'Davamız büyük, yükümüz ağır, vazifemiz kutsaldır'
VAN - Van Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Emirşah Baştoğ, "Herkesin dil, ırk, renk, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrım gözetmeden kanun önünde eşit olduğunu hiçbir zaman gözardı etmeyeceğiz, kimseye imtiyaz tanımayacağız. Cübbelerimize cep diktirmeyeceğiz, düğme taktırmayacağız. Adaletin bayrağını en yükseklerde dalgalandırmak yegane amacımız olacaktır. Davamız büyük, yükümüz ağır vazifemiz kutsaldır" dedi.

Van: Van Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Emirşah Baştoğ, "Herkesin dil, ırk, renk, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrım gözetmeden kanun önünde eşit olduğunu hiçbir zaman gözardı etmeyeceğiz, kimseye imtiyaz tanımayacağız. Cübbelerimize cep diktirmeyeceğiz, düğme taktırmayacağız. Adaletin bayrağını en yükseklerde dalgalandırmak yegane amacımız olacaktır. Davamız büyük, yükümüz ağır vazifemiz kutsaldır" dedi.
Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen "adli tatil"in sona ermesiyle Van Adalet Sarayı'nda yeni adli yıl açılış programı düzenlendi.
Törende konuşan Van Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Baştoğ, Van Bölge Adliye Mahkemesinin bugünden itibaren faaliyete başladığını belirterek, bu nedenle yeni adli yılın kendileri için daha önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.
Bölge Adliye Mahkemesinin 4'ü ceza, 3'ü hukuk olmak üzere 7 daire halinde faaliyete başladığını aktaran Baştoğ, Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerindeki ilk derece mahkemelerinin verdiği kararların istinaf incelemesinin Van'da yapılacağını ifade etti.
- "Hukuk devleti ilkesi beka meselesi olarak görülmelidir"
Demokrasinin temel unsurlarından olan hukuk devletinin ancak güçlü bir yargı erkinin varlığıyla mümkün olduğunu vurgulayan Baştoğ, şunları kaydetti:
"Güçlü yargı ancak mahkemelerin tarafsızlıklarının, bağımsızlıklarının, hakimlerin anayasamızda da belirtilen teminatlarının yanı sıra ekonomik bağımsızlıklarının ve coğrafi teminatlarının tam olarak sağlanması, kıdem ve liyakati esas alan bir atama sisteminin hayata geçirilmesiyle mümkündür. Hukuk devleti ilkesinin tam olarak faaliyete geçirilmesi devlet için beka meselesi olarak görülmelidir. Herkesin dil, ırk, renk, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrım gözetmeden kanun önünde eşit olduğunu hiçbir zaman gözardı etmeyeceğiz. Kimseye imtiyaz tanımayacağız. Cübbelerimize cep diktirmeyeceğiz, düğme taktırmayacağız. Adaletin bayrağını en yükseklerde dalgalandırmak yegane amacımız olacaktır. Davamız büyük, yükümüz ağır vazifemiz kutsaldır."
- "Darbe girişiminde en ağır yük yargı teşkilatımıza düşmüştür"
Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez de Van ve ilçelerinde 194 hakim ve Cumhuriyet savcısının görev yaptığını belirtti.
15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra en ağır yara alan kurumların başında yargı teşkilatının geldiğini bildiren Dönmez, şöyle konuştu:
"Hain darbe girişiminin faillerinin tespit edilmesi, yakalanması ve suçluların cezalandırılması noktasında da en ağır yük yine yargı teşkilatlarımıza düşmüştür. Yargı teşkilatlarımız bu noktada mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmalarına devam etmektedir. Bu anlamda açılan kamu davalarının büyük çoğunluğu karara bağlanmıştır. Özellikle terör soruşturmalarının ve yargılamalarının sonuçlanmasında yüksek başarı seviyesine ulaşmamızda en büyük emek sahibi olan Cumhuriyet savcılarımıza, yargılama makamı olan mahkeme başkanlarımıza, hakimlerimize ve suçluların yakalanmasında ve delillerin toplanmasında 24 saat süreyle çalışan emniyet ve jandarma görevlilerimize teşekkür ediyorum."
Van Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dede ve Van 1. İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Kuyrukçu'nun da konuşma yaptığı tören, kokteylle sona erdi.
Törene, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Erhan Çavuşoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, hakimler ve savcılar katıldı.(AA)