Mersin'in Coğrafi Yapısı Ve Coğrafi Konumu
Mersin'in Coğrafi Yapısı Ve Coğrafi Konumu
Mersin İli doğusunda Adana batısında Antalya kuzeyinde Konya Karaman Niğde İlleri ile Güneyinde Akdeniz ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 15853 km2 olup topraklarının %49.5’i ormanlıktır. İlin Akdeniz kıyısında 321 km’lik kıyı şeridi bulunmaktadır. İlin kuzeyi orta Toros Dağlarıyla çevrilidir Bolkar Dağı Medetsiz Tepesi İlin en yüksek tepesini oluşturmaktadır. Tarsus ve Mersin’in bir kısmı Çukurova’nın devamı niteliğinde olup ilin en geniş düzlükleridir. Batıya doğru Silifke ve Anamur dışında ovalar daralmaktadır.
İlin başlıca akarsuları Berdan Efrenk Göksu Anamur Lamas ırmak ve çaylarıdır. İlin kıyı kesiminde tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Sahilden iç kesimlere yükseldikçe iklim karasal iklime dönüşmektedir.Torosların eteklerine kadar uzanan kıyı kesimlerinde tabii bitki örtüsü makidir. Toroslar ise zengin ormanlar ile kaplıdır. Ormanları çam ladin köknar gibi ağaç türleri oluşturur.
İlin doğusunda Gülek Boğazı batısında Sertavul geçidi ili Orta Anadolu’ya bağlayan iki önemli ve tabii geçittir.Alp sistemi içindeki Toros daglari içel'de genis bir payanda duvari gibi Akdeniz kiyilarindan yükselerek Anadolu platosuna destek verir. Üstte Göksu Deltasi.