Dünya Da Sıcaklığın Dağılışı
Dünya Da Sıcaklığın Dağılışı
Sıcaklığın yeryüzündeki coğrafi dağılışını ve bu dağılışın nedenlerini yıllık ortalama izoterm haritaları yardımıyla incelemek mümkündür. Aylık ortalama izoterm haritaları ise sıcaklığın aylar arasındaki değişimi hakkında bilgi verir. Dünya Ocak Ayı Sıcaklık Dağılışı
Kuzey Yarım Küre'de Ocak Ayı Sıcaklık Dağılışı Ocak ayı kış mevsimine rastlar. En düşük sıcaklıklar Kuzeydoğu Sibirya ve Kanada'da görülür. Buralardaki sıcaklık değerleri yıl boyunca -20°C'nin altındadır. Yüksek sıcaklıklar Ekvator ile Yengeç Dönencesi arasında denizler üzerinde görülür. İzoterm eğrileri karalar üzerinde güneye denizler üzerinde kuzeye doğru sapma gösterir. Bu durum karaların denizlerden daha soğuk olduğunun kanıtıdır.
Güney Yarım Küre'de Ocak Ayı Sıcaklık Dağılışı Ocak ayı yaz mevsimine rastlar. En soğuk yer Güney Kutbu'dur. En yüksek sıcaklıklar Güney Afrika'da Kalahari Çölü'nde Güney Amerika'da Patagonya Çölü'nde ve Kuzey Avustralya'da görülür. İzoterm eğrileri karalar üzerinde güneye denizler üzerinde kuzeye doğru sapma gösterir. 50 – 60° güney enlemleri arasında karaların az yer kaplaması nedeniyle izotermler oldukça düzgün uzanır.
Sonuçlar
Kuzey Yarım Küre'de izotermlerin gidişi enlemlere uyum sağlamaz. Çünkü bu yarım kürede karalar geniş yer kaplar. Güney Yarım Küre'de izotermlerin gidişi daha düzenlidir. Çünkü bu yarım kürede karalar daha az yer kaplar. Her iki yarım kürede okyanus akıntıları izotermlerin enlemlerden sapmasına neden olur. Dünya Temmuz Ayı Sıcaklık Dağılışı
Kuzey Yarım Küre'de Temmuz Ayı Sıcaklık Dağılışı Temmuz ayı yaz mevsimine rastlar.
Sıcaklık değerleri yüksektir. Çünkü karalar bu yarım kürede geniş yer kaplar. En sıcak yerler 15. ve 40. paraleller arasındaki karalar üzerindedir. İzoterm eğrileri karalar üzerinde kuzeye denizler üzerinde güneye doğru sapma gösterir. 0°C izoterm eğrisi Grönland'ın kuzeyi ve kutup çevresinden geçer. Güney Yarım Küre'de Temmuz Ayı Sıcaklık Dağılışı Temmuz ayı kış mevsimine rastlar. Antarktika Kıtası -10°C izoterm eğrisi ile çevrelenmiştir. 50° - 60° enlemleri arasından geçen 0°C izoterm eğrisi oldukça düzgün uzanışlıdır. İzoterm eğrileri karalar üzerinde Ekvator'a denizler üzerinde güneye doğru sapma gösterir.
Sonuçlar
Kuzey Yarım Küre'de izotermlerin gidişi enlemlere uyum sağlamaz. Çünkü bu yarım kürede karalar geniş yer kaplar. Güney Yarım Küre'de izotermlerin gidişi daha düzenlidir. Çünkü bu yarım kürede karalar daha az yer kaplar. Okyanus akıntıları izotermlerin enlemlerden sapmasına neden olur. Dünya Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı
Sıcaklık Ekvator'dan kutuplara doğru azalır. En düşük sıcaklıklar kutup bölgelerindeki karalar üzerindedir. Alçak enlemlerde karalar denizlerden yüksek enlemlerde denizler karalardan daha sıcaktır. 0° - 45° Kuzey enlemleri arasında sıcaklık değerleri karaların geniş yer kaplaması nedeniyle Güney Yarım Küre'ye göre yüksektir. 45° Güney enleminden sonra Güney Yarım Küre Kuzey Yarım Küre'den daha sıcaktır. Termik ekvator Avustralya çevresi dışında Güney Yarım Küre'ye inmez. Çünkü bu yarım kürede soğuk su akıntıları daha etkilidir.
Kuzey Yarım Küre'de ılıman kuşak okyanuslarının doğu kıyıları batı kıyılarından daha sıcaktır. Dünya Yıllık Sıcaklık Farkı En düşük sıcaklık farkı enlemin etkisine bağlı olarak Ekvator çevresinde görülür. En yüksek sıcaklık farkı 65°C ile Sibirya'da görülür. Kanada'nın kuzeyinde ise 45°C'ye ulaşan sıcaklık farkına rastlanır.
Aynı enlemlerde bulunmalarına karşı Sibirya'da yıllık sıcaklık farkı Kanada' dakinden daha yüksektir. Çünkü Sibirya'da karasallığın etkisi daha belirgindir. Ilıman kuşak okyanusların batı kıyılarında sıcaklık farkları soğuk su akıntılarının etkisiyle daha yüksektir.
Uyarı
En sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkına yıllık sıcaklık farkı denir. Bu farklar dönenceler çevresinde karasal bölgelerde en fazladır. Ekvator çevresinde ve denizel etkilere açık yerlerde ise sıcaklık farkları azalır