Turistik Tesislerin Sınıflandırılması
TURİSTİK TESİSLERİN SINIFLANDIRILMASI
Turistik tesisler çeşitli şekillerde sınıflandırılabilinir;
Turistik tesislerin bulunduğu yere göre
Şehir, dağ, sayfiye gibi.
Tesislerin Yatak Sayısına Göre
Küçük Tesis : 1- 50 Yataklı
Orta Tesis : 51- 250 Yataklı
Büyük Tesis : 250 Yataktan fazla
Konaklama durumuna göre
Sağlık, İş, Tatil vb gibi
İşletme şekillerine göre
Şahıs, Şirket, otel zinciri gibi
Bu sınıflamalara giren konaklama tesislerinin önemlileri şunlardır;
OTELLER: İnsanların, sosyal yapı ve ekonomik durumlarına uygun konaklama ve beslenme ihtiyaçlarını gidermelerine hizmet eden belli standartlara sahip ticari konaklama tesisleridir.
MOTELLER: Kara yolları üzerinde veya karayolları ile doğrudan bağlantısı olan yerkerde ayrı bölümler şeklinde veya tek bir bina içinde banyolu ve mutfaklı odaları ve otoparkı olan işletmelerdir.
OBERJLER: Spor, eğlence ve tabiat güzelliğinden faydalanmak için kırlarda yapılan gezilerde konaklama ihtiyacını karşılayan tesislerdir.
HOSTELLER: Kültürel ve sportif amaçlı seyahat edenlerin; sağlık, dinlenme vb amaçlarla seyahat eden düşük gelir grubuna sahip kitlelere hitap eden, onların ucuz, temiz, güvenilir ve samimi bir ortamda konaklamalarını sağlayan işletmelerdir.
KAMPLAR: Spor, dinlenme, turizm, gibi değişik amaçlara hizmet için kurulan, konukların kendilerine ait çadır ve karavanlarıyla konaklayabilecekleri günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesislerdir.
TATİL KÖYLERİ: Bütün konaklama hizmetlerini içerisine alan tesisler grubudur.
PANSİYONLAR: Tamamı veya bir kısmı sürekli konaklaya elverişli ve istenildiğinde yeme-içme ihtiyaçlarını da karşılayan konaklama tesisleridir. Pansiyonlar uzun zaman konaklamaya elverişli ve diğer konaklama tesislerine nazaran daha ucuzdurlar.
BOTELLER (Marinalar) : Adından da anlaşılacağı gibi Bot-Otellerdir. Deniz araçlarıyla gelen ve kendi araçlarında konaklayan kişilere yeme-içme, yakıt takviyesi, alışveriş vb olanaklar sunan tesislerdir.
RESTAURANTLAR: Fix (belli) ya da Alakart (seçmeli) yemek servisleri yapılan, bağımsız veya bir konaklama tesisine bağlı tesislerdir.
SEYAHAT ACENTALARI: Kar amacı ile turistlere ulaşım, konaklama,gezi, spor ve eğlence imkanları sunan, Onlara turizmle ilgili bilgiler veren, bu konuya ilişkin tüm hizmetleri sağlayan ticari kuruluşlardır.