Ormanın Faydaları
Birçok ağaç ve canlı ve cansız varlıkların olusturduğu topluluğa orman denir. Ormanlar sadece odun üretimi için değil, sunduğu sosyal koruyucu ve çevresel faydaları ile de ülkemizin en önemli can damarlarındandır. İnsanoğlu varolduğu günden bu güne çevresini kuşatan ormanlardan faydalanma yollarını aramıştır. Önceleri bu faydalanma barınmak ve yakacak odun temin etmek biçiminde olmuşur. Daha sonraları ise ormanların diğer kollektif faydalarını öğrenmiş ve ormanlardan gittikçe çeflitlenen biçimde faydalanmaya başlamıştır. Orman bakımından en zengin bölgemiz "Karadeniz Bölgesi"dir.
Kısaca Ormanın Faydaları Nelerdir?
- Yakacak ve hammadde kaynağıdır.
- Yer altı sularını zenginleştirir.
- Yağış miktarının artmasını sağlar.
- Hava kirliliğini önler.
- Doğal güzellikler sağlar.
- Sıcağı ve soğugu dengeler.
- Toprağı kökleri ile tutarak erozyonu engeller.
- Çevreyi güzelleştirir.
- Ülke savunmasında önemlidir.
- Gezme ve dinlenme yeridir.
- insanlara is olanakları sağlar...
Ormanların Maddi Faydaları Nelerdir?
- Ormanların yapacak, yakacak ve tali ürünlerle sağladığı değerlerdir.
- Ormanın ilk bakıştaki faydası, ürünlerin çeşitli iş ve sanayi kollarında hammadde olarak kullanılması veya tüketimi şeklinde göze çarpmaktadır.
- İnşaatta, kimya ve diğer sanayi kuruluşlarında, bayındırlık, ulaştırma ve madencilik gibi ekonomik faaliyetlerde odun hammaddesinin kullanış yerleri gün geçtikçe artmaktadır.
- Odun hammaddesinin bu derece önem kazanmasının sebebi, sahip olduğu teknolojik vasıflarından ve devamlı üreyebilen; iyi bakıldığı takdirde tükenmez bir kaynağı olmasından ileri gelmektedir.
- Teknolojinin gelişmesi ve petrol, elektrik enerjisi, maden kömürü gibi çeşitli enerji maddelerinin bulunmuş olmasına rağmen odun, yakacak maddesi olarak önemini devam ettiriyor..
- Dünya odun üretiminin hemen hemen % 50'si yakacak olarak kullanılmaktatır.
- Ormandan elde edilen tali ürünler, boya, ilaç, parfümeri, dericilik, tecrit malzemesi gibi endüstri kuruluşlarının ham maddesidir.
- Türkiye'de üretilen orman tali ürünlerinin başlıcaları şunlardır; sığla yağı, reçine, palamut, defne yaprağı, mazı, çam fıstığı, kestane, ıhlamur çiçeği, sumak, mahlep, meyan kökü ve keçiboynuzudur.
Doğal Orman Faydaları
- Bulundukları yerin iklimini, kara iklim tipinden ılıman iklim tipine yöneltirler.
- Don, kuraklık, aşırı sıcaklık, fırtına gibi zararları önlemek ve azaltmak suretiyle faydalı olurlar.
- Ormanın etkisi altında kalan sahaların nisbi rutubeti fazla olduğu gibi, akarsu ve kaynakların verimi, düzenli ve devamlıdır.
- Ormanların tarımı, hayvancılığı, bayındırlık tesislerini koruması;
- Karada ve deniz kıyılarında kumulların teşekkülüne engel olması;
- Bataklıkları kurutmak, havaya saf oksijen vermek, gürültüyü ve hava kirliliğini önlemek suretiyle insan sağlığına yardım etmesi;
- Çeşitli av hayvanlarını barındırıp beslemekle yurdun tabii varlığını ve güzelliğini zenginleştirmesi gibi hususlar kolektif hizmetlerinin başlıcalarını teşkil eder.