İçeriğe geç

Çıldır

Çıldır

Çıldır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Ardahan ilinin bir ilçesidir. İlçenin yüzölçümü 1082 km2'dir ve rakımı ise 1950 metredir. Posta kodu 75400'dür ve İl alan kodu 478 , İl plaka kodu ise 75'tir. Çıldır, Ardahan iline 43 kilometre mesafede yer almaktadır.

Çıldır haber ve gelişmelerinin bulunduğu sitemizde ilçenin komşuları şu şekildedir: Çıldır ilçesi Ardahan İlinin güneydoğusunda yüksek yaylalar üzerine kurulmuştur. Gürcistan ile 66 km, Ermenistan ile 15 km sınır uzunluğunda sınıra sahip olup, doğuda en uzun sınır hattı ile çevrilidir. Kuzeyinde Posof, Kuzey Batısında Hanak, Batısında Ardahan, Doğusunda Gürcistan, Güney Doğusunda Ermenistan ve Güneyinde Arpaçay ile çevrilidir.

Arazi Yapısı: İlçenin merkezi ortalama 1950 m. yükseklikte düz bir alana kurulmuş, köyleri ise kısmen düz ve kısmen de engebeli bir arazi üzerine yerleşmiştir. İlçenin toplam yüzölçümü 1163 km2 dir. Bunun 1016 km2' lik kısmı kara, geri kalan kısmı ise göllerle oluşmaktadır. Bu göllerden Çıldır Gölü 120 km2, Aktaş Gölü ise 27 km2 alana sahiptir. Bölgenin en yüksek dağı Keldağ ve Gökdağ dır, her iki dağın yüksekliği' de 3000 m. dir. İlçeye ait 2 adet akarsu bulunmaktadır, bunlar Kura ve Karasu isimleriyle bilinmektedir.

Çıldır'ın tarımsal alanı; 121 bin dekar, Çayır-Mera 330 bin dekar, Ormanlık alanı 13 bin dekar, elverişsiz alan 121 bin dekar olup; Tarımsal alanlarda üretimin dağılımı ise 121.737 bin dekarla tahıllar ilk sırayı almaktadır. Yem bitkileri 37.806 dekar, Patates yıldan yıla azalmış olup 400 dekara inmiştir. Nadas alanı 11.397 dekardır. İlçemize bağlı 7 köyün mikro klima özelliği taşıması nedeniyle meyvecilik yapılmaktadır. Bu meyvelerden armut, ayva, elma, erik, kiraz, vişne, zerdali, dut ve ceviz yetişmektedir.

İklimi: Kışları çok sert ve soğuk, yazları ise ılık ve yağışlı geçen bir kara iklimine sahiptir. En soğuk ayın sıcaklık ortalaması -40 derecedir. En sıcak ayın sıcaklık ortalaması ise +25 derecedir.

İdari Yapı: Çıldır İlçesi 25 Şubat 1921 yılında düşman işgalinden kurtarılarak Türk topraklarına katılmış olup, Kars İline bağlı İlçe statüsünü almıştır. Daha sonra Ardahan'ın İl olması Ardahan'a bağlanmıştır. İlçenin Merkez Belediyesi ve Aşıkşenlik Belediyesi olmak üzere 2 adet belediyesi, 35 köyü vardır.

Turizm; İlçe, Turizm açısından önemli potansiyele sahip olup, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek gezip görmeye değen tarihi eserleri bulunmaktadır. İlçede 2 km mesafede bulunan Şeytan Kalesi, İlçenin Övündü köyü yakınlarında bulunan 7 katlı mağaralar ve bu mağaralara 600 m uzaklıkta bulunan Gürcistan sınırı bitişiğindeki Kurt Kalesi, Çıldır Gölü içerisinde bulunan Kuş Adası, Akçakale köyü içerisinde bulunan Alpaslan Adası ve adanın içerisinde bulunun yer altı mağaraları ile kiliseler bulunmaktadır.

Çıldır'dan Son Haberler