Eğitim Zeka Nedir Eğitim Nedir
Eğitim Zeka Nedir Eğitim Nedir
Eğitim öğretim ve zekâ ilişkisi nedir Aralarında nasıl bir ilişki vardır? Zekânın eğitim öğretimdeki başarıdaki payı nedir?
Belki başarı ve başarısızlıklar sonucundaki değerlendirmelerde en çok beklide en öncelikli pay zekâya verilmektedir.
Eğer başarıdan özellikle de büyük başarılardan söz ediyorsak burada zekânın payının inkar edilmesi tabii ki mümkün değildir. Başarılı bir insan hakkında şöyle bir tarif yapsak sanırım yanlış yapmamış oluruz; Kabiliyetleri doğrultusunda bir alanda çalışmış yeterli eğitim almış veya kendini alanında yetiştirmiş zeki bir insan.
Başarısızlık durumunda ise bazılarının yaptığı gibi hemen değerlendirmeleri zekâ üzerinden yapmak sık yapılan büyük bir hatadır. Özellikle bu hata eğitimciler tarafından yapılıyorsa telafisi de çok zordur. Düşünün Einstein fizikçi değil de müzisyen olsaydı Picasso futbolcu Necip Fazıl ressam Pele de matematikçi olmaya kalksaydı ne kadar başarılı olabilirlerdi? Biz bunları şu anki tanıdığımız gibi tanıyıp başarılarını takdir edebilir miydik acaba? Bu saydığımız ve alanlarında başarılı olmuş insanlar klasik eğitim sistemi içinde problem olmuş zaman zaman okullarını terk ederek kendilerini eğitimden korumuşlardır!
Yani insanları makine gibi tekdüze değerlendiren klasik eğitimden Mesela Bill Gates üniversite eğitimini yarım bırakmıştır. Yanlış yönlendirmeler bazıları için eğitimin sonu olabiliyor. Yoksa başarı için eğitim şarttır.
Eğitim anne karnında başlar.0-5 yaş arasında ise çocuk teyp kaseti gibidir.Etrafında ne duyuyorsa kaydeder.
Bu arada maddi ihtiyaçlarının yanında gerekli sevgi ve saygıya da ihtiyacı vardır.İlk eğitimlerini evde alır.Yani anne babaya çok iş düşer.İlkokul çok önemlidirçocuk okulu ve öğretmeni sevmelidir.
Ve ilkokul sonrası alan seçimi acaba elimizde bir Mozart varda biz onu doktor mu yapmaya çalışıyoruz Eğer eğitimde bir başarısızlık mevcut ise hemen zekada problem aramak yerine diğer etkenlere bakalım.Acaba maddi ve biyolojik bir problem mi varsosyal hayatında mı bir sıkıntı vardoğru bir yöntem mi takip ediyoruzseçilen alan kabiliyetler doğrultusunda mıgerekli güven ve motivasyon sağlanmış mı Biz eğitimciler için bu çocuğun kafa almıyor zaten ifadesi çok ucuz bir ifade olsa gerek. Ebeveynler için ise aslında benim çocuğum çok zekî de basit bir mazeret.
Bana göre herkes kabiliyetleri doğrultusunda gerekli şartlar sağlanarak alanında başarılı birer birey haline gelebilir. Başarısızlık demek bu aşamaların birinde veya bir kaçında hata var demektir. Ama dahileri de bu konuda bir kenara ayırmak gerekir. Onları belki de Allah'ın istifademize sunduğu birer lütuf olarak düşünmek doğru olabilir