Abant Gölü
Abant Gölü, Bolu'nun 35 kilometre güney batısında bulunan, yaklaşık 1350 metre yükseklikte bulunan ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür. Suları tatlı olan gölün, en derin yeri 18 m'dir.
Abant Gölü'nün Oluşumu
Abant Gölü yeraltında meydana gelen tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla oluşmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1328 m. yüzey genişliği 1.25 km² olup maksimum 18m. derinliktedir. Aynı zamanda tektonik kökenli göl Kuzey Anadolu fay hattında bulunmaktadır. Ayrıca dağlardan gelen kar suları ve bir iki küçük dere beslemektedir. Aynı zamanda Göl çevresinde sıralanan dağların zirveleri tabiat parkının sınırlarını oluşturmaktadır.
Abant Gölü Temel Özellikler
Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alır. Abant Deresinin, vadisinde oluşan bir heyelan gölü oluşturmuştur. Ayrıca Göl çevresinde 1400-1700 metrelere varan tepeler yer alır. Aynı zamanda Gölden çıkan fazla sular Abant Deresi ile Bolu Çayına dökülmektedir. Göl birkaç kaynak suyu, iki-üç kısmen devamlı olan akarsu ve özellikle de kar ve yağmur suları ile beslenmektedir. Gölün ve çevresindeki 1196 hektarlık alan Tabiat Parkı olarak işletilmektedir. Göl derinliklerinin görülebileceği kadar durudur.
Konum | Bolu, Türkiye |
Koordinatlar | 40°36′K 31°16′DKoordinatlar: 40°36′K 31°16′D |
Göl türü | Heyelan set gölü |
Yüzölçümü | 1.28 km² (125 hektar) |
En derin noktası | 18 m |
Yüzey rakımı | 1350 m |
Abant Gölü'nde Doğal Yaşam
Çevrede şu hayvanlar yaşamaktadır: Yabandomuzu, tavşan, karaca, ayı, tilki, yaban ördeği, keklik ve yaban güvercini. Gölden çıkan ve Abant Alabalığı olarak bilinen endemik balık, literatüre Salmo trutta abanticus olarak girmiştir.
Göl çevresinde ayrıca yayla olarak kullanılan açık alanlar da olsa, gür ormanlar da yer alır. Köknar, çam, meşe, kayın, gürgen, kestane, yabani meyve ağaçları zengin bir bitki örtüsü oluşturur. Göl kıyılarda sarı ve beyaz nilüferler su yüzeyini kaplarlar.
Abant Gölü Alan Kullanımı
İstanbul-Ankara karayoluna oldukça yakın olması nedeniyle yoğun olarak kullanılmaktadır. Gölün etrafında aynı zamanda oteller ve restoranlar mevcuttur. Abant Gölü çevresi ayrıca eğlence, dinlenme, spor, avcılık ve piknik yapmaya uygundur. Kamp alanları mevcuttur. Gölü çevreleyen asfalt yol gezinti amacıyla kullanılmaktadır. Dört adet günübirlik piknik alanı yer alır. Ayrıca Samat yaylası yakınlarında günde 330 çadırın kullanabileceği kamp alanı bulunmaktadır.
Çevredeki alıç, böğürtlen, kuşburnu, çilek, mantar ve dağ çilekleri gibi bitkilerden yararlanılır. Göl çevresinde alabalık ve geyik üretim istasyonları yer alır. Alabalık yavruları göle bırakılır. Geyikler yetiştikten sonra doğaya bırakılır.
Bolu girişi kontrollüdür ve ücret alınır. Bu alanda otopark bulunur, ziyaretçi tanıtım merkezi yapılması planlanmaktadır. Taşkesti ve Mudurnu girişlerine de kontrol noktası yapılması planlanmaktadır.
Abant Gölü'ne Giriş Ücreti
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Kültür ve Tabiat Alanlarını Koruma Kurulu tarafından işletilmekte olan Abant Gölü Milli Parkına giriş yaparken sizden makbuz karşılığı ücret talep ediliyor. Yayalar, motorlu ve motorsuz araçlarla girmek için fiyatlar değişmektedir.
Abant Gölü Tabiat Parkına giriş ücretini nakit ödeyebileceğiniz gibi HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ile otomatik olarak ödemekte mümkün. Ayrıca profesyonel fotoğraf ya da video çekimi için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Kültür ve Tabiat Alanlarını Koruma Kurulundan özel izin talep etmeniz gerekmektedir.[2]
Abant Gölü'ne Ulaşım
İstanbul-Ankara arasındaki D-100 karayolunun 203. km'sinden ayrılan Ömerler köyü sapağından, 22 km'lik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Taşkesti beldesi içinden ayrılan yolla, Abant'a ulaşmak mümkündür. Bu yol yeni asfaltlanmıştır. Ayrıca güneybatı yönünden alana ulaşım sağlamaktadır. Nallıhan, Mudurnu üzerinden güneyden göl alanına ulaşılmaktadır. Gölün bazı merkezlere uzaklığı şu şekildedir;, İstanbul 258 km, Ankara 225 km, Düzce 60 km, Bolu 33 km, Mudurnu 20 km. Abant gölünün Ankara'ya yaklaşık uzaklığı 2 saat kadardır.