje arasından ilk 3'e giren projelere toplam 1 milyon 500 bin liralık nakdi ödül verildi.
Açıklamalarda görüşlerine yer verilen CK Enerji Genel Koordinatörü Utku Guruşçu, 3 dağıtım bölgesinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarına 600 milyon lira kaynak ayırdıklarını ifade ederek, "Hayata geçen ve yaygınlaşan Ar-Ge ürünlerimizin yanı sıra "Başka Dünya Yok" sloganıyla start verdiğimiz karbonsuzlaşma programımıza kadar birçok konuda enerji sektörünü dönüştürmeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
AEDAŞ Genel Müdürü İlkay Baydar, elektrik dağıtım sektörünün en kritik konularından birinin yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtım sistemlerine entegrasyonu olduğunu vurgulayarak, "Enerji sektöründeki dönüşüm açısından, net sıfır şeklinde ifade ettiğimiz karbonsuz enerjiye geçiş nasıl varılması gereken büyük bir kilometre taşı ise aynı şekilde dağıtım ve iletim sektörleri için yenilenebilir enerji sistemlerinin, özellikle güneş ve rüzgar gibi kaynakların, şebekelere entegrasyonu sırasında ortaya çıkan problemleri ve teknik zorlukları aşmak da, tüm dünyada bu sektörün en önemli "Ar-Ge - İnovasyon" konusu." ifadelerini kullandı.
Sektörün dönüşümünde Ar-Ge ve inovasyonun oynadığı önemli role işaret eden BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, "Bu alanlarda yapılan çalışmalar, enerji dünyasında büyük değişimlere öncülük etmekte ve bizi daha sürdürülebilir, daha verimli bir geleceğe taşımakta. Dijital dönüşüm ve akıllı şebekeler konusu, enerji sektöründeki operasyonları daha güvenli, verimli ve esnek hale getirmek için büyük öneme sahip. Bu kapsamda, dağıtım şirketleri olarak bizler de çeşitli Ar-Ge projeleri yürütüyoruz ve bu projelerin somut sonuçlarını almaya başladık. İnovatif çözümlerimiz hem sahadaki operasyonları hem de enerji arz güvenliğini güçlendirmeye odaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Projenin bir diğer destekçisi olan ÇEDAŞ'ın Genel Müdürü Mustafa Altun da, konuya ilişkin şunları kaydetti:
"Enerji sektöründeki gelişmeler, toplumun her kesimini etkiliyor. Bizler, enerjiye erişim sağlayan şirketler olarak, toplumumuzun ihtiyaçlarını karşılamakla sorumluyuz. Bu nedenle, girişimcilerimizin fikirlerine büyük önem veriyoruz. Onların yaratıcı çözümleri, sektördeki en büyük ihtiyaçlara cevap verebilir ve Türkiye'nin enerji dönüşümüne katkı sağlayabilir. Enerji dağıtım sektöründe hem regülasyonlar hem de müşteri beklentileri alanında önemli değişimler yaşanıyor. Bu değişimler; enerji verimliliğinden, talep tarafı katılımına ve toplayıcılık faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Artık sadece enerji arzını güvenli ve sürdürülebilir şekilde sağlamak yeterli değil, aynı zamanda tüketicilerin beklentilerine cevap verebilen ve enerji kullanımını optimize eden çözümler üretmemiz gerekiyor."