ığdırın Bitki Örtüsü
ığdır Bitki Örtüsü
Bölgede genel olarak depresyon alanı çevresinde yarı kurak iklim şartları yüksek kesimlerde ise yarı nemli soğuk iklim şartları hüküm sürer. Bu özelliklere bağlı olarak ağaç yetiştirme sınırının altın da bulunan ve yarı kurak iklim şartlarının görüldüğü depresyon alanına step vejetasyonu yüksek kesimlerde dağ stepi ve Alpin vejetasyonu mevcuttur. Bölge iktisadi anlamda orman zenginliğinden büyük ölçüde yoksundur.
Ovanın tuzlualkali topraklarında genellikle tuzcul bitkiler görülür. Bu vejetasyon daha çok Doğu Iğdır ve Dil ovalarında yaygın dır. Söz konusu bu yörelerdeki çorak arazilerde genellikle kazayağı familyasına ait bitki türlerine rastlanır. Özellikle taban suyunun yüksek olduğu alanlarda ve bataklıklarda sazlık ve kamışlıklara rastlanır Aras nehri kıyısında elverişli bir yerleşme ortamı bulan söğüt ve yabani iğde ağaçları su taşkınlarının etkilerinin azaltılmasında yardımcı olurlar.
Büyük ve Küçük Ağrı Dağları nın kuzey ve kuzeydoğu eteklerin de Aralık ilçesi dolaylarında kumcul bitkiler yaygın olarak görülür Büyük Ağrı Dağının kuzey kesimlerinde geniş yer kaplayan ve yer yer alüvyonlar üzerine kadar akmış bulunan genç bazalt örtüsü üzerinde çok fakir bir bitki örtüsü nün varlığı dikkati çeker. Yine adı geçen dağların kuzey yamaçların da huş ve titrek ağaçcıklarına rastlanır.
Iğdır Ovası prehistorik (tarih öncesi) çağlardan bu yana önemli bir yerleşim merkezi olduğundan kültürel faaliyetler doğal vejetasyonu önemli ölçüde değiştirmiş ve ovanın geniş bir bölümü tarım alanı haline gelmiştir. Ovanın sulana bilen kısımlarında genellikle endüstri bitkileri ve meyvecilik faaliyetleri ön plandadır