Bilim İnsanlarının Ortak Özellikleri Nelerdir?

Bilim insanları bir sürü konu hakkında araştırma yaparlar. Gezegenleri, yıldızları, gök cisimlerini de incelerler. Dünya'ya ne zaman meteor çarpabileceğini ve nereye çarpabileceğini araştırılar. Bilim insanlarının birçok ortak özellikleri vardır. Sabırlılardır. Denemekten vazgeçmezler. Meraklı, hoşgörülü, çaba gösteren, şüpheci, akıllı ve karalıdır. Maddeler halinde bilim insanlarının ortak özellikleri şunlardır;

1) İyi Bir Gözlemcidir

  • Çevresini sürekli gözlemler. Her şey gözlemlemek ile başlar. Soruların kaynağı da, çözümlerin kaynağı da bu gözlemlerin sonucudur.
  • Baktığınız objeyi veya olayı tek tek parçalara ayırıp bütün ayrıntıları görebilmek ve sonra bu parçaları yeniden birleştirip bütün olarak algılamak, gözlem yapabilmenin sırrıdır.

2) Meraklı ve Araştırmacıdır

  • Bilim adamı meraklıdır. Merak bilim insanlarının ortak özellikleri arasında yer alır. Etrafını gözlemlerken aklına binbir çeşit soru takılır. Neden böyle, nasıl böyle oluyor? Evrende cevabını bilmediğimiz o kadar çok şey var ki. Bilim insanı bu merakı doğrultusunda araştırma yapar. Çok okur. Öğrenmek için hiçbir fırsatı kaçırmaz. Soru sormaktan çekinmez.
  • Bugün dünya bu konuma geldiyse, bilinmelidir ki, bu merak ile ortaya çıkan sorgulama ve bu yönde yapılan araştırmaların bir sonucudur.
  • Bilgi bir bilim adamının anahtarıdır. Sizin merakınızı çeken nedir? Neyi en çok merak ediyorsunuz? Merakınızın peşinden gidin.

3) Deney Yapar

  • Her zaman teorik bilgi tatmin etmez ya da yeterli gelmez. Deneyip görmek, işleyişi anlamak çoğu zaman daha iyi bir öğretmendir. Deney bilim insanlarının ortak özellikleri arasındadır. Bu yüzden merak ettikleri bir konuda veya bir gerçeği göstermek, kanıtlamak için deney yaparlar.

4) Not Tutar

  • Bir bilim adamı çalışmalarını kayıt altına alır. Hafızasına güvenmez. (Elbette güvenir ama işini sağlama alır.) Not almak bilim insanlarının ortak özellikleri içindedir. Araştırmalarından notlar çıkarır kendisine, deneylerde elde ettiği sonuçları hangi durumlarda neler olduğunu her zaman not eder.

5) Sabırlıdır, Kararlıdır

  • Araştırmaları sonucu her zaman yeterli bilgiye edinemeyebilir. Deneyler yapar. Deneyler sonucu bir sonuç alamayabilir ama yılmaz, tekrar tekrar dener. Değişkenleri değiştirip tekrar deneyler yapar. Ama pes etmez, çalışmalarını sonuca ulaşıncaya kadar sürdürür.
  • Başarmak istiyorsanız sorunlardan kaçmamalısınız. Sonuca, bilgiye ulaşmak her zaman çok kolay bir iş değiştir. Bazen uzun yıllar bile sürebilir bu işlem. Genelde biz her zaman pozitif bir sonuç bekleriz ama unutmayın ki olumsuz da bir sonuçtur.
  • Belirlediğiniz yolun sonuna ulaşacak kadar sabırlı mısınız? Posta pullarının gideceği yere varasıya kadar mektuba yapışıp kalmasından ötürü çok değerli olduğu söylenir. Posta pulu gibi olun ve başladığınız işi bitirin.

6) Gelişmeleri Takip Eder, Günceldir

  • Sadece ülkemiz de değil, dünyanın her yerinde sizin çalışma alanınız ile ilgili çalışmalar yapan mutlaka birileri vardır. Sadece kendi alanınız ile ilgili olmasına gerek yok. Başka birisinin bir çalışması da size ilham kaynağı olabilir. Bilim her gün hızla gelişen bir alan ve takip etmezseniz geride kalırsınız. Sizin bulduğunuz bir sonucu belki bir başkası çoktan bulup yayınlamıştır...

7) Hayalperest Ve Yaratıcı Bir Zekâya Sahiptir

  • Yaratıcı bir zeka tüm bilim insanlarının ortak özellikleri arasında bulunmaktadır.
  • Bilim adamı geniş bir hayal ve yorumlama gücüne sahiptir. Hayal gücünüz geleceği belirler. Eskiden uçmak insanlar için bir hayalden ibaretti ama hep birilerinin hayali idi. Sonra birileri araştırdı, deneyler yaptı ve başardı. Artık uçaklar aracılığı ile insanlar istedikleri yere uçabiliyor. Hatta uzaya bile çıkabiliyorlar.
  • Bilginizi hayal gücünüzle birleştirdiğiniz takdirde gerçek başarıya ulaşabilirsiniz. Küçükken sık sık duyduğunuz "icat çıkarma!" lafının etkisinde kalmışsanız bile bir an önce kurtulun, icat çıkarın.

8) Tarafsız Ve Objektiftir

  • Bilim adamı her zaman objektif davranır. Kişisel çıkar ve isteklerinden ziyade bilginin peşinden gider. Önyargıları, kişisel duygu ve düşünceleri ile işini ayırt etmeyi bilir.
  • Aynı zaman da eleştiri yapar ve eleştiriye de açıktır. Eleştirileri değerlendirerek moralini bozmak yerine çalışmalarını daha iyi hale getirmeye çalışır.

9) Kendine Güveni Tamdır

  • Bilim adamı kendi alanında bilgi sahibidir. Bilginin sonsuz bir kavram olduğunu ve bugün doğru olan bir bilginin yarın yanlış bir bilgi haline dönebileceğini bilir. Hata yapmaktan korkmaz.
  • Hiç hata yapmamış bir insan yeni bir şey denememiş demektir.

10) Güzel Ahlak Sahibidir

  • Bilim iyi veya kötü değildir. Ancak her ikisi için de kullanılabilir. Bilim adamının amacı insanlığa faydalı olmaktır. Bilgi ve buluşlarını kötü amaçlar için kullanmaz.