Kaz Dağı
Kaz Dağı
İnsanı büyüleyen doğal güzellikleriyle birçok efsaneye ve mite konu olan Türkiye'nin cennet köşesi Kazdağı (Kazdagi ida) Çanakkale iline yaklaşık 90 Km mesafede olup Balıkesir ili Edremit ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. 1774 m yüksekliğindeki Kazdağı (Kazdagi ida) Edremit Körfezi'nin üstünde oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Antik çağlarda ida dağı olarak anılan Kazdağı (Kazdagi) Ege Bölgesi'yle Marmara Bölgesi'ni biribirinden ayıran Biga Yarımadası'nın en yüksek dağıdır. Kazdağı (Kazdagi ida); akarsular bitki örtüsü (flora) ve havan varlığı (fauna) açısından Türkiyen'nin en zengin bölgelerinden biridir. Kazdağı (Kazdagi ida) üzerindeki kuzey – güney istikametinde uzanan derin vadi ve kanyonlar bu zenginliğin en önemli kaynaklarındandır. Kazdağı'nı (Kazdagi) saran ormanlar tüm bölge için muazzam bir oksijen kaynağıdır.
Kazdağı'ndaki (Kazdagi ida) ormanlar sahilden kızılçamlarla başlayıp 800 M. yükseklikte karaçamlara daha sonra karaçam – meşe karışımı bir örtüye bürünürler. Daha yüksek kesimler Dünya'da yalnız Kazdağı'nda (Kazdagi) yetişen Kazdağı Göknarı veya Troya (Troia Truva) Çamı diye de adlandırılan ağaçlarla örtülüdür. Kazdağı (Kazdagi ida) Göknarı 1988' de çıkarılan bir yasa dahilinde koruma altındadır. Aynı zamanda Kazdağı (Kazdagi) ender görülen bitki çeşitleri ve şifalı otlar açısından da oldukça zengindir. Kazdağı'nın Edremit Körfezine bakan tarafındaki yaklaşık 25 Km2 lik alan 1993 yılında çıkan yasa dahilinde Milli Park Alanı olarak ilan edilmiş ve özel koruma altına alınmıştır.
Kazdağı (Kazdagi) sahip olduğu zengin su kaynaklarıyla etrafındaki bölgeleri besler onlara bereket dağıtır. Homeros Efsanevi Truva Savaşı'nı konu alan Ilyada destanında Kazdağı'nı ‘büyük pınarlı Ida' olarak tanımlar. Bunun en büyük göstergesi Kazdağı (Kazdagi) Milli Parkı içersinde dokuz tane güçlü dere yatağının bulunmasıdır. Kazdağı'ndaki bu derelerde oluşan büvet adı verilen havuzcuklar yazın sıcak dönemlerinde serinlemek için bire birdir.
Kazdağı Milli Parkı içersinde ve civarında rehber eşliğinde gezilmesi gereken yerlerden bazıları; Şahindere Kanyonu Mıhlı Çayı Vadisi Kalkım Hanlar Mevkii Ayı Deresi Tozlu Yaylası Sutüven Şelalesi Manastır Çayı Sarıkız Efsanesinin geçtiği belirtilen Sarıkız Zirvesi Adatepe Köyü yakınlarındaki Zeus Altarı Ayazma Mesire Yeri olarak sayılabilir.
Kazdağı Etekleri'ndeki Şahinderesi Kanyonu macera arayanlar için enfes güzel parkurlardan biridir. 27 Km uzunluğundaki Kanyonun yüksekliği 600 M.'yi bulur. Parkurda su ve kuş sesleri arasında Dereçatı Mevkii'inde yüzebilir biraz ilerde nanelerin arasından akan Naneli Pınar'a ulaşabilirsiniz. Rehbersiz gitmenin tehlikeli ve zor olabileceği kanyon'a giriş Orman İşletmesi Müdürlüğün'den izinle yapılabilir.
Kazdağı (Kazdagi ida) yakınlarında gezilebilecek yerlerden bir tanesi de Alibey KUDAR'ın kurduğu Akçay'a 5 Km mesafede olan Tahtakuşlar Köyü'ndeki Türkiye'nin ilk Özel Etnografya Galeri'sidir.
Kazdaği (Kazdagi ida) birçok önemli edebiyat eserine efsanelere ve mitlere konu olmuş bir bölgedir. Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Halikarnas Balıkçısı'nın bazı eserlerinde Kazdağı (Kazdagi İda Dağı) ismi birçok sefer bahsedilir. Kazdağı (Kazdagi İda Dağı) isminin nasıl ortaya çıktığı; bir iftira sonucunda kazlarla beraber İda Dağı'nda bırakılan dünyalar güzeli Sarı Kız ile Babası arasında geçen efsanevi hikayede anlatılır. Dünya Edebiyatı'na damgasını vurmuş Homeros'un ilyada Destanı'ndaki efsanevi Truva Savaşı'ında Kazdağı'nın (Kazdagi ida) yeri aşağıdaki gibi bahsedilmektedir:
Olympos Dağı'ndaki Kral Peleus ile Deniz perisi Thetis'in evlenme merasimine davet edilmeyen nifak tanrıçası Eris intikam almak için düğün gecesi yemek yenilen masaya ‘en güzele' diye yazan altın bir elmayı bırakıverir. Bunun üzerine çıkan huzursuzluk sonucunda Tanrıların Tanrısı Zeus seçimin Afrodit Hera ve Athena arasında yapılmasına karar verir. Bu huzusuzluğu Olympos'tan ve Tanrılar'dan uzaklaştırmak isteyen Zeus ‘Gidin' diye gürler ve ‘Irmakları bol İda dağına orada Paris adında Troya'lı bir prens yaşamaktadır. Bu işlerden en iyi anlayan odur' der. Böylelikle efsaneye göre tarihteki ilk güzellik yarışması Kazdağı'nda (Kazdagi ida) gerçekleştirilir.
Kazdağı'nda (Kazdagi ida) yaşayan Truva Kralı Priamos'un oğlu Paris'in hakem olduğu yarışmada; Hera Athena ve Afrodit en güzel seçilebilmek için Paris'e teklif ettikleri hediyelerle tarihteki ilk rüşvet olayına da vesile olmuşlardır. Dünya'nın en güzel kadını ‘Helen' nin aşkını teklif eden Afrodit yarışmayı kazanmış ama Paris ve Truva Şehri bu duruma sinirlenen Hera ve Athena'nın lanetini üzerine almıştır. Efsaneye göre Olympos'taki tanrılar Truva Savaşı'nı Kazdağı'ndan (Kazdagi ida) izlemişlerdir. Mitolojiye göre Zeus Kazdağı'nda (Kazdagi ida) doğmuştur.
Çanakkale'den Kazdağı Ayazma Mesire yerine gitmek için; Çanakkale - İzmir karayolu üzerinde 50 Km sonra varacağınız Ezine İlçesi'nde Bayramiç yol ayrımını takip ediniz. 30 Km sonra karşınıza çıkacak Bayramiç İlçesi'nden itibaren yaklaşık 20 Km'lik müthiş keyifli bir doğa yolculuğu sonrasında Kazdağı Milli Parkı Ayazma Mesire Yerine ulaşılır. Alternatif istikamet olarak; Biga Çan Yenice Kalkım yolunu da izleyebilirsiniz.