Dünya Ve Çocuk Günü
Dünya Ve Çocuk Günü
Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü olarak kutlarız Dünyada bütün milletler kendi çocuklarının iyi yetişmesi için gayret ederler. Çocuklar için öteden beri bütün fedakarlıklar yapılagelmiştir Kırk ülkenin katılımı ile ilk defa 1923 yılında çocuklar ile ilgili çalışmalar başlamıştır İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen bu temsilciler. Uluslar Arası Çocukları Koruma Birliği’ni oluşturdular Bu kuruluşun adı Birleşmiş Milletler Teşkilatı kurulduktan sonraki yıllarda UNICEF olarak değiştirildi UNICEF Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’dur. Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Dünya Çocuk Günü olarak kabulü 1954 yılında olmuştur. Bugün , bütün dünyada aynı zamanda kutlanır BM Teşkilatına üye bütün ülkelerde ilgili gazete, radyo ve televizyonlar ile eğitim kurumlarında günün önemi ve amacı anlatılır.
Her millet kendi çocuğuna geleceği olarak bakar. Çocuk çiçektir. Sevildikçe mutlu olur. Onların beslenme barınma ve eğitimi her toplum için çok önemlidir. Her çocuğun eğitimi sınırları içerisinde yaşadığı devlet tarafından sağlanır. Maddi gücü zayıf ailelerin çocukları ,devlet imkanı ile yatılı okullarda okutulurlar. Ülkemizde bu çalışmalar kalıcı ve sürekli yapılmaktadır. Çocuk hastaneleri ,çocuk ıslah evleri Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve yetiştirme yurtları bunlara örnek gösterebilir.
Verilen bu hizmetler devler denetiminde yapılır. Özel ilgisi olan kişiler bu yurt ve ıslah evlerinde bulunan çocuklara yardımda bulunurlar. Özel günlerde ziyaret eder hediyeler verirler. Bu kuruluşlarda barındırılan çocuklara manevi annelik yapanlarda vardır. Çocukluk döneminde hiçbir olumsuzluğun olmaması ve çocukların daha mutlu olması herkesin ortak arzusudur Bu çalışmaların planı olarak kabul edilen Çocuk Hakları Bildirisi 1959 yılında yayımlanmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yayımlanan bu bildiriye bütün ülkeler tarafından uyulur.
Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun bütün çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları tün ulusların ortak isteği olmalıdır. Geleceğin büyüğü olan çocuklarımıza gereken özeni gösterelim,sevelim, koruyup eğitelim. Sağlıklı toplumlar ancak bu çalışmalar ile oluşacaktır. Geleceğimizin garantili olması için çocuklarımıza biraz daha özen gösterelim.