Ay Neden kırmızı Gözükür
Ay Neden kırmızı Gözükür
Öncelikle şayet bir Ay tutulması seyretmediyseniz 3 Mart gecesi uyanık olun. İbadetlerine düşkün olanlar ise önce bir hüsüf – küsüf namazı kılsınlar. (Bu namaz Ay tutulduğu için kılınmıyor. Ay ve Güneş tutulmaları sadece hüsüf ve kusuf namazlarının vakitleridir) Daha sonra sıkıca giyinip balkondan ya da dışarıda uygun bir yerde Ayın nasıl kırmızılaştığını seyredin. Tutulma 23.30 da başlayacak ve 03.12’ye kadar devam edecek. Ama tam tutulma 00.44 ile 01.58 arasında gerçekleşecek.
Şimdi Gelelim Sorularımıza
Güneş tutulduğu zaman Güneşin önü tamamen kapanıyor ve görünmüyor peki Ay tutulduğu halde niçin galen görünüyor Dünya Aydan büyük ve Ay tamamen Dünyanın gölgesine giriyor fakat nasıl oluyor halen Ayı gözlemleyebiliyoruz? Tutulma esnasında Ay niçin kırmızı gözüküyor? Sorular güzel! Ya cevaplar!
Ay tutulması esnasında Ay Dünyanın gölge konisi içerisine tamamen girer ve bu gölge içerisinde hareket ettiği sürece tutulur. Dünya tarafından engellenen Güneş ışınları Aya ulaşmaz. Fakat Dünyanın atmosferine girip kırılan ışınlar Ayın yüzeyine ulaşır.
Dünya atmosferinde güneş ışıklarının çoğu saçılıp havaya mavimsi bir renk veririler. Ancak, kırmızı renk saçılmadan atmosferi boylu boyunca geçer ve Aya ulaşır. İşte Ayın kırmızı görünmesini sağlayan bu ışınlardır. Akşam güneş batarken de Güneşi kırmızı görürüz. Çünkü o esnada da atmosferin uzun bir kısmında yol alan ışılardan diğer renkler saçılır sadece kırmızı renk bizlere ulaşır. Ay tutulması esnasında Aydaki bir astronot Dünyaya bakarsa Dünyanın etrafında harika kırmızı bir çember görür.